A „bespoke” csináltatott öltönyt jelent. Tallózónkban az Eszterházy-kockát mutatjuk be, és a testesebb férfiaknak adunk használható tanácsokat.

A klasszikus férfiruhatárat sok minta gazdagítja, köztük a halszálka-, a krétacsíkos, a tyúklábminta – és még sokáig sorolhatnánk. De a leginspirálóbb az Eszterházy-kockás (nemzetközi nevén a Prince of Wales check). Az Eszterházy-kockát cseppet sem véletlenül nevezik a minták királyának, a királyok mintájának. 200 éve rendíthetetlenül és felülmúlhatatlanul gazdagítja a férfi- és a női öltözködést.

bespoke-tallozo-kezdo.jpg
Roger Moore színész Eszterházy-kockás öltönyben (© Moviestore/REX/Shutterstock; 1974 Rex Features)

Skót találmány volt

Amit mi magyarul Eszterházy-kockás mintának nevezünk, annak alapjait a skót nyilvántartások szerint 1840-ben egy bizonyos Elizabeth Macdougall nevű hölgy alkotta meg. Ilyen mintákat a Skóciában letelepedett angol nagybirtokosok számára terveztek, akik nem rendelkeztek saját családi mintával, minthogy nem tartoztak az ősi skót klánokhoz.

A minta valódi népszerűségét VII. Edward király építette fel, még walesi hercegként, aki az eredeti minta fekete-szürke színeit barnás árnyalatokra cserélte.

A minta magyar – Esterházyakhoz köthető – vonatkozásairól nem sokat tudunk, pontosabban semmit. Később a divatipar is felfedezte magának, így mostanra a minta módozatai igencsak megszaporodtak.

Az Eszterházy-kocka napjainkban is az egyik legnépszerűbb motívum, mely időtlenséget sugall. Megjelenik ingszöveteken, kasmír nyakkendőkön és a rusztikus tweeden is. Szinte bárhol viselhető, az egyetlen kivétel a formális és estélyi megjelenés. A nappali üzleti megjelenés vagy a lazább, az ún. casual öltözködésben favoritnak számít.

Mintatársítások tekintetében főleg a léptékkel kell óvatosnak lenni, ám jól kombinálható valamennyi klasszikus mintával. Az önmagával halmozás sem kizárt, ha értünk hozzá.

minden_reggel_ujno.sk.png

„Nehéz súlyú" elegancia

Azok a férfiak, akiknek a derékátmérője meghaladja a 100 centimétert, kishitűek. Ám nem biztos, hogy a jólöltözöttség pusztán az atlétatermetű férfiak kiváltsága. Elsőként talán tisztázzuk: nincs egy olyan ember sem, aki „bármit viselhet, jól áll neki“.

George Clooney például a való életben igen gyakran kifejezetten slampos. Hiába hasonlítják hozzá, Clooney mégsem egy Cary Grant. Utóbbinak mindig makulátlan volt a megjelenése, ám ő sem kapta ingyen a kifogástalan eleganciát. Mint mondta egyszer, a legnehezebb dolog folyamatosan Cary Grantnek lenni.

A megjelenésért tehát tenni kell. A testesebb férfiaknál van pár szabály!
  • A zakó záródási magasságát az alsó- és a felsőtest arányaihoz kell beállítani. A zakó elejének ívét célszerű zártabbra, azaz egyenesebbre szabni, ez ugyanis sokat javíthat a felsőtest optikáján. Pocakos alkat esetén fontos a zakó ún. szoknyásodását (a zakó elülső alsó részének előre ugrását) szabótechnikai beavatkozással kiküszöbölni.
  • A zakó vállszélességét rendkívül figyelmesen kell beállítani: semmiképp ne lógjon túl a váll vonalán, és ne legyen túlpárnázott.

bespoke-tallozo-minta.jpg
Mindegy, hogy sálként vagy öltönyként viseljük, az Eszterházy-kocka „felsőbbrendűsége“ megkérdőjelezhetetlen.

  • Alkalmazzunk oldalhasítékot a zakón! Ez elegánsabb és praktikusabb, mint a középsliccelés.
  • A zakó hónalját kellőképpen magasra kell szabatni ahhoz, hogy a karok kényelmes felemelése biztosított legyen. A mélyre szabott hónalj korlátozza a mozgást.
  • Jelentős pocak esetén a mai trendeknek megfelelő, alacsony derékszabású, csípőn viselt nadrágok nem ajánlottak. Ilyenkor a nadrágkorc bebukik a has alá, sőt, ki is fordul. A nadrágderék „illő“ magasságba történő emelése jelenthet itt megoldást, azaz nem a has alatt, hanem a hason történő viselés. Ilyenkor nadrágszíj helyett ajánlott a nadrágtartó.

Tudni illik!

Testesebb férfiaknak a sötét színek viselése előnyös, tehát: sötét öltöny-világos ing és sosem fordítva. Mindig a közepes méretű minták mellett döntsünk (a nagyon széles csíkozású öltöny ugyanúgy előnytelen, mint a sűrű csíkozású). Figyeljünk az anyag vastagságára is, kerüljük a vastag, nehéz szöveteket.

–varga–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies