Mindenki ismeri ezeket a csúfondáros szavakat és heves reakciókat, melyeket hirtelen haragunkban egymás fejéhez vágunk. Pedig tudjuk jól, hogy ezt azért mégsem kéne, és már a vagdalózás közben megbánjuk az egészet. Néha viszont tényleg elszakad a cérna...

Mit kellene tennünk, és mire kéne ügyelnünk, mielőtt végleg beborulna a fejünk felett az ég? Hogy kellene kezelni a kritikus időszakokat és azokat a pillanatokat, amikor már csak a morgás maradt ütőkártyaként a zsebünkben?

Mielőtt felhánytorgatnád neki, hogy elfelejtett dolgokat...
Vegyél három nagy lélegzetet! Nem vicc! Attól, mert nem csinált meg valamit a párod, és megszólod, még nem lesz kész. Ha ráförmedünk kedvesünkre, csak szítjuk a feszültséget. Nem kell magunkban tárolni az információkat, csak jelezzük neki, mi az, amiben szeretnénk, ha besegítene. Ne piszkálódjunk, hanem törekedjünk az igényes párbeszédekre, melyeknek utána garantáltan pozitív kimenetelű látványa és utóélete is van!

Ne dobálózzunk a szavakkal!
Annál sértőbb és bántóbb nincs a világon, mint amikor meggondolatlanul osztjuk ki a másikat! Ekkor a másik oldalról is jöhet egy erős kontra, és máris egész nagy családi csetepaté robbanhat ki, melynek a legnagyobb elszenvedője mindig a gyerek lesz. Na meg a kapcsolat. Egyrészt mutassunk példát a gyermekeinknek: a felmerülő problémákat nem hangos szóval kell lerendezni, ezáltal mi magunk is megtanulunk szép szóval a másikhoz fordulni. 

web-bannerek-hirlevel-02.jpg

Idő
Ha közeledik a vihar, és érezzük, hogy nemsokára kiborul a bili, adjunk időt magunknak, és ne a pillanat hevében borítsunk a másik nyakába mindent. Empátia, empátia – mondogatják mindig a bölcsek. Képzeljük bele magunkat a másik helyzetébe, és igyekezzünk az ő fejével gondolkodni. Továbbá: biztos, hogy ez a megfelelő időpont egy hiszti kirobbantásához? Milyen teher nyomhatja a vállát? Talán először azzal kéne foglalkozni. A legtöbb esetben, bizony, elsiklunk a lényeges információk felett. Kimondatlan szavak, gondok nyomják a szívünket, s egyszer csak hirtelen a „semmin” is összekiabálunk. Holott lehet, hogy a lényeges problémák nincsenek terítéken. Azok, melyekről igenis beszélni kéne. Adjunk teret ezeknek a kimondatlan, sok esetben több időt és megértést igénylő gondoknak és elfojtott problémáknak is.

Közös kommunikáció
Természetesen a fent említett pontokhoz az is hozzátartozik, hogy mindkét félnek forszíroznia kellene a közös kommunikációt, hiszen anélkül nem működik a párkapcsolat. Ehhez két nyugodt, kimért fél szükségeltetik. Akkor üljetek le beszélni, ha már mindkettőtök átgondolta a dolgokat. Elvégre is az ember a szóból ért. Igen, sokszor a kritikus pillanatokban beszélgetni sincs már kedvünk, és csendben dühöngünk magunkban, ám sokkal többet segít, ha rávesszük magunkat arra, hogy elmondjuk a másiknak, mi bánt...

Almássy Dorka

web-bannerek-hirlevel-01_2.jpg