Sorozatunkban divatos kiegészítőket mutatunk be, amelyek csúcsra kerültek, s ma minden nő büszke, ha ilyet viselhet vagy hordhat a kezében: lásd a Hermes Kelly bagjét. Jelentésük ugyanis túlmutat hétköznapi megjelenésükön: a Nő velük, általuk lesz igazából stílusos. A balerinacipő a soros!

A Marks & Spencer áruházlánc boltjaiban az első negyedévben közel 100 000 pár balerinacipő fogyott el. A gazdasági válság ellenére 76 százalékkal több, mint az előző évben. És sokkal többet is el tudtak volna adni. Pedig a balerinacipő nem „egyszerhasználatos” holmi. A nők több balerinacipőt is vesznek, mert olyan gyakran váltogatják őket, mint a fehérneműt. Egyszerűen nélkülözhetetlen.

brigitte-bardot-balerina.jpg
Brigitte Bardot ruhája, a piros blúz, a szűk szoknya és a hihetetlenül karcsú derekát körülölelő fekete bőröv legendává vált. És a lábán észvesztő piros lakk balerinacipő volt – így ő tette igazán híressé ezt a ruhadarabot!

Ezt az egyszerű kis lábbelit nem csak a tömegek hordják – épp ellenkezőleg. Az exkluzív folyóiratok hasábjairól ránk mosolygó hírességek körében is ez a sláger. Ezt viselik szabadidejükben, amikor lemennek a közeli szupermarketbe, hogy tejet vegyenek, vagy akkor, amikor a gyereket iskolába viszik. Ez van a lábukon séta közben vagy a benzinkúton, amikor megtöltik ragyogó kocsijuk benzintartályát, és akkor is, amikor utcára mennek, és a fotósok gyorsan lekapják őket. A celebek hétköznapi ruházata elég unalmas: szűk farmer, rongyos trikó, márkás zakó. És persze az elmaradhatatlan, méregdrága retikül. A fenti trend úttörői Kate Moss és Sienna Miller, a tépett stílus nagyasszonyai voltak. 

De nem csupán ők: egymástól nagyon is különböző „it girl”-ök armadája (az „it girlt” tömegek követik, mert a legdivatosabb cuccokat viseli) hordta a balerinacipőt. Sarah Jessica Parkertől Olivia Palermóig, Amy Winehouse-ig vagy Pippa Middletonig.

Ez díszelgett szüntelen Franciaország első asszonya, Carla Bruni lábán – még a hivatalos fogadásokon is. Talán nem is a divat miatt, hanem azért, hogy ne hozza kellemetlen helyzetbe férjét, Nicolas Sarkozyt, a francia elnököt, aki alacsonyabb nála. Időnként még az eszméletlen tűsarkak lelkes imádóját, Victoria Beckhamet is láthatjuk balerinacipőben. Bár a hír kacsának tűnik, mégis igaz, bizonyítják a paparazzók titkos felvételei.

Nem vitás – a nők szeretik a balerinacipőt. Diadalmenete 1956 óta tart, amikor a mozikban egy szőke szexbomba teljesen elbűvölte a nőket (a férfiakat is, csak kicsit másképpen). Ő volt Brigitte Bardot, később már csak BB. Roger Vadim fedezte fel, és tette meg ... és Isten megteremté a nőt című filmjének főszereplőjévé. Az árva Juliette közreműködése nyomán Saint-Tropez, az „ismeretlen” halászfalu a feje tetejére áll. Ruhája, a piros blúz, a szűk szoknya és a hihetetlenül karcsú derekát körülölelő fekete bőröv legendává vált. És a lábán észvesztő piros lakk balerinacipő volt. A lábbelit maga a színésznő rendelte a Repetto cégnél: „Olyan cipőt szeretnék, amelyet városban is lehet hordani, és ugyanolyan kényelmes, mint egy balettcipő.” Így született meg a Cendrillon cipő.

hirlevel_web_banner_2_293.jpg

Rose Repetto, a milánói születésű párizsi divattervező már 1947 óta gyártotta a balettcipőket az operától nem messze, a Rue de la Paix-n levő műhelyében. Erre a fia, Roland Petit vette rá, aki annak idején még ifjú ember volt, és csak később vált a 20. század egyik legnagyobb balett-táncosává és meghatározó koreográfusává. A fiatal táncos lábát rendkívül megviselte a fárasztó gyakorlás, sokszor fel is vérezte a balettcipő. Édesanyja, aki ügyes varrónő volt, olyan cipőt akart készíteni neki, amelyik megvédi a fia lábujjait.

A kikísérletezett balettcipő nagy sikert aratott a táncosok körében, és Rose Repetto olyan sok megrendelést kapott, hogy vállalkozásban kezdte gyártani. Olyan neves művészek táncoltak a Repetto-féle balettcipőkben, mint Maurice Béjart, Rudolf Nurejev, Mihail Barisnyikov vagy Carolyn Carlson.

Mégsem a táncosoknak, hanem a szexi Brigitte Bardot-nak köszönhető, hogy a balerinacipő azóta sem került le a nők lábáról! A diadalmenet az 1956-os cannes-i filmfesztiválon kezdődött, amikor a csücsöri szájú szexistennő egy piros Simca motorházán pózolva fényképeztette le magát vörös balerinacipőjében.

Ettől kezdve a csinos cipellő a piros caprinadrággal és a kötött pólóval együtt a sztár ruhatárának örökös darabjává lett. És a nők BB-t utánozva az egész világon hordani kezdték a balerinacipőt. Még egy legendás színésznő támogatta a balerinacipő divatját: Audrey Hepburn. Szerette, és a filmjeiben is gyakran viselte, például a Római vakációban, amelynek főszerepéért kezdőként kiérdemelte az Oscar-díjat.

audrey-hepburn-balerina.jpg
Audrey Hepburn

A balerinacipő tehát – Brigitte Bardot és Audrey Hepburn „divatmániájának” köszönhetően – évtizedek óta divatban van. Sikerét nem tépázták meg a divattrendek. A tűsarkak és a platformcipők könyörtelen konkurenciája sem tudta kiszorítani a nők cipőtartójáról a kényelmes és csinos cipőcskét. Mert a nők mégsem hagyják, hogy a divatmogulok diktálják nekik, mit hordjanak.

Mi a titka a balerinacipő megdönthetetlen sikerének? Az, hogy kényelmes? Talán. Bár mióta fő szempont a divatban a kényelem? Vagy talán az, hogy minden alkalomra viselhető? Őszintén szólva ezt sem állíthatjuk. Hiszen a tűsarok a legvastagabb lábat is csábítóvá teszi, a balerinacipő pedig hosszú, karcsú lábon mutat igazán jól. Tehát?

A nők azért kedvelik a balerinacipőt, mert azt sugallja, hogy a nő „másként érzéki”, mint ahogy megszoktuk. A balerinacipőt viselő nő önérzetes – nem szükséges minduntalan bizonygatnia a nőiességét, nem akar mindenáron elbűvölni –, nem kell trükköznie, hogy az ellenkező nem figyelmét felkeltse.

A balerinacipőt viselő nőnek a tetszésnél fontosabb, hogy tisztelje saját magát, mer kevésbé jól nevelt és szabályos lenni. Nevet, amikor macska formájú napszemüvegben sétál, és két egérke köszön neki, vagy amikor kiscicák törleszkednek macskaszőrű balerinacipőjéhez. A balerinacipős nő sikkes. Nem direkt módon szexi, „másféle nő”, aki elképzeléseinkben „a” párizsi nőként él. Őt testesíti meg minden idők „legpárizsibb” hölgye, Inès de la Fressange, aki a hagyományos balerinacipőt nagy fémcsattal gazdagította: „Ha csupán egyetlen cipőm volna, az balerinacipő lenne” – jelentette ki. (Mondjuk, ő kellően magas hozzá.) Ugyan melyik kislány nem azt feleli, amikor megkérdezik tőle, mi leszel, ha nagy leszel, hogy „balerina”?

Varga Klára
Kapcsolódó írásunk