A családi asztal a nyugodt étkezések színtere, de jóval több is annál. Mint a konyha szíve, a legtöbb örömteli és nehéz pillanat tanúja.

Egy igazi tágas étkező beépített tálalóval, szemben kényelmes kanapéval, ahol a gyerekek nagyokat hancúrozhatnak. Báját a tengerifűből fonott kényelmes fotelek, az ívelt szekrények és a szépen bekeretezett nyomatok adják.

csaladi-asztal-kezdo.jpg

Olyan asztalt válasszunk, amelynek a stílusa is illik az életmódunkhoz. Ha az asztal mellett az étkezésen kívül egyéb tevékenységek – például házifeladatírás, barkácsolás, papírmunka – is zajlanak majd, akkor ezt is vegyük figyelembe.

A családi asztalt célszerű a legerősebb természetes fényforrás (ablak vagy padlóig üvegezett ajtó) közelébe állítani. Az asztal helyét már a tervezés egészen korai szakaszában próbáljuk kijelölni.

Az asztal közelében biztosítsunk helyet egy tálaló vagy kisebb, rekeszekre osztott szekrény számára, hogy vendéglátáskor mindig kéznél legyenek a terítők, evőeszközök, poharak és egyéb kellékek, mivel ezzel rengeteg időt takaríthatunk meg.

Aki gyakran fogad vendéget, és van elég helye, annak vendéglapokkal bővíthető, téglalap alakú vagy ovális asztalt érdemes vennie. Egy 1 méter átmérőjű kerek asztalnál négy ember étkezhet viszonylag kényelmesen. Ha még ekkora asztalnak sincs hely, akkor jó megoldás lehet egy lehajtható asztallap, a nehezen kihasználható sarkokba pedig érdemes méretre készült asztalt állítani.

hirlevel_web_banner_1_502.jpg

Egy modern konyhasarok: a támlázott pad a kényelmet szolgálja, a plexiszékek pedig levegőssé teszik a látványt. A (fény)képek a pad támlájának támaszkodnak, s a falikarral állítható lámpákról se feledkezzünk meg: a fényüknél olvasgathatunk, s mindig látjuk, mit eszünk.

csaladi-asztal-plexiszekek.jpg

Gurítható asztal a konyhaablak alatt, praktikus paddal – helyszűke ide vagy oda, megadjuk a módját az étkezésnek.

csaladi-asztal-gurulos-asztal.jpg

Tetszetős tálaló – a szükséges plusz minden igazi étkezőben. A kék porcelán és a hímzett asztalnemű a szemnek is tetszetős látvány, s mi más egészíthetné ki a képet, mint fehér, vidékies stílusú székek. (Hasonlók már nálunk is kaphatók, s hagymamintás kék tálalókészlethez is hozzájuthatunk.)

csaladi-asztal-talalo.jpg

Keleties hangulatban: az étvágygerjesztő színekben tartott indiai terítő a falon, s előtte a zöld asztal megadják a hely stílusát. A kárpitozott székek mindig kényelmesebbek, mit a csupasz  ülőkével ellátottak.

csaladi-asztal-asztal.jpg

Egy beépített ablakmélyedés. A pad ugyanolyan felületkezelést kapott, mint az ablakok. Akinek ilyen jut az életben, az kibámészkodva figyelemmel követheti az évszakok váltakozását a kertben (s a pihepuha párnák kényelmét élvezve mindig kinyújtja az étkezési időt).

csaladi-asztal-pad.jpg

–néva–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies