Néz rám a macskám, mire megy velem: megmér. Dönt, szerethetem...

A macska az emberrel meghitt viszonyt tud ápolni. Hatezer éve él együtt az emberrel, mégis maga a négy lábon járó ellentmondás. Hízelgő, ragaszkodó, ám mégis öntörvényű állat. Egy macsek számára fontos a tekintély. Őcicósága igenis fel akar nézni a gazdira.

macska-festmeny_0.jpg

Sok érdekességet mesélhetnénk még a macskákról, ám mindennek csak akkor van értelme – vagyis csak akkor van értelme minden macskaéletnek  – ha egy macsek egészséges. A macska egészségéért pedig mindig a gazdi felel, legalábbis ezt mondja a törvény. Macskát agyoncsapni tilos, eme gaztett minden esetben büntetést von maga után, mert ahogy a szlovák macskatörvény fogalmaz: „a macska nem tárgy”, hanem érző lény. Pont ezért kijár neki a tisztes bánásmód.

A macskaegészség titka 

A macskák kettős ügynökök, hiszen míg gazdájuk ölében dorombolnak, addig gyámoltalan, doromboló szőrmókok, az utcai éjszakai életben viszont igazi ragadozók. Hazatérésük után pedig újra szelíd cicussá változnak. Sokan azt tartják, hogy a macskáknak kilenc életük van (annyira rugalmasak és szívósak).

Az „üdvös hármas” háromszorosa, a kilences szám páratlan szerencsét jelent – mégsem szabad semmit a véletlenre hagyni, igenis fontos macskáink egészségéről gondoskodni. A szakértők azt mondják, az ivartalanítás a boldog, nyugodt cicaélet kulcsa!

Házi kedvenc oltása

A ’90-es évek végéig idehaza az állatorvosok főként a haszonállatokkal – marhával, disznóval és lóval – foglalkoztak, illetve a tenyésztett kutyákkal. A macska mint házi kedvenc  nóvumnak számított. 

– Sokan azt hiszik, hogy a macskával nem kell különösebben törődni, elég neki az étel, a víz és a simogatás – mondja Marek Petrík (a kisudvarnoki Wild Wild Vet klinika állatorvosa, aki 12 éve praktizál). – Ez nagy-nagy tévedés! Egy kismacskát kéthetes korában kell először féregteleníteni, majd a féregtelenítést kéthetenként meg kell ismételni egészen három hónapos koráig. A féregtelenítés utána is havonta kötelező, egészen a macska féléves koráig, majd egész élete során negyedévente ajánlott. Egyes fertőző betegségeket, mint például a herpeszvírust (FHV), calicivírust (FCV), a macskaleukózist (FeLV), panleukopéniát (FPV) védőoltással megelőzhetünk. A kölyökmacskát mindenképp érdemes beoltani – először a hatodik héten, majd egy hónap múlva újra.

Emberre ártalmas betegségek

– A gazdátlan macskáknál gyakoriak a különféle bőrbetegségek, a fülrühesség és a külső és belső élősködők okozta betegségek. Ezért a befogott kóbor macska esetében fontos a teljes körű kivizsgálás, hogy egészségi állapotát fel tudjuk mérni, illetve kiszűrjük a fertőző betegségeket – veszi át a szót Seregi Annamária állatorvos, aki hangsúlyozza, hogy fontos az elkülönítés, a karantén, nehogy az egészséges állatok körében is fertőzés lépjen fel. A kóbor cicák sokféle betegséget terjeszthetnek, ezekből a legtöbb főként a macskatársakra veszélyes. A veszettség az ember és állat szempontjából is gyógyíthatatlan, halálos kimenetelű. Ezért az állatot évente kötelező oltani.

Egy szaklap szerint jó körülmények között egy nőstény és egy kandúr macskától hét év alatt 420 ezer (!) leszármazott születhet. Ezért fontos az ivartalanítás: a macskák ivartalanítása 5-6 hónapos korban ajánlott.

További veszélyt jelent az állatról átterjedő kullancs, bolha, szúnyog, amelyek különböző betegségeket terjesztenek, ilyen pl. borreliózis, vagy ismertebb nevén Lyme-kór, a dirofilariózis stb. A toxoplazmózis egy parazitafertőzés, és a Toxoplasma gondii nevű egysejtű parazita okozza – főleg a gyenge immunrendszerű személyekre, a betegekre, idősekre és a terhes nőkre nézve jelent komoly kockázatot. Főként azoknál veszélyes, akik még nem estek át a fertőzésen, a terhes nők ilyenkor akár el is vetélhetnek. A parazita leggyakoribb forrása nem is a macska, hanem a nyers hús, illetve a földdel szennyezett mosatlan zöldség és gyümölcs fogyasztása. (A vérvizsgálat választ adhat a kérdésre, hogy átestünk-e a fertőzésen vagy sem.) Fontos a higiénia, a féregtelenítés – az otthoni cicáknál az alom takarítását ne terhes nő végezze, vagy a biztonság kedvéért az alom tisztítását kesztyűben végezze. A legjobb, ha az almot naponta tisztítják.

instagram_web_banner_2.jpg

Az ivartalanítás fontossága

A legfontosabb az ivartalanítás, hogy megelőzzük a kóbor macskák szaporodását. Egy heréletlen kandúr örökké szerelmes. A nem ivartalanított nőstény macska pedig legalább évente kétszer párosodik – tavasszal és ősszel. Ám ha az ellést követően a kicsinyei elpusztulnak, vagy elválasztják őket az anyjuktól, esetleg már önállóan táplálkoznak, akkor az anyaállat már két-három hét után képes újra párosodni.

A kisudvarnoki Wild Wild Vet állatorvosai a nőstény macska ivartalanításakor az összes szaporítószervet eltávolítják, így csökken az emlődaganatok kialakulási lehetősége, és megelőzhető a gennyes méhgyulladás is. A kandúr pedig sokkal nyugodtabb lesz, elhagyja a territóriumos viselkedést, nem jelöli meg többé a falakat és a kertet. Ennyi tehát a macskaegészség kulcsa – és a macsekos gazdik otthoni nyugalmának titka.

M. Ando Krisztina
Cookies