Kencék garmadája állítja magáról, hogy csodaszer, ám a C-vitamin valóban sokat tud! Csak éppen nehéz formulázni, ezért ne igen higgyünk a csodát ígérő reklámoknak. Írásunkban Ruff Angéla (Derm-A Stúdiókozmetika) segítségével kutatjuk ki a C-vitamin titkát.

C-vitamint nagy büszkeségünkre egy magyar professzor, Szent-Györgyi Albert felfedezésének köszönhetően ismerte meg a világ. Az utóbbi évek meghatározó szereplői a C-vitaminos arcápolók, ezekre van a legtöbb rákeresés az interneten. A testünkben természetesen is megtalálható C-vitamin bőrbarát, s meghatározó antioxidánsként tartjuk számon. Ez azt jelenti, hogy küzd a szabadgyökök ellen. Tudjuk ugyebár, hogy a szmog, a füst, az UV-sugárzás hatására oxidáció megy végbe a bőrben, ami öregedéshez, ráncosodáshoz vezet. A C-vitamin – fontos antioxidánsként – pont ezeket a rossz folyamatokat akadályozza meg a szabadgyökök megkötésével, hogy azok ne a bőr sejtjeitől vonják el az oxigént.

c-vitamin-kezdo_0.jpg

Ragyogó bőrt akarunk? Akkor használjunk tiszta C-vitamint! – mondják ma a reklámok, hisz fakó, pigmentfoltos bőrre a legjobb fegyver egy tömény C-vitaminos kúra.

– Régóta tudjuk, hogy a C-vitamin – tudományos nevén az aszkorbinsav – nagyon fontos az egészségünk megőrzése szempontjából. Miért került a kozmetikában is az előtérbe?

– Valóban, nagyon fontos az elegendő C-vitamin fogyasztása. Ám hiába étkezünk vitamindúsan, nem fog automatikusan növekedni bőrünk C-vitamin tartalma. Mire ugyanis a szájon át bevehető C-vitamin eljutna a bőrhöz, már előbb hasznosul; és alig jut belőle a bőrbe. Arról nem is beszélve, hogy nagy része már az emésztés során lebomlik. Ezért jól jön a rásegítés. Egy kísérlet bebizonyította, hogy a bőrön át bejuttatott vitaminok sokkal jobban megmaradnak a bőrben.

– Öt pontban tudnám összefoglalni, hogy miben lehet a segítségünkre a C-vitamin: visszaadja a bőrünk természetes fényét, gyulladáscsökkentő hatású, fényvédő alá kenve fokozza a fényvédelem hatékonyságát, a kollagéntermelést, valamint segítséget nyújt a pigmentfoltok halványításában.

A C-vitamin egyenletessé teszi a bőrképet, ragyogóvá a bőrfelszínt. Folthalványító hatását a bőr pigmentációjáért felelős színanyag blokkolásával fejti ki.

– A C-vitamin vízben oldódik. A bőrápolási rutin szempontjából ez miért fontos?

– Bőrünk legfelső rétegén, a szaruréteg felszínén található a bőrfelszíni emulzió. Ennek az a feladata, hogy kirekesszen mindent, ami nem a bőrünkbe való. Ez egyrészt előnyös, mert védi a bőrünket, másrészt hátrányos, mert sok hasznos anyag nem tud bejutni a bőrbe. Mi, kozmetikusok kozmetikai eszközökkel viszonylag könnyen be tudjuk juttatni a C-vitamint, viszont minden nap mégsem járhatunk kozmetikushoz.

– Azt mondják, a C-vitamint nehéz „elcsípni”, tégelybe zárni. Ez mit jelent?

– A C-vitamin nagyon érzékeny anyag. Az oxigén, a víz és a hő hatására hamar lebomlik, tehát amennyire remek hatású, annyira kényes összetevő. Nehéz formulázni, vagyis dobozba zárni, mert nagyon instabil. Egy kinyitott, tiszta C-vitaminos szérum csak 3 hónapig őrzi meg a szavatosságát. Ezért van az, hogy pár hónap alatt sárgássá válik, akár meg is barnulhat: ami azt jelzi, hogy a formula C-vitaminjának tartalma idővel elfogy. A jobb márkák ezért stabilizált formulákat használnak. Sajnos, egyre több hatástalan készítmény és krém kerül piacra, vagyis kapható a boltokban.

ruff-angi-kozmetikus_0.jpg
Kozmetikusunk, Ruff Angi

– A krém vagy a szérum a hatékonyabb?

– Nagyon kevés olyan C-vitaminos krém van, amelyiknek a tartalma hasznosítható marad a bőr számára. Ebből következik, hogy tanácsosabb a C-vitamint szérum formájában használni – persze, ennek is vannak korlátai, túlzottan lúgos bőrfelszínre például felesleges felvinni. Az lenne az ideális, ha a konkrét aszkorbinsavat (ascorbic acid vagy más néven L-aszkorbinsav – a szerk. megj.) tudnánk bejuttatni a bőrbe. Ez amúgy egy hasznos tipp: érdemes megfordítani a terméket, amit használni szeretnénk, és a hátoldalán elolvasni, hogy valóban aszkorbinsav van-e benne.

minden_reggel_ujno.sk_370.png

– Egyáltalán: hogy jut be a bőrünkbe a C-vitamin?

– Enyhén savas közeg szükséges ahhoz, hogy a C-vitamin fel tudjon szívódni. Bőrünk alapvetően nem savas, hanem enyhén lúgos, ezért ha megmossuk egy hagyományos szappannal, utána a szérum nem fog felszívódni. Érdemes enyhén savas arclemosót használni, vagy megpróbálkozhatunk tonikkal is, ami savas irányba tolja el a bőr lúgos jellegét; utána pedig jöhet a C-vitamin.

Nagyon fontos, hogy a C-vitaminos szérum felvitelét hidratálás és fényvédőzés kövesse! Ha ezt betartjuk, akkor este már nincs szükség a C-vitamin újbóli felvitelére. Olyankor jöhet az A-vitamin, vagyis a retinol, esetleg a réz vagy a különböző savak.

– Sokan vannak, akik az első ráncok megjelenését rémülettel fogadják, és azonnal szaladnak a plasztikai sebészhez. Nemdebár, a C-vitamin felveszi a harcot a ráncok ellen is...

– A bőr három rétegből áll, és mindegyikben lejátszódik az öregedés természetes folyamata. A legfelső a hámréteg, a bőr középső rétege az irha, az alsó pedig a bőralja. Mi, kozmetikusok, a hám- és az irharéteget kezeljük. A bőr ragyogásáért tehát a kozmetika felelős, ezért elsősorban ránk kell bízni, nem a plasztikai sebészekre. A C-vitamin ultrahanggal és mezoterápiával nagyon jól bejuttatható a bőrbe, de mielőtt egy ilyen kezelésbe belevágnánk, le kell küzdeni a bőr védekezését – például peelingekkel vagy savakkal. Sajnos, civilizációs betegség, hogy ma mindenki korábban öregszik, mint ahogy kellene. Amit ma látunk az arcokon, az a korai öregedés lenyomata.

c-vitamin-body-shop.jpg
The Body Shop C-vitaminos arcmaszk

– Van olyan bőrtípus, amelyiknek nem ajánlod a C-vitamin használatát?

– Az érzékeny, könnyen kipirosodó bőrtípusokra, rosaceás bőrre nem szoktuk javasolni. Bőrgyógyászok nem javallják az aknés bőrtípusra sem: ugyanis az aknés bőr sokszor gyulladt, s nem tesz jót neki, ha ilyen aktív anyagot viszünk fel rá.

c-vitamin-citrom.jpg

Ajánlatunk! Tiszta C-vitaminok!

A szérum a hatékonyabb
Egy negatív példa, a The Ordinary por formátumú aszkorbinsava. Egy krémben 8-10, maximum 20 százalékig érdemes a C-vitamint felhasználni; márpedig ha otthon próbáljuk meg a C-vitamint porból kikevergetni, nem biztos, hogy el tudjuk találni a megfelelő arányokat.

c-vitamin-skin-ceuticals.jpg
SkinCeuticals tiszta C-vitaminos szérum

Ráncok ellen!
The Ordinary Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2% – ez 23 százaléknyi tiszta C-vitamint és 2 százaléknyi hialuronsavat tartalmaz. Vízmentes, amiért kissé érdes a „megjelenése” a bőrön, ezért sokan nem kedvelik. Pedig igazi aduász!

c-vitamin-ordinary.jpg

Fakó bőrre! 
Vichy Liftactive Fresh Shot 15 százalékos tiszta C-vitamint tartalmaz.

c-vitamin-vichy.jpg

Vízalapúak!
A tiszta C-vitaminos csoportba tartozik a pénztárcabarát, magyar fejlesztésű Geek&Gorgeous 101 C-Glow és a szofisztikáltabb változat, a Paula’s Choice C15 Super Booster. Mindkettő folyékony, így jóval könnyebben használható, mint vízmentes társaik. Míg a G&G terméket hűtőben kell tárolni, addig a Paula’s Choice-t nem szükséges, több hónapig eláll.

c-vitamin-gg.jpg

A C-vitamin származékok
A magnézium-aszkorbil-foszfát (MAP) előnye, hogy jóval magasabb a pH-értéke, ezért nem irritálja a bőrt, nem romlik meg olyan hamar – és nem kell hűtőben tárolni. Nagyon jó krémes formulában: akár hidratálókrémek összetevője is lehet.

Folthalványításra!
Bioderma White Objective

bioderma.jpg

Szalai Réka
Kapcsolódó írásunk 
Cookies