Kedvenc konyhai eszközöm! Aki a konyha ördöge, az mindennél jobban tud vágyakozni egy japán kés után. Egy tökéletes szilikonos ecset is felüdülés a tészták tetejének a megkenéséhez (főleg a csokorba kötött lúdtollak után). Szvorák Lilla mesél a szíve csücskéről, a kedvenc konyhai eszközéről.

Sokunkkal megtörtént már, hogy rémálmunkban egy félelmetes nő hatalmas mixerrel üldözött bennünket, és a duplájára dagadtunk. Majd a rémálomból feleszmélve elhatároztuk, hogy azontúl a felére vesszük az ebédünket. Riportalanyunkat, Lillát nem gyötrik hasonló rémálmok, mert sohasem fekszik le nehéz gyomorral. Tudatosan táplálkozik, életmódváltásával pedig több környékbeli nőt inspirált. A sütés-főzés mindennapos elfoglaltsága. Hogy ki ő? A füleki Szvorák Lilla a Felvidék Szépe egyik legszebbje volt, idén élelmiszermérnökként diplomázott. (Fotó: Rabec László)

ehezesmentes-konyhatunder-kezdo.jpg
Szvorák Lilla

A közösségi médiában is népszerűsítette életmódváltó módszerét Éhezésmentes fogyáscímen. Vajon mi a kedvenc konyhai eszköze?

Magyaros paprikáskrumpli illata fogad bennünket a konyhájában: erről később kiderül, hogy nem sok köze van a szaftos kolbászhoz (ugyanis csicseriborsó-paprikás rotyogott a fazekában).

– A sütés-főzés a szenvedélyed, mégsem hízol. Mi a titkod?

– Az antidiéta-szemléletű étkezési módszernek vagyok a híve, ami annyit jelent, hogy mindent szabad, csak mértékkel. Be kell osztani az ételmennyiséget. Fontos a kalóriaszámolás – tudni kell, hogy az egyes alapanyagoknak mennyi az energiatartalma, de még étel és étel közt is lehet különbség.

Tudatosan sütök-főzök, vásárolok idestova hat éve. Sőt, gluténérzékenységemből adódóan oda kell figyelnem a tésztafélékre is.

– Jól tudom, hogy mindennap főzöl a párodnak?

– Azt mondják, hogy a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. Szerencsére a párom is vevő az egészséges táplálkozásra, szóval nem kell neki külön konyhát vezetni. A családja mészárszékében dolgozik, húsok és kolbászok közt nőtt fel – mégsem okozott neki gondot az életmódváltás. Nálunk csupán hétvégenként kerül hús az asztalra, hét közben húsmentes ételeket fogyasztunk. Persze, nem lehet egyik napról a másikra áttérni a jobbára növényi alapú táplálkozásra, fokozatosan kell kiszorítani a húsféléket. Két éve indítottam a Facebook-csoportomat; páran megkerestek, hogy ne csak a receptjeimet, hanem az ebédemet is osszam meg velük. Sokan vizuális alkatok vagyunk. Előttünk a recept, de nem tudjuk, miként fogjunk hozzá... Ismerős érzés, ugye? Ezért itt-ott személyre szabott étrendet is készítettem, szó szerint: kérésre lefőztem a menüt. Egy anya-lánya páros egy év alatt 20-30 kg-tól szabadult meg a segítségemmel! És nagyon jól érzik magukat a bőrükben. Az anyukának azóta megoldódott a koleszterinproblémája, és a gyógyszereit is elhagyta.

– Sütsz, főzöl. Milyen gyakran?

– Általában két napra főzök. Szombat-vasárnap meg a szülőknél ebédelünk. Hétvégenként megengedett a pizza, a fagyi, a csoki. Az evés mellett fontos a napi mozgás is. Különben 70 százalékban a táplálkozáson múlik a fogyókúra, 30 százalékban pedig az edzésen.

ehezesmentes-konyhatunder-allo.jpg
Lilla, kezében kedvenc konyhai eszközével, egy kézi mixerrel

– Mi a kedvenc ételed?

– Mindig kísérletezek. Sütemények közül a banánkenyér és a cukkini-brownie a kedvencem. Mostanában rengeteget sütök, én vagyok a Fitcakes by Lilla: a tortáim, a süteményeim nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, glutén- és laktózmentesek.

– S melyik a kedvenc konyhai masinád, amit a leggyakrabban használsz?

– A  kézi mixer! Nálam rövid életű, mert szinte minden nap a kezemben van; de hol a motor mondja fel a szolgálatot, hol pedig a habverő keverője pattan el. Igazi, vad szerelem: egyszerre imádom és gyűlölöm! A család is tudja, hogy Lillánál mindig elkel egy pótmixer.

minden_reggel_ujno.sk_424.png

CSICSERIBORSÓ-PAPRIKÁS

Hozzávalók:

1/2 fej lila hagyma
1 egész cukkini
400 g csicseriborsó-konzerv vagy ugyanennyi mennyiségű száraz csicseriborsó (a száraz csicseriborsót, ahogy a babot is, előző este be kell áztatni)
vegán tejszín (szójatejszín, rizstejszín vagy 7-10 százalékos főzőtejszín)
só, bors
ízlés szerint őrölt paprika és gombaleveskocka

ehezesmentes-konyhatunder-csicseriborso-paprikas.jpg
(© mindmegette.hu)

Elkészítése:

Egy teáskanálnyi olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fűszerpaprikát. A cukkinit megpucolva kockára vágjuk, rádobjuk a hagymára, majd felöntjük egy pici vízzel, épphogy ellepje, majd hagyjuk párolódni. Ha megpuhult a cukkini, hozzáöntjük a csicseriborsót. Addig főzzük, míg össze nem áll. A végén befűszerezzük, és tejszínnel felöntjük. Rottyantunk rajta egyet, és kész a „fitt” ebéd.

–varga, nagyvendégi–
Cookies