Már a cím is érdekesen hangzik. Vajon milyen lehet egy hotel, amelyben bogarak laknak? Svédasztalos reggelit kapnak, mint egy igazi szállóban? Igen, igen.

Szalma Nikoletta (Bátorkeszi): Tudjuk, hogy az egészséges kert közreműködői a rovarok és a különféle csúszómászók. Ez még akkor is igaz, ha egyik-másik ábrázata nem épp a kedvünkre való. A természet körforgásában nemcsak a katicának vagy a csigának van helye, hanem a gilisztának és a levéltetűnek is. Kertészkedni pedig csak úgy érdemes, ha elfogadjuk, hogy a kertünk nem csak a miénk, más élőlényeknek is otthonul szolgál.

bogarhotel-kezdo.jpg

A végén mindenképp mi járunk jól, mert nem lesz szükségünk drága és káros vegyszerekre: a kíméletlen permetezés helyett maga a nagybetűs természet végzi el a védőmunkát.

Saját tapasztalatból mondom: aki egyszer belekóstol a környezetbarát kertészkedésbe, azt az teljesen beszippantja.

montessori-vidu-kezdo.jpg
Szalma Nikoletta

A rovarok jelenlétére például azért van szükség, mert kordában tartják a kártevőket. A katicabogarak pikk-pakk elbánnak a levéltetvekkel, így indokolatlan lenne lepermetezni a fáinkat olyan permetszerrel, amely nemcsak a tetveket, hanem ellenségüket, a katicát is halálra ítéli.

Ha már permetről van szó: tetű ellen remek megoldás még, ha a paradicsom levelét fél napra vízbe áztatjuk, majd ezzel a lével lefújjuk a megtámadott növényt.

Ahhoz, hogy egyensúlyban tartsuk a kertünk energiáit, jól jöhet egy úgynevezett bogárhotel, amely kényelmes búvóhelyet, védett zegzugot biztosít a különböző rovaroknak a szaporodáshoz. A házikót akár a boltban is beszerezhetjük, de aki szívesen barkácsol – és akad némi maradék faanyaga –, önerőből is nekiállhat az építésének.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Elkészítés

A házikó 4 oldalból áll, a hátlapja hosszú – ez utóbbit kell majd a földbe süllyeszteni. A lapokat vágjuk méretre, de még mielőtt nekiállnánk a kalapálásnak, érdemes a faanyagot kezelni az időjárás viszontagságai ellen. A darabokat szegekkel vagy csavarokkal rögzítsük: előbb az oldalakat egymáshoz, keretet formálva, majd ezt illesszük az addigra már földbe süllyesztett hátlaphoz.

A belsejéhez két vékony lécre lesz szükségünk: az egyiket helyezzük átlósan a házikó közepébe, a másikat pedig vágjuk félbe. Ennek a két kisebb darabnak a széleit csiszoljuk rézsútosra, majd rakjuk be a házikóba: így összesen négy rekeszt kapunk.

bogarhotel-belso.jpg

A rekeszeket töltsük meg különböző növényi alapanyagokkal (fakéreg, szalma, toboz, gesztenye, makk, vékony faágak stb.) és kaviccsal. Ügyeljünk arra, hogy mindegyikbe más struktúra kerüljön, hogy minél több faj találja meg a maga közegét. A megtöltött rekeszeket fedjük le csibedróttal, hisz azon biztonsággal át tudnak hatolni a rovarok. A drótot tűzőgép segítségével tudjuk felfogatni a fatáblákra és a lécekre.

Ha elkészültünk, nem marad más hátra, mint megtalálni a házikó számára a megfelelő helyet.

Érdemes figyelembe venni, kertünk melyik szegletében szeretnénk a rovarok népességét növelni, vagy hová ültettünk jól mézelő növényeket – ilyen közegben ugyanis előszeretettel telepednek meg a különféle bogárfajok.

Sallay Erika
Cookies