A derű titka nem más, mint az, hogy ne csináljuk azt, amit nem kéne. Csak ránk dobták, mint lóra a gyeplőt, s mi nem tiltakozunk, pedig ugyancsak fészkelődünk alatta.

Hogy mik a tanácsaink a kellemes élethez? Íme!

deru-kezdo.jpg

Ne olvasd végig az unalmas könyveket

Egyszerűen azért, mert ez időpocsékolás. A jó könyv nem közlekedési szabályok gyűjteménye, amivel az autóiskolában nyaggattak. Mindenki olvasott már unalmas könyvet, amelyen végigrágta magát, mert a szerzője köztiszteletben álló író volt, vagy mert a szülei arra tanították, hogy „amit elkezdtél, azt fejezd is be”. Ezért hát elolvastuk a Háború és béke hosszú csataleírásait, Jókai latin szavakkal megtűzdelt eszmefuttatásait. Amikor már ki sem látszunk az ágy mellé rakott, és be nem fejezett könyvek közül, kopogtassuk meg a homlokunkat, és mondjuk azt: Hát normális vagyok én?! Ez persze nem azt jelenti, hogy ne olvassunk! Dehogyisnem, olvassunk, ám csak azokat az írókat, akiket kedvelünk! Az igazi irodalom soha nem okoz csalódást, és iránytűt ad a kezünkbe az élethez. A jó könyv megmutatja, mi a jó, és mi a rossz, tehát egyben etikai kódex is. Ezért van az, hogy a rossz családi környezetből jött gyerek (ha olvas), a jóra nevelés nélkül is eltájékozódik az életben – s nem téved a bűn útjára.

Az ital néha árt

Iszol egy pohár italt, mert jókedved van, s azt akarod, hogy még jobb kedved legyen. És mégsem lesz jobb kedved, sőt! Ülsz a kávéház teraszán a barátnőddel, és akkor elsétál mellettetek az exed, kézen fogva egy szőke bombázóval. Te feszengsz a székeden, a barátnőd meg gyorsan rendel még egy kört. Aztán még egyet, mert te már bőgsz. A vége az, hogy ott ülsz elmaszatolódott sminkkel, tépett szoknyában (mert beleakadt a szék lábába, amikor ki akartál menni a mosdóba – a jó lányok mosdóba járnak, nem wc-re). „Majd én megmutatom ennek az idiótának! Nyeríteni fog a fájdalomtól!” De amint elpárolog az alkohol hatása, nem a béka alfele alatt leszel, hanem még mélyebben. Ezért azt tanácsolom, hogy ha bánatos vagy, inkább menj, sétálj egy nagyot. Ha pedig majdnem szétvet az öröm, igyál meg egy pohár rozét. Vagy még azt se, mert az öröm ilyenkor magában is éppen elég. Ez az élet egyik nagy tanulsága!

Ne töltsd az idődet olyanokkal, akik az idegeidre mennek. Mennyi elpocsékolt óra! Az élet rövid, az idő kevés. Okosabban kell eltölteni.

Néha nem kötelező a borravaló

Ha a pincér kihűlt levest rak le eléd, és az öledbe söpri az abroszon levő morzsákat (ezzel akarja jelezni, hogy szedd össze magad, és menj már haza), vagy halkan elrebegett szavaidra, hogy már háromnegyed órája vársz a palacsintádra, azt feleli, „Kisasszony, nekem más vendégeim is vannak!”, akkor egy cent borravalót se adj neki. És a taxisnak se kerekítsd ki a 28 eurót 30-ra, ha nem hajlandó számlát adni. Mert ez a te pénzed. Borravalót csak akkor adjál, ha igazán elégedett vagy, s ne „miheztartásból”, mert úgy illik.

Az ennivaló fontosabb, mint a szemfesték

Ha minden szezonban több száz eurót dobsz ki olyan pulóverre, amely egyszer kimosva színét veszti, ha kéthavonta nehéz pénzeket költesz a legújabb rúzsokra, folyékony púderekre és körömlakkokra, akkor lassan csakugyan nem fogsz mást enni, mint E betűktől hemzsegő, zacskós leveseket. Mert, ugye, mindenre azért nem telik. Ám ha nem eszel rendszeresen, hamarosan úgy fogsz kinézni, mint akit a hullaházból szalajtottak, és nincs az a festék, amelyik élővé varázsolná az arcodat, és nincs az a szépségszalon, ahol egészséges arcszínt vehetnél, hiába kevernek az arckrémedbe kaviárt, aranyport vagy gyémántcsillámot. Ugyanígy jársz, ha hetente háromszor halsalátát ebédelsz, és mélyfagyasztott hamburgert eszel, aminek az eltarthatósága nyolc hónap. Főzz magadnak, használj friss alapanyagokat! Ne sajnáld rá a pénzt. Az se baj, ha rántottával kezded a szakácskodást.

web-bannerek-instagram.jpg

Fuss a szép lábakért

Mindenki tapasztalatból tudja, mennyire unalmas kocogva róni a kilométereket, miközben arcunk rákvörös, fújtatunk, mint a ló, és hátunkon bő patakokban folyik az izzadság. Ez mind igaz – mint ahogy az is, hogy a futástól szép formájú és izmos lesz a combunk. Ha megszokjuk a mozgást, idősebb korunkban sem kell hosszú szoknyák alá rejteni a lábunkat. Ezenkívül a futásnak (vagy kocogásnak, gyorsgyaloglásnak, ami tetszik!) köszönhetően nem kell visszafognunk magunkat az étteremben, nem kell számolnunk minden kalóriát. Arról nem is szólva, hogy játszva elérjük az induló autóbuszt, és a szomszédnak sem kell mesterséges légzést alkalmaznia, mert elájultunk a levegőhiánytól.

Rend a lelke mindennek

Mennyire utáltad, amikor őseid figyelmeztettek, hogy rakd el a holmidat! Pedig igazuk volt. Aki rendet tart maga körül, annak este nem lóugrásban kell megközelíteni az ágyát. Az megtalálja a jegyzeteit, mert nem hegy magasságú papírhalomból kell előbányászni, és mindig van tiszta melltartója, mert szombatonként rendszeresen kimossa. Nem beszélve az idegességről, amit a rendetlenség indukál, és a bosszankodásról, hogy soha nem találjuk azt, amire éppen szükségünk van. Rendet tartani nem nehéz: elég bedobni a szennyest a kosárba, letörölni az asztalt, ha morzsa van rajta, és átfényesíteni a mosdókagylót, ha lerakódott rá a vízkő.

Tanulj meg nemet mondani! Ha a párod azt mondja, nyaraljatok a hegyekben, sátorozva, a levest majd gázfőzőn főzitek, romantikus kettesben, határozottan mondj nemet! Még akkor is, ha elkényeztetett városi lánynak fognak tartani.

Iskola nélkül nincs tudás

Azt hiszed, ez a szokásos blabla? Nem. Ez az igazság. Rendszeres művelődés nélkül nincs rendszeresített tudás. Ez adja meg az alapvetést, a fogódzót ahhoz, hogy tudd, később a tudás tárházából mit hol keress (például később a kézikönyvtáradban vagy a neten). Tanulj sokat, főleg azt, ami érdekel. Persze, a többi tantárgyat sem szabad mellőzni, az ember lányának, már csak a tisztesség végett is, helyt kell állnia az érettségin még matikából (biológiából, magyarból, kémiából) is. Nem baj, ha a tanárod haja égnek áll, amikor történelemolimpiára jelentkezel. Ne add fel! Végül válaszolni fog minden lehetetlen kérdésedre. A gimiben tanulj, tanulj, tanulj! Mert ha onnan kilépsz, minden új ismeretért kemény eurókat kell majd leperkálnod.

Nézz utána, hová mész nyaralni

Ezt butaságnak tartod? Ki menne olyan helyre, ahol nem fogja jól érezni magát? De gondold csak el, hány ember csalódik, amikor azt hiszi, minden olyan lesz, mint az utazási irodák prospektusaiban: gyönyörű kék tenger, a szálloda ablaka alatt kezdődik a strand, és a fürdőszoba makulátlanul tiszta. A valóságban viszont a víz tele van algával, a szálloda az autópálya mellett áll, és a fürdőszoba falán hatalmas gombatelepek tenyésznek. Ne hidd, hogy 250 euróért egy hétig luxuslakosztályban, all inclusive nyaralhatsz! A minőséget mindig meg kell fizetni. Csapj fel FBI-nyomozónak, és igenis nézz körül az interneten, mit írnak a többiek az ajánlásokban. (Itt is érvényes, hogy az okos ember a mások kárán tanul.)

Varga Klára
Kapcsolódó írásunk 
Cookies