Tudnivaló, hogy Salma Hayek mindig Gucciban pózol a vörös szőnyegen... Vajon miért? Legújabb cikkünkből ez is kiderül, hiszel bemutatjuk a divatipar három legnagyobb konszernjét!

Divatszótár című sorozatunk legújabb részében a luxuskonszernek fogalmát járjuk körbe. Kiderül, hogy mi a közös a Hennessy-konyakokban és a Louis Vuittonban. Kezdjük talán azzal, mit jelent a konszern fogalma...

divatszotar-3-kezdo.jpg
A Louis Vuitton legújabb monogramos táskái: egyszerűen imádjuk!

Konszernnek nevezzük azokat a vállalatcsoportokat, amelyekben az anyavállalat a leányvállalatok felett szakmai irányítást is ellát, valamint a leányvállalatok azonos szakmai jelleget mutatnak. Mai cikkünk főszereplőiben a luxus és a divat az összekötő kapocs. 

1987-ben Bernard Arnault alapította meg a Moët Hennessy Louis Vuitton cégcsoportot, ismertebb nevén a LVMH-t, amely mára a világ legnagyobb vállalata lett a luxus világában, és nem mellesleg az egész divatiparban.

2019-es bevétele elérte az 54 milliárd eurót. Belegondolni is nehéz, hogy ebből az összegből hány Hermès Birkin-táskát vásárolhatnánk – ez mellesleg a világ legdrágább táskáinak egyike. Na de honnét is származik ez a hatalmas bevétel? Az LVMH csoporthoz tartozik a Céline, a Christian Dior, a Fendi, a Givenchy, a Kenzo, a Louis Vuitton és nem utolsósorban a Marc Jacobs, hogy csak a legnagyobb márkákat említsük.

louis-vuitton-pasztell_1.jpg

A konszern birtokolja a Bulgari, a Hublot, a TAG Heuer és a Tiffany & Co. márkák nagyobb részét is. És itt jön a képbe a Hennessy-konyak, a Don Pérignon- vagy épp a Moët & Chandon-pezsgők, melyek nélkül nem lehet meg egyetlen estély sem a felső tízezer köreiben. És eme luxusmárkák szintén a konszern leányvállalataiként szerepelnek a kimutatásokban!

louis-vuitton-rozsaszin.jpg

Néha pedig a konkurencia nem is konkurencia...  Kim Jones munkáján pontosan lekövethető, hogy alkalmasint mennyire szorosan együttműködnek az olykor konkurens márkák is a konszernen belül. Ugyanis Kim Jones a Louis Vuitton férfivonalától igazolt át Christian Dior férfivonalához  és nem mellesleg a napokban mutatta be első női kollekcióját a Fendinél, mégpedig a nemrég lefutott párizsi haute-couture-divathéten belül.

naomi-campbell-divatszotar.jpg
Naomi Campbell a Fendi 2021-es tavaszi couture-bemutatóján.

A Pinault család nevéhez köthető a második legnagyobb luxuskonszern, amelynek gyökerei egészen 1963-ig nyúlnak vissza az időben. A cégcsoport 2013-ban vette fel a Kering nevet – és leginkább divatban utazik. A csoport birtokolja a Gucci, Saint Laurent, Bottega Veneta, Balenciaga és nem utolsósorban az Alexander McQueen márkák többségi tulajdonát. Szakmán belül azt beszélik, hogy míg az LVMH biztosra megy, és nem szereti feszegetni a határokat, addig a Kering csoport vezetői nem riadnak meg a változásoktól.

S pont ez a siker kulcsa! Gondoljunk csak a Frida Gianni vezette Guccira, amely ugyan magas minőségben készített csodás ruhadarabokat, mégsem tartozott a trendet diktáló márkák közé.

Egészen addig, míg 2015-ben Alessandro Michele nem került a márka élére – és egy csapásra egekbe szökött a Gucci eladása és részvényeinek árfolyama.

gucci-fashion.jpg

Nem meglepő a siker, hiszen olyan kultikus darabok fűződnek a tervező nevéhez, mint a „szőrös papucs” vagy épp az újragondolt monogramos Gucci-öv. Folytatva az ikonikus termékek listáját, ki ne emlékezne a Balenciaga zoknicipőjére vagy a márka csúnya sportcipőire, melyek Demna Gvasalia nevéhez köthetőek, aki már hatodik éve vezeti a nagy múltú francia divatházat...

salma-hayek.jpg
Salma Hayek és férje, François-Henri Pinault a 2019-es Met-gálán...

S hogy a végső kérdésre is választ adjunk: tehát mi köze van a mexikói származású Salma Hayeknek a Guccihoz? Egyszerűen csak annyi, hogy jól tudott házasságot kötni, ugyanis a színésznő férje François-Henri Pinault, a Kering csoport alapítójának fia. 

Kász Attila
Kapcsolódó írásunk