Sok anyuka panaszkodik: faros a baba, persze, hogy programcsászár lett a vége. Hisz ekkor már nincs más lehetőség!

Igen, babánk sokszor úgy fekszik a pocakunkban, ahogyan elfér – ez pedig a mai kórházakban császárt jelent.

faros-ill-kezd.jpg

„Azt mondják, mozogni kell, azzal megelőzhetjük a faros szülést. Én jógára jártam, egészségesen étkeztem, sétáltam, mégis faros lett a második babám. Előre álló hasam volt vele. Az első fiam fejvéges fekvésű volt, azzal nem volt gond” – írja egyik olvasónk. Igen, a legtöbb baba fejjel lefelé néző helyzetben van szülés előtt az anyaméhben. Előfordul azonban, hogy a fenék vagy a láb van a méhszájnál: ezek a faros babák. Sokszor nincs elég magzatvíz, ezért is nem tud megfordulni a baba. Ilyenkor a hüvelyi szülés komplikációt jelenthet, ezért kerül sor császármetszésre. Az orvos kísérletezhet külső fordítással – amivel a baba fejvégű helyzetbe kerülhet. A medencevégű fekvésű babák általában a terhesség 32. hetében fordulnak helyes irányba.

Tudni illik!

Császáros előzménynél mindig nagyobbak a méhlepény-beágyazódási rendellenességek. Olyan is van, hogy az embrió a császáros hegbe ágyazódik be. Ezt hegterhességnek hívjuk, és veszélyes állapot, a terhességet meg kell szakítani. Vagy ha a heg környékén tapad meg a placenta, ilyenkor is az újabb császármetszés a járható út.

Sokan kérdezik, mi a faros fekvés oka? Van olyan elmélet is, hogy kezeletlen anyagcsere-betegség is állhat a farosság mögött, de családi halmozódás is lehet az oka. Az orvos sokszor az Enkin-tornát javasolja, mely a baba spontán megfordulását segíti elő. Lényege, hogy a kismamának kétóránként 15 percet térd-könyök helyzetben kell eltöltenie. Egy-két héten keresztül ajánlják elvégezni.

Ezeken bukhatunk el

Már összeállították a buktatók sorrendjét, ami csökkentheti a VBAC esélyét. Persze, nem teljes a lista.

1. A terminustúllépés
Ha ragaszkodunk a hüvelyi szüléshez, a legtöbb helyen, még a legmegengedőbb kórházakban is csak a terminusig várnak. Utána kiírnak programozott császárra, nem vállalják a kockázatot.

2. A szülésindítás: oxitocin!
A hegszétválás kockázata VBAC esetén csak egyszázalékos. Tudni kell viszont, hogy a szintetikus oxitocin, amellyel segítik a szülés megindítását, szintén növeli a méhrepedés kockázatát. Érvényes, hogy a beavatkozások mindig növelik az újabb műtét esélyét.

3. Időlimit
Az elhúzódó vajúdás extra terhelést jelent a hegre, ezért is szétválhat. Ám amennyiben az értékek rendben vannak az anyánál és a babánál is, nem lehet nagy gond.

4. CTG
A folyamatos magzatmonitorozás (CTG) is császárhoz vezethet – az anya le van kötve, nem tud testhelyzetet változtatni, ezért nehezebben megy a vajúdás.

hirlevel_web_banner_1_326.jpg

Kitolási időlimit a kórházban

Sokszor a nő csak 10-20 percet kap a kitolásra. A siettetés sokszor vákuumos vagy fogós befejezéshez vezet. A korai kórházba indulás se jó, mert ott siettetni fogják a szülést. Ha a fájások meleg víz hatására enyhülnek, az még nem az aktív vajúdási szakasz. Ha el tudunk aludni a fájások között, az sem. Persze, ehhez biztonságban kell érezni magunkat otthon. Ha úgy érezzük, nagyobb biztonság orvossal megnézetni, hogy mi a helyzet a babával, akkor be kell menni a kórházba.

A hüvelyi szülés előnye a baba részéről

  • Vajúdás és szülés közben a magzatban olyan hormonok szabadulnak fel, melyek megnövelik a kulcsfontosságú szervek vérellátást. Így alkalmazkodik az új helyzethez a csecsemő. Ezek a hormonok a magzatban erre a célra kialakult mirigyekben termelődnek. (A paraganglionok utána felszívódnak.)
A császáros szülésnél a baba nem préselődik át a szülőcsatornán, ezért előfordulhatnak légzési nehézségek. Ez szerencsére már nem gyakori.
  • Sokan azért döntenek a császár mellett, mert így úgymond „nem lesz oxigénhiányos a baba”. Ám a sok császár nem csökkentette az oxigénhiányra visszavezethető idegrendszeri károsodások arányát, mert ezek valószínűleg korábban keletkeznek.
  • Szülés közben a baba megfertőződik egy sereg jó baktériummal – a császáros baba pedig a műtő steril világába születik. A kolosztrumot, előtejet sem mindig kapja meg az anyától, ezért a bélflórája más lesz. Kutatók szerint ezek a babák gyakrabban küzdenek hasmenéssel, s később ételallergiával.
Nagyvendégi Éva
Cookies