Utánajártunk, kinek a kezében szépülhetünk biztonságosan, kik végezhetnek ma jogszerűen szájfeltöltést, szúrhatnak botoxot.

A múltkor a benzinkúton a pénztárosnő bizalmasan a kezembe szúrt egy reklámcédulát. Sógornője, aki négy éve elvégzett egy kozmetikusi gyorstalpalót, hialuronsavas beavatkozásokat végez. Több mint sikeres, nézzem csak meg az arcát! (Mármint a pénztárosnő arcát.) Az anyag pedig nála, mármint a sógornőnél a legolcsóbb a városban – a fillereket az internetről szerzi be. A vendégek egymásnak adják a címét. Esete nem egyedüli.

ebedszunetben-botox_kezdo.jpg

Eső után a gomba

Egyre több a rosszul elvégzett arcesztétikai beavatkozás. Vidéken szakképesítés nélküli „szakemberek“ dolgoznak, értsd: a kozmetikus a szalonjában szájat tölt vagy botoxot szúr. Sok esetben orvosról van szó, aki ily módon egészíti ki a keresetét, de mivel nem bőrgyógyász, nem ez a fő praxisa. És a végeredmény förtelmes lesz. Gond esetén a biztosító sem fizet, mert doktorunknak nincs működési engedélye... Ezért nem egy esetben sokkal drágább lesz ez az olcsóbbnak hitt megoldás. A szakképesítés nélküli „specialisták“ ugyanis sokszor a feketepiacról beszerzett anyaggal dolgoznak, s a végeredmény: becsomósodott száj, lefittyedő ajak vagy szemhéj. Jó esetben. Rossz esetben akár szövetelhalás is bekövetkezhet az arcon.

A barátnőmnek egyszerre szúrtak botoxot a szem körüli ráncaiba, és adagoltak hialuronsavat. Bedagadt a szeme, azonnal fel kellett oszlatni a hialuronsavat. Tűvel dolgozni ugyanis felelősség! A hialuronsavas injekciónál eret érhet a tömény gél: és ez mindenkinél, még a legprofibb orvosnál is előfordulhat. Ha nem veszik észre időben, hogy megszűnt a vérellátás, szövetelhalásra is sor kerülhet. A szakorvos ezért mindig tart magánál egy speciális enzimet, amelynek savoszlató hatása van: ilyen esetben is ezt kell alkalmazni.

Ma vidéken online tanfolyamok alapján kezdenek orvosi esztétikai beavatkozásokba a „beautyterapeuták“, akik mindenfajta anatómiai ismeretek nélkül szúrják a botoxot. A vendég meg nem tudja, hogy ebbe bele is lehet halni.

Marika tőlünk kétháznyira papírdiplomákkal körbetapétázott szobácskájában fogadja „beautykezelésre“ a vendégeit: de ő legalább diplomás nővérke, s rendelkezik némi anatómiai ismerettel. A szélhámosok már a közösségi oldalakon is megjelentek: az internet naponta feldobja nekem egy vörös bombázó hirdetését, akit látásból ismerek, s aki „mindent“ megcsinál, és hialuronsavas esztétának hívatja magát. (Ő is kozmetikus). Ezek mind igaz esetek, mert ma vidéken úgy szaporodnak az arcesztétika kóklerei, mint eső után a gomba.

A miheztartás végett nem árt tisztázni: egy bőrgyógyász sok éven keresztül tanul artériákról, izmokról, s utána szakértő mellett praktizál, hogy önállóan végezhessen orvosi esztétikai beavatkozásokat. Egy töltés rengeteg hibalehetőséget rejt magában; ha az embert rossz helyen szúrják meg, az a rész a bőrben akár el is halhat. A botox pedig rossz izmokat is blokkolhat. Ezért az igazi orvos esztéta csak elméleti és gyakorlati ismeretekkel felvértezve kezdi meg a működését. Tisztában van ugyanis a rizikóval. Az viszont, aki a kockázatokról mit sem tud, illetve nem tanult orvostudományt, bátran töltet. Sajnos, a gyors meggazdagodás reményében egyre többen kapnak kedvet a botoxinjektáláshoz és a hialuronsavas töltéshez anélkül, hogy rendelkeznének kellő szakmai háttérrel.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Pedig a törvény betűje világosan kimondja: botox- és hialuronsavas kezeléseket kozmetikus nem végezhet; az arc hatóanyagok befecskendezésével történő kezelése esztétikai szakorvost kíván, és szakmai végzettség vagy engedély nélkül jogtalan. Kizárólag bőrgyógyász szakvizsgával rendelkező orvos végezhet ilyesmit. Sajnos, a szemész vagy általános orvosi diploma sem garancia, hacsak az illető nem végzett el mellé szakmai képzést.

Honnan jön az olcsóság?

Természetesen Kínából. Ha egy botoxkezelés vagy hialuronsavas töltés olcsó, az anyag minőségére is gyanakodhatunk. Ma már Kína, vagyis az AliExpress bárkit kiszolgál olcsó töltőanyagokkal. Ampullánként akár harminc euróért is szert tehetünk hialuronsavra, ám ezekben az ampullákban nem sok hatóanyag van: emellett az unióban egyáltalán nem engedélyezett minőséget képviselnek. Aki ilyet vesz, az silány minőségű anyagot fecskendeztet be a szövetei közé; ezt azért nem árt tudni. A szépségnek ára van.

Sajnos, a páciens soha nem az igazságot, hanem az olcsóságot szereti. Különben is, a „kozmetikus esztéta“ Marika azt mondja, hogy az ő fillere kiváló minőségű. Ha mindjárt a másik héten nem mászik el az anyag a helyéről, akkor a kliensnek szerencséje van. De a hatás hamar elmúlik...

Ha a kliens ilyenkor visszamegy reklamálni Marikához, Marika nagyokat hümmög: „Nincs két egyforma arc, biztosan gyorsan bontja a szöveted az anyagot, ez van.“ Különben is, a kliens jó áron kapta a kezelést, s legalább nem csomósodott be az anyag. Már az is szerencse... Hát, igen. Ahogy vesszük. Minden külön értesítés helyett: A hialuronsavas töltés kockázata lehet a csomósodás (rengeteg csomós szájat láthatunk), a fertőzés, a tályog. Ha pedig a töltőanyag artériát ér, érelzáródás, bőrelhalás és szövetelhalás is bekövetkezhet, sőt akár vakság.

Keresztkötött

Ma hialuronsavas töltést és botoxinjektálást kizárólag orvos végezhet. Tudni kell persze, hogy a kezelések során a kozmetikusok is használnak hialuronsavat. Ezek azonban nem „azok“ a hialuronsavak. A hialuronsav egy óriási molekula. A „nem keresztkötött” hialuronsav 24 órán belül lebomlik: ezekkel dolgoznak a kozmetikusok. Az orvos viszont keresztkötött készítményeket használ: a molekula egy hosszú lánc, és ahhoz, hogy tartós legyen, a szálakat keresztbe kell kötni. S minél nagyobb a térháló, annál nehezebb a hialuronsav-molekula.

A magasabb térháló nemkívánatos immunreakciót is kiválthat, szájfeltöltésnél például csomósodást okozhat. A botoxos és a hialuronsavas kezelés vagy a szájfeltöltés ezért kimondottan orvosi esztétikai feladat. A kozmetikus a felhámnál megáll, tovább nem mehet, a mélyebb rétegekben már az orvos esztéta dolgozik. A lézeres vagy injekciós kezelés ugyanis kockázatot jelent.

ebedszunetben-botox-belso.jpg

Fontos még, hogy az arc komplex terület: itt minden mindennel összefügg. Évek hosszú munkájával és sok tanulással (rengeteg fizetős továbbképzésen és orvoskongresszuson meg kell hozzá jelenni) lesz egy bőrgyógyászból jó orvos esztéta. Mert nem mindegy, hogy mivel és hova töltenek. Jó példa erre az orr és a száj közti redő, a nazolabiális ránc: régen úgy próbálták kisimítani, hogy a ránc alá befecskendezték a hialuronsavat. Ma inkább megkeresik, hogy mitől alakult ki az a fránya ránc. Leggyakrabban a gravitáció az oka, mert hatására a szövet megereszkedik. Ilyenkor elég, ha az arccsont tájára szúrnak egy pici hialuronsavat, az már felemeli a lecsüngő területet, és kisimul a ránc. A természetes hatás elérése érdekében egy hónap után javasolják az utántöltést.

Az ismételt, gyakori feltöltésekkel könnyen természetellenes arcot kaphatunk – ezért fontos más, bőrjavító kezeléseket is igénybe venni. Milyen beavatkozás ajánlatos első alkalommal? Nincs egységes recept mindenki számára, minden nőnek minden életkorban másra van szüksége. Ezért fontos a konzultáció az orvos esztétával!

Nagyvendégi Éva
Cookies