Egy férfitől hallottam a következőt: Egy férfit ismerkedéskor nem érdekli, hogy van-e gyereked vagy sem. Inkább attól fél, hogy egy „kis dög” lesz az a gyerek.

A férfiak zöme nem szeretne együtt élni olyan gyerekkel, aki elkényeztetett viselkedésével vagy éjszakai felébredéseivel tönkreteheti a közte és a nő között szövődő finom hálót.

elvalt-anya-kezdo.jpg

Egyik férfi ismerősöm egy háromgyermekes anyát vett feleségül. A nőnek az első házasságából volt két tizenéves, a második kapcsolatából pedig egy hétéves gyermeke. Most készül megszülni a negyediket (immár a harmadik férfitől). Kriszti és Márk teljes harmóniában élnek együtt. Márk rendkívül családközpontú, nem esik nehezére elfogadni valaki más gyerekét. Persze, már nagyon várja, hogy neki is legyen saját fia. „Engem csak az érdekel, hogy megtaláltam álmaim nőjét, a Nőt – szokta volt mondani. – Mellette valóban otthon érzem magam.”

Kisgyermekes anyukaként sem kell kétségbeesned, hogy most már örök életre társ nélkül maradsz. Bátran ismerkedhetsz. Hol? Bárhol. Kismamaként nem nehezebb, de nem is könnyebb ismerkedni. Ha teheted, járj el társaságba (bízd a gyerkőcöt a nagymamára). Ám ismerkedhetsz a munkahelyeden, a játszótéren, sportolás közben is. Ha pedig ez esélytelen, akkor társkeresőzz. A társkeresőkön ne titkold el a gyerekeidet, felesleges! Eszti egy gyerekkel vált el, harmincévesen. A Badoon ismerkedett össze párjával, Sanyival, akivel immár nyolc éve élnek együtt. (Kizárólag olyan férfiakkal kezdett, akik környékbeliek voltak és függetlenek). „Az első randira a kislányommal és a kutyámmal érkeztem – meséli Eszti. – Tessék, ezzel a csomaggal vagyok kapható! Sanyit nem zavarta. Harmincon túl már családra vágyott.”

Első és legfontosabb dolog, hogy ne görcsölj rá a témára. Ha rád törne a rossz érzés, hogy neked már sosem lesz senkid, hessegesd el! Tanuljuk meg egyszer s mindenkorra: az érzések mindig csak a gondolatok után kullognak.

Először van a kósza gondolat, aztán gyökeret ver a rossz érzés. S ha a negativitás kiül az arcodra, és egész nap savanyú képpel fogsz mászkálni, rontod az esélyeidet. Igyekezz derűs maradni. Nem azt mondjuk, hogy vigyorogj, mint a fakutya, de ne rakj fészket a negatív gondolatoknak. Tehát ha legközelebb azon filóznál, hogy milyen nehéz az életed, itt maradtál egyedül két gyerekkel, és még el is vagy hízva – akkor hessegesd el ezeket a karvaly gondolatokat. Inkább mondd a következőt: „Csodálatos, hogy anya lehetek, imádom a gyerekeimet! Büszke vagyok magamra, hogy egyedül is tartom a frontot! Az életem tele van apró örömökkel, amelyekért csak hálát tudok adni.” Ugye, hogy egészen más? És ha épp nehéz helyzetben vagy, vegyél számba mindent, aminek örülni lehet. Az egészen egyszerű dolgokat is, például hogy milyen gyönyörű a naplemente, mennyi illata van a nyárnak, fedél van a fejed fölött, és van két jó lábad és kezed, amivel dolgozni tudsz.

Ne tépelődj azon, hogy mikor lép be az életedbe a nagy Ő. Inkább magaddal foglalkozz! Ha párt keresel (és ha nem, akkor is), kívül-belül tedd rendbe magad. Kezdd a külsőddel. Igen, nem könnyű egyedülálló anyaként mindig csinosnak lenni. Mégis, fordíts időt és energiát a megjelenésedre! Ne sétálgass a gyerekeddel feslett macinaciban, zsíros hajjal. Persze, fura lenne, ha miniszoknyában tipegnél a játszótéren – bár ilyen is van. Találj ki magadnak egy jó stílust, ami illik hozzád. Előfordulhat, hogy meghíztál a szülés után. Próbálj meg lefogyni.

elvalt-anya-belso.jpg

Nagyot lendít egy nő önbizalmán, ha úgy érzi, hogy a teste rendben van. (A lényeg az önbizalom, és nem a jó test!) De ha képtelen vagy diétázni, akkor hagyd annyiban. Úgysem a kilók számítanak! Ha nem hiszed, nézz szét a környezetedben: hány gyönyörű, karcsú nőt látsz, akit elhagyott a párja és boldogtalan? A férfiak nagy részét nem érdekli, hány kiló vagy. Az érdekli, hogy milyen fényes a hajad, és mennyire vagy dekoratív. Nem arra fognak emlékezni, hogy kockás ruha volt rajtad, de hogy jól festettél benne, arra igen. (És hogy kellemesen el lehetett veled beszélgetni!) A kutyát nem érdekli, milyen márkás ruhákat aggatsz magadra. Ha kevés pénzből élsz, öltözhetsz turkálóból. De a ruhád emelje ki azt, ami a legszebb rajtad, a többit meg jótékonyan takarja el.

Ne posztold tele a Facebook-oldaladat a gyerekeid fotóival. Pistike lecsúszik a csúszdán, Pistike maszatos a süteménytől, Pistike fújja az orrát. Ezzel csak azt sugallod, hogy a gyereken kívül nincs is életed, és te vagy a nagy Ősanya. Ez mind szép és jó, csak téves az üzenet. Te most épp Nő szeretnél lenni... A FB-oldal meg olyan, mint egy énpropaganda – te miért csak az „anyukaarcodat” mutogatod? Úgyszintén: ne zúdítsd rá a férfira a gyerekszájsztorijaidat, és ne mutogasd lépten-nyomon a gyereked fotóit. Legyen más témád is, mint a cumisüveg, a pelenkázás, és ne fáraszd olyanokkal már az első randin, hogy mennyi bajod van a gyerekeddel. Eszedbe se jusson nyavalyogni, hogy milyen nehéz az életed. Nem, nem... A te életed tökéletesen rendben van, ura vagy a helyzetnek! A gyermeked pedig... Hát igen, ő egy cukibogár! Mosolyogj, és örülj annak, ha egy lovagias férfival hoz össze a sors.

Ahhoz, hogy randizni tudj, időnként rá kell bízni a gyerekeket a nagymamára. Ne félj megkérni másokat, hogy segítsenek neked! Nők vagyunk, egymásra szorulunk – majd legközelebb viszonzod a kedvességet.

Hidd el, nem lesz semmi baja a gyereknek, ha valaki más vigyáz rá. A gyermeked nem fog éhen halni, nem fog lelki traumát elszenvedni attól, hogy kis időre másra hagytad. Összességében: pusztán a tény, hogy van már egy-két gyermeked, nem jelenthet akadályt a párkeresésben. Építkezz kívül-belül. Törekedj harmóniára, a gyermeknevelést és a magánéletet hozd egyensúlyba! Eszedbe se jusson, hogy egyedül maradhatsz. Ha derűs, kellemes ember vagy és ügyelsz a megjelenésedre, előbb-utóbb meg fog jelenni az életedben az áhított lovag. Mert egy olyan csodálatos Nőt, mint te vagy, nem lehet nem észrevenni – higgy ebben, és bízz magadban. A többi jön magától.

Kapcsolódó írásunk: WEBsztori: Annyira meg akartam felelni, hogy lábtörlövé váltam

Dráfi Anikó
Cookies