Sokan kérdik: hogy lehet ismerkedni negyvenen túl? A válasz: ugyanúgy, mint 20 évesen. Két különbség van.

Negyvenévesen az embernek már nincs annyi lehetősége buliban ismerkedni, mint fiatalon. Nem minden fiatal szeret azonban bulizni, és a legtöbben nem is szórakozóhelyen ismerik meg a párjukat. A másik különbség, hogy negyvenévesen általában elfoglaltabbak, kimerültebbek vagyunk, mint fiatalon. De ez sem előírás: a mai fiatalok keményen dolgoznak, törnek előre a munkahelyükön, és sokszor legalább annyira kimerültek és csalódottak, mint a negyvenesek. Egyszóval nem választanám szét a témát húszas-harmincas vagy negyvenen túli párkeresőkre.

eletre-szolo-tars-barmilyen-korban-1.jpg
(© Julie Cockburn)

Minden korosztálynak megvan a maga baja, és életre szóló, igazi társat találni senkinek sem egyszerű. Éppen ezért nem is azzal foglalkoznék, hogyan randizzak, hanem azzal, hogyan legyek igazán nő, illetve igazán férfi. Igen, a nagy genderkérdések közepette elveszítettük önmagunk, és gyakran fogalmunk sincs, mit is jelent nőnek/férfinek lenni – úgy élni, öltözködni, viselkedni, felelősséget vállalni. És éppen a társkeresés az a terület, ahol mellbe vághat minket a felismerés: óriási jelentősége van annak, hogy megtaláljuk a bennünk lakozó Igazi Nőt. Azt a valakit, aki más, mint a Férfi.

Tanulj arról, hogyan legyél igazi NŐ!

Hagyd a csudába a modern elméleteket! A nőket, mióta világ a világ, mindig is tanították, hogyan kell viselkednie, öltözködnie. Ez elsőre viccesnek tűnhet. De ha tartósan, évek óta nincs párod, vagy a párkapcsolataid sorra kudarcot vallanak, akkor ne a férfiakat szidd. Kezdj magaddal valamit, és tanulj. Ma már rengeteg, könyv, videó, tanfolyam segít minket, hogyan legyünk Nők a 21. század kihívásai közepette.

Kezdd a külsőddel

Emlékszünk még a Betty, a csúnya lány című nagysikerű sorozatra? És a Pomádéra? Esetleg láttuk a Fekete Péter operettet? Mindben van egy csúnyácska, érdektelen nő, aki hirtelen ÁTÖLTÖZIK. Ennyi a trükkje, semmi más… Onnantól kezdve Betty megszerzi a jóképű, gazdag milliomost; az addigi „jókislányba” belezúg a legmenőbb csávó; a kis titkárnő meg elrabolja főnöke szívét…

Az a nő, aki azt gondolja, nem kell a ruhatárával foglalkoznia, jó ő úgy ahogy van, az egész egyszerűen nem érti a világ működését. (Igen, vannak olyan nők, akiknek nem kell ezzel foglalkozniuk, mert ösztönösen jól csinálják. De a legtöbben nem vagyunk ilyenek!)

Nem arról beszélek, hogy mindjárt töltesd fel a szád, vagy költsd az összes pénzed márkás cuccokra. Még csak nem is arról, hogy mindenáron le kell fogynod. A kérdés az: mennyire érzed magad szépnek egy átlagos napon, az utcán vagy a munkahelyeden? Hányszor fordulnak utánad? Mennyire érzed, hogy a ruhatárad kifejez téged? Ha duci vagy, és semmi sem áll igazán jól rajtad, kövess be az instán molett modelleket, és koppintsd le a stílusukat. (Ugyanígy kereshetsz példákat a túl magas/alacsony, kicsi/nagy mellű stb. testalkatokra is!) Ha nem találod a stílusod, menj el szín- és stílustanácsadóhoz. Rengeteget segíthet egy jó szakember. Sokkal többet érsz vele, mintha mindenféle „spiri izékre” költenéd a pénzed!

És hogy mennyire nem a márka számít, azt jól példázza egyik ismerősöm, Kati esete, aki egy ilyen tanácsadást kapott ajándékba karácsonyra. Kati egy villában lakik a családjával, és igazán van mit a tejbe aprítania. A stílustanácsadó azonban egy second handbe vitte bevásárolni: ugyanis ott lehet megtalálni azokat a darabokat, amelyek barátnőm testalkatán a legjobban mutattak!

Megfelelő önbizalom nélkül nem lehet ismerkedni

A csinos külső és a stílus fontos, de csak egy kezdet a megfelelő önbizalom kialakulásához. Mert hiába vagy jól öltözött, hiába bámulnak meg az utcán: ha nem hiszel magadban, hogy te egy eszméletlenül jó nő vagy, akivel kiváltság együtt járni, akkor megette a fene az egészet. És nem olyan könnyű ez a kérdés. Ha sok csalódás ért már, vagy már régóta várod az igazit; ha a bulikban mindig te vagy az a lány, akit senki se vesz észre, akkor természetes, hogy nem lesz nagy önbizalmad ezen a téren. De hogyan szerezz magadnak több önbizalmat? Szintén azt kell mondani: ezen egy újságcikk elolvasása nem segíthet. Vedd a kezedbe a sorsod, és tanulj! Olvass könyveket, hallgass előadásokat, nézz videókat, ismerkedj meg különféle, izgalmas módszerekkel. Fejleszd magad, ha kell, nézz szembe a múltaddal. Igenis, a gondolatok erejével tudod befolyásolni, hogy a férfiakkal kapcsolatos helyzetekben (is) könnyedén, nőiesen viselkedj.

elofizetes_uj_no_0.png

Lépj a tettek mezejére!

Azonban vigyázat! Sokszor látni, hogy a nők az efféle „tanulmányokat” ezoterikus irányba viszik el. Mindenféle gurukhoz, coachokhoz, jósnőkhöz járnak – és végül elmerülnek a spiritualizmus bugyraiban. Közben pedig elfeledkeznek valami lényegesről: az igazi sikerhez tettekre is szükség van! De hát milyen tettekre? – kérdezhetnénk. Hát nem elég gyakorolni a Vonzás Törvényét, vagy naponta meditálni az ideális társ bevonzásáért? A válasz a következő: lehet, hogy elég. De ha túl régóta meditálsz már, és az eredmény nulla, akkor úgy néz ki, csinálnod is kell valamit. És ne feledd el: minél többet teszel, minél többet gyakorolsz, annál több önbizalmad lesz, és lassan valóban sikeressé válsz!

Gyakorlat teszi a mestert

Az egyik barátnőm, amikor már régóta egyedül volt, és kezdett egyre több kellemetlen élményt begyűjteni, kifejlesztett egy módszert saját önbizalma növelésére. Felvett egy csinos ruhát, megcsinálta a frizuráját, kifestette magát, és ellátogatott a – mit gondol, kedves olvasó, hova? Nos, az elektronikai szaküzletbe. És ott édesen tanácsot kért egy férfi eladótól... Közben sokat mosolygott, majd köszönte szépen a férfi tudását. Innen – királynősen kivonulva – elment a benzinkútra, ahol megkérte a kutast, tankoljon meg neki. Végül pedig az élelmiszerüzletben nem tudott levenni valamit a legmagasabb polcról. Tehet ő róla, hogy olyan magasra tették? Még szerencse, hogy manapság is akadnak hősök... 

Aki azt hiszi, a barátnőm ostoba játékkal manipulálta a férfiakat, az téved. Gyakorolta a férfiakkal való kommunikációt, hogy amikor „éles helyzetre” kerül sor, ne fagyjon le, ne álljon úgy, mint egy rakás szerencsétlenség. Közben pedig begyűjtött néhány mosolyt, bókot. Nem mindig sültek el jól a dolgok, volt, hogy túltolta a „butuska, mosolygó nő” szerepet, és az „akció” nem volt kellemes. Hát, Istenem!

Nem kell neki többet ezekkel a férfiakkal találkoznia! Mindenesetre nem hagyta el magát, nem siránkozott. Hanem csinált valamit, amivel növelhette a saját önbizalmát. Gyakorolt. A férfiakkal való helyes kommunikációt az online térben is lehet gyakorolni.

Társkeresés a Facebookon? Miért ne?

Ma már a Facebookot elsősorban a negyvenes, ötvenes korosztály használja, a fiatalabbak más közösségi oldalakat keresnek fel. Mindegyik jó felület lehet arra, hogy megmutasd magad. Nem mindenkinek való ez, vannak visszafogottabb személyiségek. Azonban akadnak, akik nagyon ügyesen ki tudják ezt a lehetőséget használni – ezáltal pedig rengeteg férfi hódolót szereznek. Mert a férfiak is úgy vannak, mint mi: ha egyedül vannak, először a közösségi oldalakon néznek szét. Ki az a hölgy, aki nyitott lehet az ismerkedésre?

Mit üzen rólad a profilod?

Egy ismerősöm, az ötvenéves Ildikó mesterien kezeli a Fb-oldalát. Nézzük, mit csinál! Elsősorban nagyon jó a profilképe. Egy picit titokzatos, egy picit szexi, de mindenképpen pozitív, jókedvű hatást kelt. Hetente háromszor posztol valamit, amelyek a következőket üzenik: jól érzi magát a bőrében. Kiegyensúlyozott. Szereti, hogy nőnek született, nincs baja a férfi nemmel. Van egy kutyája, de a kutyája nem a társa. Van egy nagylánya, akivel kiváló a kapcsolata, hiszen a lánya is csodálatos személyiség. Megtudhatjuk róla továbbá, hogy szeret élni, kávézni, kirándulni, ráadásul még finom sütiket is süt. Egész egyszerűen harmonikus, kiegyensúlyozott, vidám NŐ. Ki ne szeretne vele megismerkedni? Ildikó egyébként kissé duci, külsőleg „semmi extra”. De fiatalosan öltözik, szép a haja, és mindig mosolyog. A férfiak el vannak tőle ragadtatva. 

Nem mindegy, mit posztolsz!

Ha ismerkedni szeretnél, és számodra belefér a Fb-oldalad ilyen fajta „felfejlesztése”, akkor nézd át alaposan a profilodat. Hogy nézel ki a fotókon? Mit üzensz magadról? Két kutyád a társad, a gyermeked? (Vajon az ágyban is velük alszol?!) Veszekedős vagy, és folyton odakommentelsz valami kellemetlent? Rendszeresen posztolsz valami „napi Coelhót” arról, milyen nehéz a boldogságot megtalálni? Esetleg hosszú listákat közölsz arról, milyennek is kellene lennie az ideális férfinek? Ha ilyen vagy, légy őszinte magadhoz: így elég nehéz lesz férjet fognod magadnak. Töröld a nem megfelelő posztokat, és töltsd fel az oldaladat pozitív tartalmakkal.

eletre-szolo-tars-barmilyen-korban-2.jpg
(© Julie Cockburn)

Ha úgy érzed, rólad nem lehet jó fotókat készíteni, menj el profi fotóshoz, és készíttess magadról egy sorozatot – olyat, mintha éppen most csinálta volna rólad a barátnőd. Csak épp a képek tökéletesek lesznek. Aztán ezeket a fotókat lassan, három-négy naponta tedd közzé az oldaladon. Ilyen jellegűeket: Évike sétál a Duna-parton, a naplementében. Évike kávézik egy kellemes kávézóban, és nagyszerű délutánja van. Évike sportol, mert abban is jó. Évike a jóégtudja, mit csinál. Egy azonban biztos: Évike nagyszerűen érzi magát a bőrében, és imádja, hogy nőnek született. Természetesen, vannak olyan, elsősorban értelmiségi körök, ahol még az is gáz, ha a Fb-on vagy, nemhogy ott reklámozd magad. Ha te is ilyen baráti társaságba tartozol, akkor valószínű, ez nem a te utad lesz. Viszont akkor is érdemes átnézni a profilodat, mit üzensz magadról másoknak. És még mindig beszélgethetsz, ismerkedhetsz társkereső oldalakon.

A társkereső oldalak bugyraiban

Lehet-e a társkereső oldalakon komoly kapcsolatot találni? Tény, hogy sokan így találták meg a párjukat – szóval igen, lehetséges. Azonban éppen annyian, ha nem többen, számolnak be negatív tapasztalatokról. Nem árt ezen a téren is átgondoltan, okosan cselekedni.

Ugyanis, ha nem figyelsz oda, akkor csak a kudarcélményeidet fogod bővíteni, és még kisebb lesz az önbizalmad ahelyett, hogy izgalmas flörtökbe bonyolódnál.

7 szabály a társkereső oldalak helyes használatához:

  1. Mielőtt regisztrálsz valahova, alaposan vizsgáld meg az oldalt, akár kérdezz utána különféle fórumokon. Ez egy olyan oldal, ahol szeretőt, vagy olyan oldal, ahol társat keresnek? Vedd azt is számításba, hogy sok a csaló, a félbolond és a szélhámos – de vannak kedves, aranyos pasik is!
  2. Nem mindegy, milyen fotót töltesz fel magadról, és nem mindegy az sem, milyen szöveget írsz a képed alá. Ha a kutya se ír rád, vagy csak a bunkók, akkor valami nem stimmel: vagy a képeddel, vagy a szövegeddel. Ilyenkor ne add fel. A randivonalak helyes használatáról ma már nagy a szakirodalom: olvasgass utána, fejtsd meg, mit csinálsz rosszul.
  3. A „Helló, szépség, mizu?” típusú férfiakat egyáltalán nem kell figyelembe venni. Elég komolytalannak tűnik egy ilyen illető. Legyen kedves, szedje össze magát, és írjon pár értelmes mondatot magáról. És ha ez megtörténik, akkor meg te légy kedves, és válaszolj!
  4. Az ilyen helyeken is léteznek illemszabályok, mint az életben. Viselkedj kulturáltan, kedvesen, és nem kell alapból kiosztani az összes férfit.
  5. Ha a férfi igen hamar a szextémára tér, akkor elég nyilvánvaló, mit szeretne. Valószínű, nem feleséget keres csodás személyedben, hanem valami mást. Valami „könnyen fogyaszthatót”, úgymond. Innentől kezdve rajtad áll, mibe mész bele! Ha komoly kapcsolatot szeretnél, határozottan, de kedvesen mondj nemet. És ha megkapod, hogy „valami nagy baj lehet veled”, hogy „óvodás a stílusod”, hogy „fú, de merev vagy!” – ne törődj vele. Libbenj tovább a virtuális térben.
  6. Minél hamarabb beszélj meg randit azzal, akivel levelezel. Ne húzd az időt: a valóságban lehet, hogy nem fog tetszeni. A másik dolog meg: lehet, el se jön a megbeszélt randira! És készülj fel rá, mert ez veled is megtörténhet!!! Semmi esetre se csetelj valakivel hónapokig!
  7. Ha lehet, egyszerre több férfivel levelezz és randizz, ugyanis számítanod kell rá, hogy egyik-másik minden előjel nélkül eltűnik. Sőt, ahogy azt már írtuk, el se jön a randira. Ha elég okos vagy, úgysem csókolózol sem az első, sem a második randin – egyszerűen csak ismerkedsz. Nem ártasz ezzel senkinek, magadnak se!

eletre-szolo-tars-barmilyen-korban-3.jpg
(© Julie Cockburn)

Lehet, hogy nem így fogod megtalálni a párod. A társkereső oldalak azonban mindenképpen jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy jókat szórakozz, hogy feldobd a saját hangulatodat, illetve, hogy egyenes és gyors visszajelzést kapj magadról a férfiaktól. Vedd hát így: ez egyféle „szórakozva tanulás” lehet. Valami, amiből le tudod vonni a megfelelő következtetéseket, hogy legközelebb sikeresebb légy!

Ahogy láthatod, a párkeresés, akármilyen idős is légy, nem nélkülözhet a részedről némi józanságot és önuralmat. Tudom, hogy vannak a környezetedben olyan nők, akiknek mindig menő párjuk van; akiket mindig megtalál a szerelem. Valószínűleg ők azok, akik el sem olvassák ezt a cikket – nekik nincs szükségük rá. Ők ösztönösen működtetik ezeket a dolgokat: eleve figyelnek a külsejükre, és egészséges önbizalommal rendelkeznek. Valószínűleg kedves, mosolygós emberek, akik mindig tudták, mitől más a férfi, és más a nő.

Viszont a nőiesség és az önbizalom kérdése fejleszthető. Tanulással és kellő gyakorlással egyre ügyesebb és ügyesebb leszel. És amikor már tudni fogod, hogy te egy Istennő vagy (mi más?), akkor legnagyobb meglepetésre a szerelmet nem kell majd keresned, mert az szembejön veled az utcán. Meglátod, hogy így lesz!

Dráfi Anikó
Cookies