Egyik olvasónk írja: „A legtöbb diéta azért végződik kudarccal, mert el akarják tőlem tiltani azokat az ételeket, amelyeket imádok. Ezek a megszorítások ahhoz vezetnek, hogy ha érek is el eredményt, nem tudom megtartani. Azok az ételek, amelyeket imádunk, igenis kellenek az életünkbe. Ráadásul hülyét kapunk a natúr csirkemelltől és a salátától.“
 

rajcsanyi-patrik.jpg

Rajcsányi Patrik (Somorja)
Manapság divat személyi edzőt fogadni. Patrik hivatásos bokszoló volt, tekintélyes élsportolói múltat tudhat maga mögött. Most pedig testedzéssel és személyi tanácsadással foglalkozik. Rengeteg a női kliense, sokan 40-50-60 kilót fogynak a segítségével. Az edzésterv mellé kívánságra étrendtervezést is vállal.

– Hogyan néz ki egy edzés nálad?

– A legtöbben heti 2-3-szor érnek rá edzeni. A hét elején van egy erősítő edzés. A hét közepén a második edzés már magas intenzitású. A hét vége felé pedig jön egy crossfites edzés, ami szintén átmozgatja az egész testet. Izzaszt és erősít is egyben. 

Az étkezési tervet mi szerint állítod össze?

– Kész étrendet dolgozok ki, amely tartalmazza az étel mennyiségét grammokban, az elkészítési időt és a receptet is lépésről lépésre. A kliens 3 tervezetet kap: egy receptes könyvet, a hozzávalókat táblázatba szedve, ami praktikus, mert kiragaszthatja a hűtőre. A harmadik pedig egy bevásárlólista. Három hónapra írok menüt: ötfajta étel reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára és vacsorára. 25 fajta étel a három hónapra, ezeket szabadon lehet kombinálni, a kliensnek mire van gusztusa. Nem jelent gondot, ha például a keddi ebédhez hiányzik valami hozzávaló, hisz választhat a többi ételből. A menümben van gulyás, töltött csibemell sajttal, tészta húsokkal, sőt, rakott krumpli is, mind egészséges összetevőkből. Viszont a megadott mennyiséget, kalóriát nem szabad túllépni. A legjobb, ha változatosan étkezünk, mert az egyoldalú és tápanyaghiányos étkezés nem egészséges.

A kalóriaszámolást is tanítod?

– Nálam felesleges a kalóriákat számolgatni, a beállított étrend megmutatja, miből mennyit lehet enni. Egy idő után az ember megszokja az adagokat. Én mindig azt mondom a klienseimnek, hogy heti egyszer bűnözhetnek! Akkor bármit megehetnek, amit csak megkívánnak, persze mértékkel. Ez léleknyugtató hatású. Nálam a vasárnapi ebéd képviseli a nagy kilengést. Egyszer egy héten megengedhetjük magunknak, hogy azt együnk, amire kedvünk szottyan. 

web-bannerek-hirlevel-02_0.jpg

Mi a véleményed a kötött napi menüről?

– Próbáltam, viszont mindjárt előjött a bibi: mindig hiányzott egy-két hozzávalóm. A nagy rohanásban nehéz naponta bevásárolni, mellette költséges is, hisz másnap már nem kell a tegnapi brokkoli, hanem sárgarépa kéne meg cukkini, miközben tele a hűtőm brokkolival. Nálam ilyesmi már nem fordulhat elő, mert ha nincs hozzávaló a hétfői menüsorhoz, akkor kombinálhatjuk a szerdaival és a többi. Ezért adok több ételt, hogy legyen miből választani.

Mennyire tudod személyre szabottan kidolgozni az étrendeket?

– Csökkentett szénhidrátbevitelre állítom be a klienst. Az esti órákra mindenképp alacsony szénhidráttartalmú ételeket ajánlok. Nem jó az abszolút szénhidrátmentes diéta, mert nem lehet sokáig bírni. Ez a személyes tapasztalatom. Fontos az egyenletes tápanyagelosztás.

Mi a véleményed a diétákról?

– Rengeteg diéta van. A kliensek lefogynak 5-10 kilót, utána a dupláját szedik vissza. Nem szabad diétázni! Egészségesen kell enni, s meg kell találni az életünkben az egyensúlyt. Gyors fogyással nem lesz tartós eredmény. Teljes életmódot kell váltani.

 

„A tápanyaghiányos étrend fogyaszt ugyan, de hosszabb távon elhasal, mert nem egészséges"

 

Amennyiben főzni kell a családra is, mert ők nem diétáznak, akkor mi a teendő?

– Áldozatokat kell hozni, külön kell főzni. Bár az utóbbi időben azt tapasztalom, hogy a kliens másfél hónap múlva megkér, hogy készítsek komplett étrendet, a többi családtag számára is, hogy ne kelljen többfelé főzni. Ilyenkor ügyelek az adagokra, nehogy éhesek maradjanak. Gyerekekkel eddig még nem foglalkoztam, de most fejeztem be egy oktatást Pozsonyban.

Általában milyen korosztály kér tőled tanácsot?

– Mostanság rengeteg 40-45 év körüli nő jön. Azt mondják: „Patrik, én eddig ehettem bármit, sohasem híztam egy grammot sem, most pedig elkezdtem hízni… Hogy lehet ez?” Ekkor előveszek egy poharat, egy vízzel teli flakont, és mutatom nekik: „Öntöd a vizet a pohárba, vagyis bármennyit eszel, nem szedsz fel. Egy idő után azonban nem tudsz több vizet a pohárba tölteni, mert kicsurog. Ilyen az elhízás is.” Aki negyven évig jókat falatozik, annak a szervezete betelik, mert a korral változik az anyagcsere, betegségek jelentkezhetnek, sőt, az egész szervezet működése megváltozhat. Több lesz a felesleg, ami aztán zsírpárnák képében lerakódik. 

Mi a véleményed a proteinekről és az egyéb porokról?

– Én semmi ilyet nem írok fel a nőknek! Feleslegesnek tartom a porokat, mivel az étellel ugyanúgy be lehet vinni a szervezetbe a szükséges tápanyagokat. A magas fehérje leterhelheti a veséket, szóval még az egészségünkre is káros hatással lehet. A közösségi oldalakon sok reklám fut, melyek a fogyasztókat a proteinek használatára próbálják rávenni. Ez marketingfogás. 

Az, aki nagyon sokáig evett finomakat, és 100 kilóra felhízik, mit kap az étel helyett, mikor lemond róla?

– Energiát! Jobban néz ki, s ez feltölti a nőt. Vonzóbb lesz a férfiak számára, ami energiát ad neki. Hihetetlen, milyen csodákra képes az ember, milyen hatalmas akaraterővel bír. A mai nő akarattal tesz az ideális testsúlyért! 

Darnay Krisztina

web-bannerek-hirlevel-01_4.jpg

Új Nő csapata
Cookies