Vannak boltok, amelyek ugyanúgy élelmiszert és drogériai cikkeket, kozmetikumokat árulnak, mint a szokványos kisüzletek, csak csomagolás nélkül. Miképpen, hogyan? Mégsem vihetjük haza a markunkban a rizst vagy a mosóport! Azonban ne feledjük, még nem is olyan régen kimérve árulták a boltok a lisztet és egyebeket – láthatjuk a régimódi filmekben. Ehhez képest a csomagolás forradalmi újdonságnak számított, hiszen ha a babot nem jól tároljuk, megzsizsikesedik, a liszt molyosodik, és így tovább.

Először az emberek papírba és farostba csomagoltak – de abból kevés volt. A forradalmat a műanyag megjelenése indította el. A csomagolással azonban átestünk a ló túlsó oldalára, mert mára a csomagolás csomagolásának is csomagolása van (miközben az igazi finomságok, például a selyempapír, eltűntek a színről). Maradt a teméntelen mennyiségű műanyag – mára belefulladunk a sok haszontalan nejlonzacskóba. Ennek ellensúlyozására jöttek létre a csomagolásmentes boltok. Lássuk!

csomagolasmentes-kezdo.jpg

Az első fecske

Martin Gajdoš párjával, Martinával négy évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy vállalkozást nyitnak. Marketinges tapasztalataikat akarták kamatoztatni, s valahogy összegyúrni a zero waste-es (= nulla szemét) törekvéseikkel. Hittek ugyanis abban, hogy lehet szemét nélkül is élni! Így jött létre BEZOBALiS nevű csomagolásmentes boltjuk Trencsénben.

– 2018-ban az első fecskék egyikének számítottunk Szlovákiában, miénk volt a negyedik zero waste típusú élelmiszerbolt – kezdi a beszélgetést Martin, aki azt is elárulta, hogy a nyitásnál főleg a külföldi példák inspirálták őket. Illetve vásároltak már csomagolásmentes üzletekben. Boltjuk mottója: „Szükség szerint fogyassz!”

A csomagolásmentes bolt előnye, hogy kisebb mennyiségben is vásárolhatunk. Ezáltal lehetőség van kóstolásra és kipróbálásra, mielőtt elkezdenénk vásárolni egy új alapanyagot. Aki a csomagolásmentesség mellett dönt, annak fontos, hogy ne cipeljen haza nem lebomló hulladékot. A vásárlók egy idő után megszokják, hogy reggel ne induljanak útnak vászontáska vagy üvegek nélkül.

Hogy néz ki a bolt?

Az áru üvegekben és más átlátszó tárolókban kerül a polcokra, a vásárló pedig hozza az edényeit és üvegcséit, melyekbe kimérik neki a lisztet vagy a mosóport. Azonnal felmerült bennünk a kérdés: mit szól mindehhez a rettegett Közegészségügyi Hivatal?

– Az elején még voltak fenntartásaik, és nem igazán akartak azonosulni az elképzeléseinkkel. Mikor azonban látták, hogy igazából a segítségüket kérjük, elkezdtünk együttműködni. Minden szabályt betartottunk, s később is, ha hibát találtak, azonnal megbeszéltük. Mi nem vesszük rossz néven a figyelmeztetést, cserébe pedig konzultálnak velünk. Ők is csak a dolgukat teszik, a közegészséget védik – magyarázza Martin.

martin-es-martina-bezobalis.jpg

Martin Gajdoš és Martina

Mielőtt megnyitották volna boltot, nem csak a hivatalokkal egyeztettek, sorra ellátogattak a beszállítókhoz is. Elsősorban a fenntartható termelést szem előtt tartó cégekkel keresték a kapcsolatot. Hatvan beszállítóval kezdtek, számuk mára megduplázódott. 2018-ban még nem volt olyan népszerű a csomagolásmentesség ideája. Azóta több beszállítót sikerült meggyőzni, hogy a megszokottól eltérően szállítsa ki az áruját. Ma már ez nem akkora újdonság; de amikor elkezdték, még az volt. Ezért elmondhatjuk, hogy az első fecskék közé tartoztak.

Hogyan szállítanak?

A csomagolásmentes bolt nem csupán arról szól, hogy a boltban nincsenek előre kimért és csomagolt termékek. Az is fontos, hogyan érkezik az áru a beszállítótól, a termelőtől vagy a gyártótól. Van, amit zsákolnak, ilyen például a rizs. Higiéniailag indokolt esetekben hatalmas műanyag bokszokat használnak a szállításra. Ezeket a következő fordulónál üresen visszaadják, a beszállító kitisztítja a tárolókat, majd újra megtölti. Kényes alapanyagnak számít a liszt, kakaó, cukor, melyeket védeni kell a kártevőktől és a nedvességtől.

A zárt láncban így nem jelenik meg felesleges szemét, hisz a vásárló saját üveggel vagy dobozzal érkezik.

– Van egy másik módja is a szállításnak, amikor az importárut abban a csomagolásban vásároljuk meg, amiben Szlovákiába érkezett. Ilyen a kesudió, ami keresett áru. Nagy csomagolásban jön, de mi nem csomagoltatjuk át kisebb zacskókba – teszi hozzá úttörő boltosunk.

Martinék emellett előnyben részesítik a helyi és regionális termelőket. Sok olyan terméket is tartanak, ami máshol nem kapható. Ilyenek a szappanok, a különféle fából készült termékek, illetve a szörp, a gyümölcs és a zöldség is a helyi termelőktől származik. A bolt kis családi vállalkozásnak számít – és szerencsére a járvány alatt sem ment tönkre. Gyorsan reagáltak a piac igényeire, és internetes áruházat nyitottak: így mára termékeik országosan elérhetőek.

csomagolasmentes-cukor.jpg

Bolt hozzánk közelebb

Szendi Patasi Rita a járvány kellős közepén, tavaly decemberben nyitotta meg Alternatíva nevű csomagolásmentes boltját Dunaszerdahely szívében.

– Jó pár éve környezettudatosan élünk otthon, igyekszünk minimalizálni a hulladékot – kezdi Rita, aki a zero waste híve. – Négy évig éltünk Budapesten, ahol már megvoltak jól bejáratott csomagolásmentes boltjaink. Miután hazaköltöztünk, rádöbbentem, hogy itt bizony nem minden konyhai hozzávalót tudok csomagolásmentesen megvásárolni. Ez késztetett arra, hogy kezembe vegyem az ügyet.

Szendi Patasi Rita és Alternatív nevű csomagolásmentes boltja Dunaszerdahelyen

„Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez” alapon Rita megnyitotta alternatív boltját. Bízik benne, hogy egyre több családnak lesz fontos a hulladékmentes vásárlás. Célja, hogy megmutassa: létezik hulladékmentes alternatíva az élelmiszerek, háztartási kellékek és tisztítószerek vásárlásakor is. (Ezért is lett a nevük Alternatíva.) Csak így indulhatunk el a jobb és élhetőbb jövő felé, hiszen – mint Rita mondja – nincs B bolygó, ahova áttelepülhetünk, ha a Föld megtelik szeméttel.  

– Legújabb termékeink a csapolt gyümölcsszörpök. Már a nyitáskor arra törekedtünk, hogy a vásárló minél több konyhai alapanyagot be tudjon szerezni nálunk. Hiszem, hogy egy háztartás hulladék nélkül is működhet. Igazából hazulról inspirálódtam, abból, hogy a család mit szokott vásárolni. Az igények alapján bővítettük a kínálatot – teszi hozzá.

Nyilván idő kell a vásárlóknak, hogy megszokják: ez is olyan élelmiszerüzlet, mint a többi, csak éppen újra van gondolva. A nyitás óta pedig minden hétre jut két-három új vásárló, és sokan visszajárnak. Hírük pedig leginkább szájról szájra terjed. A választék pazar. Minden fontos száraz alapanyagot megtalálunk itt, fantasztikus fűszerkeverékektől illatozik a bolt – és a drogériarészlegen is van mit nézni.

Itt mit szólt a hivatal?

– Először nemigen tudták, milyen álláspontot alakítsanak ki. Végül azt ajánlották, hogy nosza, csináljuk meg, s majd meglátjuk! Az ellenőrzések során semmilyen kifogást nem találtak, sőt, dicséretet kaptunk! A Közegészségügyi Hivatal legfőbb elvárása, hogy az élelmiszer ne tudjon szennyeződni vagy keveredni – sorolja.

Míg egy átlagos üzlet csak egy-két nagyraktárral tartja a kapcsolatot, Ritának több beszállítója van. Az élelmiszert főként szlovákiai és cseh beszállítóktól szerzi be, a kozmetikumokat és drogériai cikkeket magyarországi gyártóktól. Az áru egy része papírzsákokban érkezik (a zsákokat Ritáék újrahasznosítják), illetve a többi áru 20-40 kilós visszaváltható műanyag bokszokban. Régiós kézműves termékeket egyelőre nem tudnak árulni, ugyanis a helyi kézművesek nagy része nem számlaképes. A bolt különleges, sómentes, gluténmentes, ízfokozók nélküli fűszerkeverékeket árul – ezek egy kis cseh manufaktúrából származnak.

minden_reggel_ujno.sk_19.png

– Dávid, aki a fűszerkeverékeket állítja elő, eljött beiskolázni minket. Megmutatta, miként kell a fűszereket árusítani, bemutatni. A fűszereket egységes kerámiaedényekben tároljuk, és nyitvatartás alatt az edények nyitva vannak. A vásárló érzi a fűszerillatot! A tárolás biztonságos, a minőség nem változik, ugyanis rendkívül aromás, erős fűszerekről van szó – magyarázza a tulajdonos. – Tisztában vagyunk vele, hogy a csomagolásmentesség a vásárlás egy lassúbb formája, hiszen ki kell mérni az árut, vagy csapolni kell: tehát időt kell rá szánni. Aki viszont előrendel, annak mi összekészítjük az árut, és amikor a vevő bejön, azonnal viheti – mondja búcsúzóul Rita.

A királyhelmeci Eko-zóna

Királyhelmecen idén márciusban nyílt meg az első csomagolásmentes bolt. Tény és való: nem egyszerű kilépni a kényelmes fogyasztói magatartásból, nagy fokú tudatosságot és tervezést igényel. Ezzel kezdi Varga Katalin, akinek boltjában illatszerek és háztartási tisztítószerek kaphatóak ömlesztett formában. A mosószerek és öblítők Olaszországból érkeznek.

– Az volt a cél, hogy jó minőségű termékeket kínáljunk elérhető áron. Pillanatnyilag kilencfajta mosószerünk van. Akinek fontos az illat, az vásárlás előtt kis üvegcsében megszagolhatja őket – jegyzi meg a bolt tulajdonosa. Ugyancsak nagy kiszerelésben tárolja a folyékony szappant és tusolót. Ezek a termékek használat után 90 százalékban lebomlanak, nem szennyezik a környezetet. Találunk itt még ablakmosót, mosogatószert, vécétisztítót, vízkőoldót, felmosószert.

Ahogy a 25 literes tartályok kiürülnek, a beszállító visszaváltja őket. Tartanak illatszereket is, ezek zömmel hazai, illetve cseh gyártmányúak. Katalin elmondása szerint az ilyesmi ma már könnyen beszerezhető. Az illatszerek egy részét egy biokozmetikumokra szakosodott nagykaposi vállalkozó készíti, aki a termékekben az s. k. termesztett növényeket hasznosítja.

Vannak itt kézműves szappanok, szilárd hajsamponok: ahogy az más üzletekben is járja. A bejárat ajtó mögött azonban más is látható!

– Kapható nálunk tengeri szivacs, lávakő, mosható tisztasági betét, méhviaszos gyerta, komposztálózsák, méhviaszos kendő a tízórai csomagolásához, fanyelű fogkefe, luffa mosogatószivacs, folteltávolító szappan... Itt minden természetes. Ahogyan emelkedik a vásárlók száma, úgy gazdagodik a kínálat! Elégedett vagyok a látogatottsággal, hiszen az elmúlt fél év során kialakult már egy törzsközönség, ugyanakkor naponta új vásárlókkal is találkozom. Meglepően sok tini hozza el hozzánk a szüleit. Bár nem a főutcán vagyunk, hanem egy bérház alagsorában, de közel van az autóbusz-megálló, a kórház...

Végezetül boltosaink arra kérik a vásárlókat, látogassanak el hozzájuk egy terepszemlére.

M. Ando Krisztina és Zsebik Ildikó

Kapcsolódó írásunk 
Cookies