Bombát robbantott Meghan Markle interjúja, melyben elmondta Oprah Winfrey-nek, hogy míg a királyi családban élt, “egyszerűen már nem akart élni”. És  senki "nem védte meg őt”.  A királyi családra pedig áttételesen ráagatta a rasszista jelzőt, mert a palotában "találgatások övezték a leendő baba bőrszínét”. (Mármint hogy mennyire lesz fekete).

Katalinra sem mondott semmi jót, egyszóval, senkire. Mindenért a rosszindulatú médiát – és a Céget okolja. A Firm, a Cég alatt azt az intézményt értik, amely a királyi család életét irányítja. A másik gyerekével terhes Meghan a végén kijelentette, hogy Henry apja, a trónörökös Károly herceg (akinek a pénzéből eddig éltek), nem fogadja már fia hívásait.

meghan-oprah-kezdo.jpg

Az eredő persze, mint kiderült, megintcsak a pénz lesz, mert Meghanék már egy éve nem kaptak pénzt a Buckingham-palotából. Nem tudják fizetni a biztonsági embereiket, azért kötöttek reklámszerződéseket. Azt elfelejtették elmondani, hogy nem kaphatnak apanázst az angol alattvalóktól, hisz lemondtak a kötelezettségeikről. Jó ideje nem dolgoznak már a királyi háznak.

meghan-markle-oprah-harry.jpg
Meghan és Harry a világhírű műsorvezetővel, Oprah Winfrey-vel

A bomba még év végén robbant, de a koronavírus miatt rövid volt a kifutása. Sussex Royal, vagyis Henry és Meghan többé nem kívánják ellátni királyi kötelezettségeiket, és a dinasztiát szolgálni. A világ egyik része nekik ad igazat, a másiknak fogalma sincs, miért bombahír ez? 

Karácsony után Meghan és Harry bejelentette, hogy nem kívánnak tovább a királynő nevében jótékonykodni és a királyi háznak dolgozni. A hírt Erzsébet királynő is a sajtóból tudta meg. Azóta Meghan és Harry nagy titokban már átköltözött Amerikába, épp egy perccel a koronavírus kirobbanása előtt. A döntéssel kiléptek a nyílt tengerre, vagyis besorolódtak a hétköznapi emberek közé. A hercegi címmel együtt eltűnt róluk a kiválasztottakat övező dicsfény. Pedig pont a "Sussex Royal" márkával voltak nagyratörő terveik, de hercegség nélkül majdnem ugyanolyanok lettek, mint a szürke átlagemberek.

A brit adófizetők fizették Meghan és Harry hét határra szóló esküvőjét, s ők renováltatták a házukat is 2,4 millió fontért. A pénzt vissza kéne fizetniük, de egyelőre még mindig Károly apanázsából élnek... Mostani, malibui otthonuk rezsijének csak a négyötödét fedezi a Károly herceg által folyósított összeg.

Sokan nem értik, miért mondtak le a hercegi címről: Meghannek és Harrynek elegük van a királyi családból, vagy épp Erzsébet királynő nem szereti Meghant? Netán ők már modern gondolkozású fiatal emberek, akik nem tudnak élni a királyi ház hűvös, mérgező légkörében, ahol minden lépésüket gúzsba köti a protokoll?

Kiestek a pikszisből?

A kívülálló mindig valami sötét titkot sejt egy ilyen lépés mögött, pedig nincs titok.

A királyságról az angolok másként gondolkodnak, mint ahogy mi gondolkodunk. (Mi ugyanis nem élünk monarchiában.) Az alattvalók és a király kapcsolata a huszadik századra nagyon megváltozott. Az angol királynő jogköre egy igen gyenge köztársasági elnökéhez hasonlítható. Ő hívja össze a parlamentet, ő nevezi ki a miniszterelnököt, a bírákat, ő ütötte lovaggá például Elton Johnt – ám mindezt ajánlásra. Nem lévén írott alkotmány, nem is törvény kötelezi a legtöbb teendőjére, csak a szokásjog. A királynő nem szól bele a politikába (soha nem szólja le a miniszterelnököt, bármi legyen is róla a véleménye).

Mikor Erzsébetet megkoronázták 1953-ban, királysága még majd a világ egyharmadát magába foglalta. Aki megnézi a The Crown sorozatot, az látja, hogy sosem volt könnyű dolga. Minden héten megjelenik nála a miniszterelnök egy titkos kihallgatásra, s Erzsébet igenis tud mit mondani neki, hiszen már 14 miniszterelnököt megélt.

Ő az anglikán egyház feje is, és nem is lehet más vallású. A királynő és Fülöp herceg 1947-es házasságkötése előtt a leendő férj az ortodoxról áttért az anglikán vallásra. Ám a királynő legfontosabb kötelezettségei szimbolikusak, sok-sok gyönyörű ünnepségen jelenik meg és reprezentál. Tekintélye nagy, de a nép jól tudja, hogy a királyi családot „ők tartják el”, a királyi ház nem kis részben az adófizetők pénzéből gazdálkodik. Látszatra tehát Nagy-Britanniában Erzsébet uralkodik, de a helyzet ennél sokkal bonyolultabb.

Showt akarunk, mi fizetünk!

Meghan és Harry körül akkor tört ki az első nagyobb botrány, mikor magángéppel elrepültek egy környezetvédelmi konferenciára – majd utána kioktatták az angol népet, hogy spóroljon, és éljen inkább a zöld megoldásokkal. A magángép használata biztosan nem tartozik ezek közé, hisz hatalmas a károsanyag-kibocsátása: ezért a sajtó ekézni kezdte őket. Felemlegették, hogy hány ezer eurót költött eddig a „fashionista” Meghan ruhákra, hogy magángéppel repült Amerikába a barátnője baby shower-jére: és ezt mind a brit adófizetők állták. Nagy volt a felháborodás, mert H&M megsértett egy fontos szabályt: a királyi család soha nem oktat ki senkit, főleg nem az alattvalóit. Inkább jó példával jár elől. A királynő, a királyi hercegek és hercegnők felemelik a gyöngét és elesettet, de közben nem dirigálnak, nem kritizálják az ellátórendszert. A királynő végtelenül tapintatos, soha, de soha nem lépne át egy bizonyos határt. Például az ő nevében hirdetik ki a törvényeket, élhetne a vétójogával: de 1707 óta ilyen nem történt angol földön.

A királyi család is a show része!

Felvonul, a nép tapsol, rajong és fizet a showért. Meghan egyáltalán nem érti, hogy a Royal címke nem azt jelenti, hogy mindenki felett állunk, s onnan beszélünk lefelé. Meghan elvált nő, színesbőrű, de ez ma már nem jelent akadályt a királyi arának brit földön, a közhivatalok tele vannak a volt gyarmatokról  bevándoroltak utódaival. A showt viszont hozni kell!

meghan-1.jpg
Meghan okos és közvetlen, egyedül a türelem erénye hiányzik belőle. Pedig tudhatná, hogy amit türelmetlenül akarunk, az nem adatik meg. Igazi feminista, sosem akart hercegné lenni – de talán pont ezért sikerült neki. Királyné azonban nem lesz belőle, az a szerep Kate-re vár! Márpedig egy színésznőnek nehéz elviselni, hogy nem reá irányul a reflektorfény...

H&M

Meghan Markle, Sussex hercegnéje régebben színésznő volt. Igaz, csak D-listás, de a hercegnői szerepet kitűnően el tudta játszani. Ám előtte ott állt a sorban egy másik hercegnő, Kate Middleton, és őt nem lehetett beelőzni. Emellett Kate túl tökéletes ahhoz, hogy túl lehessen ragyogni. Igaz, hogy az ő ereiben sem folyik kék vér, akárcsak Meghanéban – ám Kate a brit trón várományosának a felesége, egy igazi „angol rózsa”.

Meghan már régóta dolgozott a kiugrási terven, mert tudta, hogy a hercegnéi cím olyan népszerűséget biztosíthat a számára, amellyel sok dollárt kereshet. Felfogadta Hillary Clinton tanácsadóját, hogy a legjobb PR-t biztosítsa a maga és Henry számára (természetesen az adófizetők pénzén). Ugyan minden megjelenésükkor hangsúlyozta, hogy nyugodt életet szeretne élni kis vidéki kuckójukban, de a közösségi felületek tele voltak a róla szóló hírekkel: s ezek nem véletlenül kerültek ki az internetre.

Harry és Meghan a reklámbevételekből kívántak a kiugrás után pénzhez jutni. Ám nem használhatják tovább a Sussex Royal védjegyet! Ezt nem a királynő, hanem törvény írja elő Angliában: a Royal védjegy nem használható üzleti célokra. Meghan és Harry, amint megkapták a Sussex Royal címet, azonnal levédették. (Katalin és Vilmos is levédette a címét írószerre és ruházatra is, hogy mások ne éljenek vele vissza, s ne kezdjenek el bögrét és pólót gyártani a névjegyükkel.)

Félárnyékban élni?

Mielőtt Meghan Harry felesége lett, fel kellett adnia népszerű életvezetési blogját, a Tig-et, amellyel előtte szépen keresett. Tudta, hogy a reklámposztokért és a közszereplős megjelenésekért jól fizetnek – hát még ha Sussex hercegnéje az illető.

Meghan Markle, miután lehúzott egy protokoll-évadot a családban, nem elégedett meg többé a másodhegedűs szerepével. Decemberben már a karácsonyt sem töltötte együtt a királyi családdal: a Sussex-team Kanadában maradt, a tenger mellett béreltek egy szép villát. Harryt az sem hatotta meg, hogy kilencvennyolc éves nagyapja betegeskedik, és az ünnepekre kórházba került. Mikor január elején H&M bejelentette, hogy a jövőben függetlenedni szeretnének a brit királyi családtól, még azzal számoltak, hogy megmarad a hercegi címük. A Sussex Royal védjegy alatt kollaborációkat terveztek neves divatcégekkel, Hollywooddal és mindenkivel – aki jól fizet. Kijelentették ugyan, hogy jótékonykodni szeretnének a befolyt pénzekből, de ez nem teljesen igaz.

Miután H&M nem dolgozik többé a dinasztiának, érthető módon visszavették tőlük a Royal védjegyet. Ám H&M továbbra is a királyi család tagjai, csak a dolgozó tagok közül léptek ki. Tény, hogy így már kevesebb embert érdekelnek, akik pont a királyi származásúakat övező dicsfény miatt voltak kíváncsiak rájuk.

A család nem enged!

Harry már egyszer puhatolódzott a királynőnél különutas terveikkel kapcsolatban, de a nagymama jelezte: nem árusíthatják ki a királyi családot, és szatócs módjára nem házalhatnak a hercegi címmel. Meghan amerikai lévén sem sokat ért a protokollhoz. Ezért is robbantott január elején bulvárbombát, mikor Harryvel együtt bejelentették, hogy idejük nagy részét ezentúl Kanadában töltik. (Azóta már ez sem igaz, mert a koronaválság előtt pár másodperccel pakoltak, és váratlanul átköltöztek Floridába.) Mindenesetre azt hitték, hogy a hercegi címet valahogy megtarthatják, ám azóta kiderült, hogy ez a „félig bent, félig kint” státusz, amiben reménykedtek, nem működik.

A brit sajtó azóta is azzal foglalkozik, hogy elválásuk a családtól mennyire nem volt békés, és hogy a királynőt elszomorította a döntésük.

harry-ff-meghan-1.jpg
Nem hisz a családban? Sokan megütköztek azon, hogy Harry múlt karácsonykor nem ment haza meglátogatni beteg nagyapját, akinek lehet, ez volt az utolsó karácsonya… A rossznyelvek e mögött is Meghan ármánykodását sejtik. Meghan sosem élt igazi családban, örökké apja és anyja között pedálozott. Talán ezért nem bízik meg Harry családjában.

Harry és Meghan először egy értetlen közleményben reagált, utalván arra, hogy Nagy-Britannián kívül nincs törvény, ami eltilthatná őket a hercegi cím használatától. Vagyis külföldön nyugodtan használhatják majd a címüket, ezt senki nem tilthatja meg nekik. Ám a királyi döntést elfogadják, és lemondanak a Sussex Royal védjegyről. Később a hercegi pár a saját weboldalán bejelentette, hogy sem az Egyesült Királyságban, sem máshol nem használják a Sussex Royal megnevezést. Ez PR-szempontból jelentős csapás, hisz ez szerepelt a 11 millió követővel rendelkező Instagram-oldalukon is. Most már nem tehetik meg, hogy a királyi családra utalva jelenjenek meg a nyilvánosság előtt.

Hercegnés elefánt

Meghan nemrégiben nagy hacacáré közepette animált egy elefántos Disney-filmet, és a hercegnéi titulusát használta a filmes névlistán. Ezzel a fogadalmat máris megszegte… Az angolok nemigen kommentálták, mert épp el voltak foglalva a koronajárvánnyal. Meghan azóta is rendre „robbantgat”. Régebben például sajtóközleményt adtak ki Harryvel közösen, hogy most már soha, de soha többé nem állnak szóba a bulvármagazinokkal! Érdekes módon ezeket a szenzációs híreket mindig akkor jelentik be, mikor valakinek, például Kate-nek a születésnapja van, vagy a miniszterelnököt épp kórházba viszik. A hír elhomályosítja a korábbi fő hírt, szóval senki nem tudja, melyik is a vezető hír.

Meghan nem akarja megérteni, hogy az angolok nagyon megsértődtek rájuk. Miért költöztek el az országból? Arra pedig, hogy egy hercegnő taccsvonalon kívülről kiabáljon be (miközben ők a koronás halottaikat számolják), még inkább dühösek. 

Azt mondogatják, hogy Meghan mindenen megsértődik, nyavalyog. Pedig lám, Camilla mennyit kibírt, pedig az elején nagyon utálták a Diana-rajongó britek. A pletykasajtó tendenciózusan lóarcúnak titulálta, ám ő zokszó nélkül tovább tette a dolgát: és kitartásának hála, mára elfogadják, mint a trónörökös feleségét. Mikor Harry bemutatta Meghant a királynőnek, a konzervatív angolok fanyalogtak… Nem volt jó tapasztalatuk az elvált amerikai nőkkel, hisz VIII. Edward is egy kétszer elvált amerikai nő, Wallis Simpson miatt mondott le az angol trónról. Úgy tetszik, a balsejtelem beigazolódott, mert Meghan is mindent felrúgott, ami a monarchisták szemében szent. Nem akar Angliában lakni, nem akar a dinasztiáért dolgozni, pedig angliai házukat, a Frogmore Cottage-t 2,4 millió fontért renováltatták a brit adófizetők pénzéből. A szélsőséges hangok ma azt kiabálják, hogy Harry és Meghan adják vissza a pénzt, hisz az esküvőjüket is a királyi udvar állta – és a királyi családot az alattvalók fizetik.

Nem bíznak egy amerikaiban?

Ám Meghannek is jó oka van a sértődöttségre! A bulvársajtó pellengérre állította az apját, és lefizették Meghan féltestvéreit, hogy kígyót-békát kiabáljanak rá az esküvő előtt. Meghanre és Kate-re sokszor kettős mércét alkalmaztak: mikor az igazi „angol rózsa”, Kate rátette a kezét várandós hasára, az elbűvölő volt! Meghanen meg számon kérték, hogy miért nyúl mindig a hasához…

Meghan Afrikában nagyon népszerű!

Mikor Meghan férjével és alig három hónapos kisfiával, Archie-val meglátogatta Dél-Afrikát, kijelentette: „Színes bőrű nőként vagyok itt jelen!”. Ez a PR része volt. Utána ugyanis több millió afrikai lány kezdte követni a hivatalos Instagram-oldalukat, a Sussex Royalt.

Meghanben ezek a fiatal lányok példaképet láttak: úgy szeretnének öltözködni, viselkedni, mint az afrikai felmenőkkel is rendelkező hercegné, aki megkapta álmai hercegét, és ezzel kivált az ismeretlen nők tömegéből.

Meghan és Harry jelenleg több fronton harcol!

Meghan például a saját apja ellen is, aki rosszakat írt a lányáról, mert nem hívta meg az esküvőjére. Az Emmy-díjas világosító szíve csücske kétségkívül Meghan volt. (Kis pikareszk, ami apai szeretetét bizonyítja: Meghan féltestvérének és barátainak mindig megtiltotta, hogy a házban füvezzenek, mikor Meghan otthon volt.) Igaz, hogy lánya anyjával, Doriával szétváltak az útjaik, de Meghan sokáig az apjával lakott, aki befolyásos operatőr volt Hollywoodban: ő fizette az iskoláit, és egyengette a filmes útját.

kiralyi-csalad-meghan-1.jpg
Erzsébet királynő megértette az idők szavát, azért is ölelte a keblére Meghant (persze, csak jelképesen). Tanult Károly fia kudarcos házasságából, akinek nem engedte meg, hogy elvegye Camillát, aki már házas volt. A vége nagy botrány lett, Diana pedig meghalt. Erzsébet nem akart több ilyen botrányt…

A világ hiszi is meg nem is, hogy Sussexék az elkövetkezőkben egyszerű emberként kívánnának élni. Tény, hogy Harry nem szenvedheti a sajtót, mert meggyőződése, hogy az őt üldöző újságírók miatt halt meg autóbalesetben az édesanyja. Ő már régen is "normális életet" szeretett volna élni, legalábbis erről beszélt az interjúiban. (Még mindig folyik a perük a bulvársajtóval.) Meghan meg mintha nem találná a helyét, az egyik hónapban Kanadában akar élni, majd átrepül Amerikába a koronavész csúcsán, az amerikai tévében a királyi család ridegségéről panaszkodik... Nemsokára pedig könyvet ad ki, amelyben az őt ért sérelmeket taglalja majd.

Az ő számára valóban semmi nem lesz már olyan, mint régen volt. "Neveletlen hercegnének" lenni nem egy hálás szerep.

Nagyvendégi Éva
Cookies