Az esküvői etikett első részében összegyűjtöttünk néhány aranyszabályt, hogy mi az, amit az esküvőre meghívott vendégeknek szem előtt kell tartaniuk. Most, a második részben pedig az elvált szülők ültetési rendjével foglalkozunk. 

Egyre gyakoribb ugyanis, hogy az ifjú pár valamelyikének szülei elváltak, így új feleséget, férjet, barátot, illetve barátnőt hoznak magukkal. Jó esetben az elvált felek már előtte átbeszélik a házasulandó párral az ültetési rendet, és diszkréten megoldják azt. Rosszabb esetben pedig kezdődik a duzzogás, hogy ki kivel nem fog egy asztalnál ülni. A fiatal pár pedig egészen kellemetlen szituációba csöppen, hiszen senki sem akarja, hogy a hőn vágyott, mesébe illő nagy nap családi drámába torkoljon.

eskuvoi-etikett-kezdo_0.jpg

Mi a teendő ebben az esetben?

Először is tisztázni kell, ki kit szeretne magával hozni és hol szeretne helyet foglalni az asztalnál. Ha mindenki mindenkivel jóban van, akkor rendkívül egyszerű a dolog, hiszen az örömszülők könnyen meg tudnak egyezni, és senkit sem zavar az elvált feleség vagy férj, vagy annak párja. Ebben az esetben mindenki a főasztalnál foglal helyet. Lehetőleg úgy, hogy felváltva legyenek egymás mellett a nők és a férfiak: egy nő, egy férfi, egy nő, egy férfi.

„Anya hozza a barátját, de apának nincs senkije…”

Ha az egyik félnek nincs párja, akkor sincs gond. Főleg, ha az elvált szülők megértőek, és a gyerekük érdekeit helyezik előtérbe. Persze fontos, hogy ők se szorongjanak a buli alatt.

Az a gyerek számára is csak feszültséget jelentene. Ha az egyik félnek nincs párja, akkor is odaülhet a főasztalhoz. Az ültetési rend pedig ugyancsak váltott.

Mi tegyünk, ha a szülők között is nagy a feszültség?

Ha a felek egyáltalán nem jönnek ki egymással, és nem szívesen ülnek egy asztalhoz még a gyerekük kedvéért sem, akkor két lehetőségünk marad. Az első: ha van egy testvér, akik közéjük ülhet. A második: a viszály elkerülése érdekében az ifjú pár mellett csak a tanuk ülnek párjaikkal, a szülők pedig a násznép között foglalnak helyet.

hirlevel_web_banner_2_197.jpg

„Anya, apa, kérlek!”

A legjobb viszont az, ha a szülők hagyják, hogy az ifjú pár akarata érvényesüljön, hiszen mégiscsak az ő nagy napjuk! Ilyenkor például ne az apa újdonsült barátnője vagy az anya új férje diktáljon, hanem az örömszülők próbáljanak dűlőre jutni az ifjú párral, és egyezzenek meg úgy, hogy mindenki felhőtlenül szórakozzon a nagy napon. 

Derzsi Bernadett
Cookies