Igazán ritkaság vájtfülű szakácsoktól részletes receptet hallani. Sidó Tamás, a Villa Rosa étterem (Dunaszerdahely) séfje különleges receptjét árulta el nekünk: lássuk hogyan készít egy igazi profi jostából vagy más bogyósgyümölcsből fagylaltot!

A jostát a természetben hiába keresnénk, hiszen a 20. század elején, mesterségesen állították elő a fekete ribizli és az egres felhasználásával. Kereskedelmi forgalomba csak a ´70-es években került, ezért vidékünkön mindmáig kevésbé ismert. Ötvözve a két faj jó tulajdonságait a nagy méretű bokrokon bő termést ad, mely a fekete ribizlihez hasonlít, de nem annyira karakteres az íze, ellenben nagyobbak a termései. A josta az egres és a fekete ribizli keresztezéséből született. Németországban nemesítették ki, mára nálunk is elterjedt.

ribizli-josta-sorbet-belso.jpg

Hozzávalók:

40 dkg josta
8 dl 1,5%-os tej
2 dl tejszín
10 db tojássárgája
20 dkg méz

Tipp: a jostán kívül más bogyós gyümölccsel (egres, ribizli, stb.) is meg lehet próbálni a házi fagyi elkészítését.

Elkészítés:

A jostát megfőzzük 1 dl vízben. Szétmixeljük, átpasszírozzuk, majd félretesszük. A tejet, a mézet, a tejszínt a jostapürével együtt beletesszük egy edénybe, amiben 80 °C-ig melegítjük. Ha elérjük a kívánt hőfokot, lehúzzuk a lángról, hozzáadjuk a tojássárgáját, és kézi habverő segítségével szétkeverjük. (A tojássárgájának, bár nyersen kerül bele, a 80 °C is elég, hogy kellően hőkezelt legyen.) Miután mindent összekevertünk, – 8 °C-on 3-4 órára fagyasztóban tesszük.

benti-fagyi.jpg

Fagyikehelyöntet

Hozzávalók:

20 dkg cukor
1 dl vörösbor
bogyós gyümölcs
tetszés szerint fahéjrúd v. fahéjpor

Elkészítés:

Első lépésben karamellizáljuk a cukrot. A 20 dkg cukrot serpenyőben kevergetjük, míg aranybarna nem lesz. Hozzáöntünk 1 dl vörösbort (ne ijedjünk meg, akár meg is gyulladhat), majd ráteszünk tetszés szerint bogyós gyümölcsöket. Ha fahéjport adunk hozzá, akkor csak nagyon minimálisat, mert erőteljes íze elnyomhatja a gyümölcsök ízeit. Ha mindezt összefőzzük, mártást kapunk, melyet a fagyikehelyre csepegtetünk (természetesen lehűtve).

A fagylaltot bármilyen bogyós gyümölcsből elkészíthetjük. Nézzük, mi érik most!

ribizli.jpg
Piroslik a ribizli: savanykás íze miatt igazán csak az ínyencek kedvelik.

josta.jpg
A josta az egres és a feketeribizli keresztezéséből született. Igazi superfood! 

egres.jpg
Az egres rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

cseresznye.jpg
,,Érik a ropogós cseresznye..."

vegyes.jpg
Fagyireceptünk bármelyik bogyós gyümölcsből elkészíthető!

Sallay Erika

 

Fotó: Dömötör Ede, Cséfalvay Á. András

Kapcsolódó írásaink: Íme a legjobb nyári körítés: a cékla; A nyár kedvence: roppanós, nyers és sült

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata