Mutasd a topánodat, s megmondom, ki vagy...  A cipő csak egy nőt hoz lázba, egy férfit soha. A cipő maga a nő.

A tűsarok hatalommal bír a nő lelke felett, lásd Hamupipőke széttáncolt cipellőjét. A nő nem a kényelmes cipőt veszi meg, hanem a 14 centis tűsarkút. A bütyök sem tántorítja el. Elég egy „jó kis cipőd van“ megjegyzés, s máris minden rendben van. Ennyire szerelmesek vagyunk a tükörképünkbe. Összeállításunkban a magassarkú-pártiak és a surrogópártiak vallanak. Bár margóra el kell mondani, hogy minden nőnek van egy cipője, amelyben csak ülni tud...

cipomania-kezdo_0.jpg

A történelem legelső cipellőit a praktikusság ihlette, hiszen az emberek az időjárás viszontagságaitól védték a lábfejüket. Ám a divat sem váratott magára sokáig, hiszen az ókori Rómában „minél magasabb volt a rangja valakinek, annál díszesebb volt a cipője”. A reneszánsz korban már megjelentek a magasított talpak. Ámde! A tízcentis sarkat elsőként mégis a férfiak hordták: XIV. Lajos például kis termete miatt szeretett bele a magas sarkúba.

A hóbortot követték a nők is, olyannyira, hogy a 20. századra a magas sarkú cipő már az abszolút nőiesség szimbóluma. Egyáltalán: hány pár cipő lapul egy női gardróbban? 

Papp Vargha Katalinnál (31, Komárom) mindig van cserecipő, ha körömcipőben indul tárgyalni. A Chocomaze csokimanifaktúra alapítója – aki a diplomáciából igazolt át a kézműves csokikhoz – a lapos talpra esküszik. A kétgyermekes anyuka saját bevallása szerint ezer lángon ég, rengeteget jár-kel.

– 180 centi magas vagyok, és állandóan rohanásban. Nem szeretnék mindenkire fentről nézni, ezért a magas sarok nálam ünnepnapot jelent. A férjem örül a jeles eseményeknek, annak ellenére, hogy egy magasak vagyunk. Én viszont akkor érzem magam biztonságban, ha ő a magasabb. – Kati szereti az elegáns cipőket, de azt már nem szereti, ha egy lábbeli nem kényelmes. A műhelyben Crocs klumpát hord, csizmák ügyében pedig kompromisszumot köt: az 5 centis sarok még belefér.

– Hány pár cipőd van? 

– Nehéz összeszámolni. (nevet) A tizenöt polcból egy jutott a férjemnek a gardróbban. Gyűjtögetek. Nem válok meg a lestrapált cipőtől sem: forrasztok, ragasztok, javítok. Ragaszkodó ember vagyok. Néha jön a „ripacshullám”, ami azt jelenti, hogy veszek egy extrém cipőt a minimál öltözetemhez. A legutolsó egy mokaszin, aminek az orra csillogó krémszínű, rózsaszín kígyóbőr borítja a nagy részét, és van rajta egy fityegő. 

cipomania-papp-vargha-katalin.jpg

– Milyen időközönként vásárolsz?

– Ha Pozsonyban tárgyalok, és van kis időm, akkor rohanok az üzletekbe. Múltkor megtetszett egy 12 centis tűsarkú, végül lemondtam róla. Azért a földön kell maradni! Az egyik esküvőn platformos cipőt viseltem, és a szertartás végére majdnem sírva fakadtam. Azóta bárhová megyek, mindig van nálam cserecipő.

– Mi a legfontosabb egy cipőn?

 – A sarka! Szerintem az én bokám kicsit vastagabb, mivel világéletemben sportoltam. Ezért sarokmániás lettem: fontos a kecses és szép sarokforma.

Plusz fontos a kényelem, mert ha az embernek diszkomfort érzése van, máshogyan viselkedik. S van egy tuti befutó topánom, igazi jolly joker, mert minden ruhához illik.

Mihálko Erika (32, Kőhídgyarmat) immár negyedik éve erősíti a Topánkovo (www.topankovo.sk) online cipőbolt csapatát. Erika a divat iránti rajongását nagymamájától örökölte, aki frissen berakott hajjal ugrott le még az üzletbe is. A kőhídgyarmati születésű bájos anyuka végzettsége szerint szlovák szakos bölcsész. – Két foglalkozásom van: hétköznap a webshopnak dolgozom, hétvégén pedig sminkelek. Ott élem ki a kreativitásomat.

– Nap mint nap cipők vesznek körül?

– Állandóan. (nevet) Hétköznap termékleírásokat fordítok, valamint kreatív szövegeket írok a cipőkhöz. Sőt, a Topánkovo magyar megfelelőjének, a Cipőfalvának a beindításánál is ott bábáskodtam – meséli Erika. 

cipomania-mihalko-erika.jpg

– Melyik a nők kedvence: a lapos vagy a magas sarkú topán? 

– Sokszor mi is meglepődünk. Azokat a polcokat söprik le a legelőször, amelyekre nem is gondolnánk. A fogyasztók kiszámíthatatlanok. Ám a tűsarkú sose megy ki a divatból, és most nagyon menő a „kitten heels”, a pici sarok hegyes orral. Ezek a cipőcskék kényelmesek a napi lóti-futira, de a platform és flatform cipőket is szeretik a nők. Keresettek a téli, kövekkel, gyöngyökkel és szegecsekkel díszített bakancsok is.

– Hány pár cipőd van? 

– Tíz pár cipőt hordok váltakoztatva, és összesen 30 pár lapul a szekrényben. Néha szelektálok. A cipőnek nálam három kritériumnak kell megfelelnie. Az első: Melyik ruhámhoz illik, és hova tudom felvenni? A második: Biztos, hogy szükségem van erre a cipőre? A harmadik pedig: Tudok-e benne járni?

Erika még bevallja nekünk, hogy a kislánya születése előtt minden cipőt megvett, ami megtetszett.

– Ma már tudom, hogy a kerek orrú, bokapántos cipő rövidíti a lábam. Érdemes figyelni a minőségre. 

Cipőből és sminkből a kevesebb több, a megjelenés akkor tökéletes, ha minden összhangban van rajtunk. A színes cipőnek pedig terápiás hatása van: vidámságot csempész a hétköznapokba!

Juhász Krisztina (30, Fülek) főállású édesanya, előtte bankban dolgozott. Füleken kevesen viselnek olyan gyönyörű tűsarkú topánkákat, mint ő. Kecses tartásának köszönhetően még a kassai Thália Színház egyik darabjában is szerepet kapott.

– Már tiniként magas sarkú cipőben jártam. Hamar elkezdtem, ezért hozzászokott a lábam. Van egy kétéves kislányom, vele a játszótéren mindig lapos sarkúban kergetőzöm. Ám ha tehetem, már húzom is fel a tűsarkút, és hosszú kilométerek után sem úgy veszem le, hogy na, végre, érzem a talajt a lábam alatt. 

Milyen cipőket vásárolsz?

– Nálam csak a 12 centis platformos talp jöhet szóba. A Baťában megkérdeztem, miért nem készítenek ilyen cipőket, s azt a választ kaptam, hogy nincs rá kereslet. Így Pesten vásárolok, olasz és török üzletekben.

Mi szerint választasz cipőt?

– Először a cipő hátát nézem meg, hogy mekkora és milyen a sarka. A tűsarkat részesítem előnyben, a kockát nem preferálom. Ez az elsődleges szempont, aztán jön a szín és a díszítés. Nem szeretem a köves Hamupipőke-cipőket. A színek közül a fekete, a rózsaszín, a tigris- és a leopárdmintás a kedvencem. Mára kissé eldeformálódott a lábam, ezért a félcipő egyáltalán nem jöhet szóba, mert nem jól mutat benne a lábfejem. A hidegebb hónapokban boka-, lábszár- és hosszú szárú csizmát hordok. Nyáron pedig a szandált szeretem, mert nyitott és kényelmes, még a bütykömnek is. Hozzáteszem: sosem fáj a lábam! A színek közül a fekete, a rózsaszín, a tigris- és a leopárdmintás a kedvencem.

cipomania-juhasz-krisztina.jpg

Megközelítőleg mennyi cipőt tartasz a szekrényben?

– Rengeteg cipőm van. Bevallom, hogy ha beleszeretek a cipőbe, nem nézem a méretet. Volt már rá eset, hogy két számot tévedtem. Nem bánom! Imádom a cipőimet…

– Mennyit vagy hajlandó kiadni egy cipőért?

– 60 eurót. Sajnos, a hazai járdák nem kényeztetik a nőket: a tűsarkak hamar kopnak. Így azt az elvet vallom, hogy inkább gyakrabban és olcsóbbat.

Követed a cipődivatot?

– Követem. De csak a lapos saroknál. Próbálom a feltűnőbbet választani, hogy ne vesszen el a lábam a talajon. Nyuszis, szőrös, masnis… Nemrégiben vettem magamnak egy magas talpú Nike Air Maxot, állítólag ez most a trend.

Van cipősztorid?

– Kettő is. Kassára jártam középiskolába, vonattal ingáztam a koleszra. A vonatlépcsőn besüllyedt az egyik tűsarkam a rácsba. A fiúk segítették kimenteni a lábamat. Borzasztóan szégyelltem magam. A másik sztori: Egyik nap pedig betévedtem a Máraiba, ahol Beke Sándor rendező meglátott, és kijelentette: „Nekem ez a magas csaj kell!” Odaállt mellém, majd diszkréten megkérdezte, hogy elfogadnám-e a szerepajánlatát az Angyalkövet című darabba.

Felejthetetlen élmény volt, és ezt is a cipőmnek köszönhetem. Az utcán ma is sokan megnéznek, és megkérdezik, hol vettem a cipőmet, mert annyira szép. Ez nagyon jólesik. Néha a lányom öltöztet, kicibál egy cipőt a szekrényből, és mellém rakja... 

A csinos, kétgyermekes anyuka, Jósvai Judit (40, Pered) a magas sarkú cipők szerelmese.

– Tinédzserkoromban még sportosan öltözködtem – mondja. – Húszévesen kezdtem el megkedvelni a nőies ruhákat, amikor már több pénzt tudtam költeni. Jelenleg húsz darab tűsarkúm van otthon. Ez nem titok, és az sem, hogy én mindig tíz centivel a föld felett járok. (nevet) Üzletvezető vagyok, a munkám is megköveteli, hogy elegáns legyek, de én boltba vagy moziba is magas sarkút húzok. Még a vezetésnél sem vetem le!

– Nem fáj a hátad? 

– Még nem, de van bennem egy kis félsz, hogy a hátgerincem egyszer tiltakozni kezd. Hetente többször futok és úszok, hogy a tartásom szép maradjon. Ha meg utolér a fájdalom? Akkor leállok. Addig viszont nem mondok le a szép topánkákról!

– Melyik a kedvenc formád? 

– Fontos, hogy a cipő egyszínű legyen, mert az könnyebben kombinálható. Nem gyűjtögetek, könnyen megválok tőle, ha lestrapálódik. Régebben 12 centis sarkakat hordtam, de már megelégszem a 10 centissel is. A platform cipőtől darabossá válik a nő a mozgása, ezért inkább kerülöm. Télen a csizmák tartják a bokát, ezért kevésbé gond a magas sarok. Azt viszont tudni kell, hogy nincs lapos csizmám. 

cipomania-josvai-judit.jpg

– Hol vásárolsz? 

– Az internetről csak szandált és csizmát rendelek. Már kitapasztaltam, melyik fazon a nyerő. A kedvenceimet, a félcipőket viszont nem bízom a véletlenre, azokat szeretem felpróbálni. Szerintem minden nőnek kijár egy tűsarok, mert attól lesz kecses a tartásunk. (A fotón a kedvenc cipőmben vagyok.)

minden_reggel_ujno.sk_339.png

A macskakő a mi partnerünk! – mondja nevetve Darnai Barnabás bősi cipőjavító mester, aki évek óta reparálja a női és a férfilábbeliket. A nőknél gyakori a sarokkopás. Mivel nem figyelünk a helyes testtartásra, ezért legelőször a cipők hátsó része használódik el. Lássuk címszavakban az észrevételeit!

 • Tagadunk és tagadunk!
  A nőkről tudni kell, hogy rengeteg cipőjük van, és a felét mindig letagadják. És tizenvalahány centis tűsarokkal vezetnek. Ilyenkor mindig megkérdezem, hogy erre hogy képesek, de csak a vállukat vonogatják. 
 • A férfiak cipőjéről 
  Sok olyan férfi van, aki ránézésre egy igazi gentleman, aztán kiteszi a cipőjét a pultra, és elájulok. Persze, vannak, akik kényesek a cipőjükre, egyenesen sámfával hozzák be, és különcsomagolják a jobb és a bal pár cipőt is. Apróságokkal jönnek, például, hogy öngyújtóval égessük le a kilógó cérnát, amihez mi sem tudunk hozzáférni.
Cipőetikett: keveseknél van. Sok még mindig a koszos cipő. Behozzák a túracipőt, és potyog róla a sár.
 • Tényleg a drága cipő a jó és egészséges? 
  Nem mindig. Persze egy jobb túracipőért vagy téli bakancsért érdemes több pénzt kiadni. Sokan olcsó cipőt vesznek, fél évig hordják, majd leváltják. Van egy pozsonyi magyar öregúr, akinek a cipőjén már mindent lecseréltünk. Nagy utazó az öreg, van már két új cipője is, de azért ragaszkodik a régihez. Nyolc éve hordja, a legutóbb talpat cseréltünk rajta.
 • Mi a tippje a suszternek? 
  Aki a bőrtalpat inkább lecserélné, mert gyorsan kopik, az ne tegye. Nem fog szellőzni a cipő. 
Derzsi Bernadett
Kapcsolódó írásunk 
Cookies