Ha ismerkedni akarsz, ne azt kérdezd, mit iszom, hanem hogy mit olvasok. Ma ez az egyik legnépszerűbb szlogen, ugyanis egyre menőbb olvasni. Sőt, sorra alakulnak a könyvklubok.

Nem is olyan régen még tudósok a Gutenberg-galaxis végét jósolták. Gutenberg volt az, aki kitalálta a könyvnyomtatást – azóta olvasnak tömegével az emberek. Az internet elterjedésével a  világ temette a papírkönyvet, ám ismét feljött a csillaga. Mindnyájunk tudata tele van versfoszlányokkal, rímekkel és széttöredezett gondolatdarabkákkal, melyek irányítanak bennünket. Csak az ember olvas!

felvideki-olvasoklub-kezdo.jpg

M. Kovács Melinda novellákat és verseket is ír. Első regénye, A kételyen túl 2017-ben jelent meg a budapesti Garbo Kiadó gondozásában. Idén a téli könyvpiacon jelentkezett a folytatással: A vétkeinken túl. Mint mondja, a gimnazista próbálkozások után – sok-sok éves kihagyással – a digitális korszak berobbanásával kezdett újra írni és publikálni.

– Elkezdtem az interneten pályázati lehetőségek után kutatni. Rábukkantam a magyar Aposztróf Kiadóra, amely nem publikált műveket bírál el. Plusz rátaláltam a Holnap Magazinra, ahol szintén szívesen fogadták próbálkozásaimat. Így jött vissza az életembe az írás.

Melinda olvasóklubot is alapított, Felvidéki Olvasóklub név alatt. Az olvasóklub Facebook-csoportként is működik, egy dunaszerdahelyi magánvállalkozó (Molnár könyvesbolt) támogatja őket könyvfelajánlásokkal. Céljuk, hogy minél több könyvrajongót megmozgassanak.

A könyvklubok azért jó helyek, mert igazi közösségek születhetnek általuk. A könyvek ott visszhangoznak bennünk, s mindenki másképp érzi és értelmezi ugyanazt a könyvet. Jé, te ezt vetted észre benne? Sőt, olyan könyvekre is rányithatják a szemünket, amelyeket amúgy kézbe sem vennénk. Alakítsunk könyvklubot, barátkozzunk! A modellt a a Könyvklub c. film adhatja hozzá.

– Sokan azt gondolják, hogy ha nem olvasták el azokat a könyveket, amelyekről épp beszélgetünk, nem jöhetnek el a találkozóinkra. Dehogyisnem! Hiszen egy könyvklubban barátságok születnek, s épp azon van a hangsúly, hogy újabb olvasókat toborozzunk.

Hevesi Judit
Mi marad meg

10 dkg csirkemell
1 szál sárgarépa
¼ fej káposzta
1 színes paprika
1 gerezd fokhagyma
1 szál thai citromfű
1 db thai chili
1 dkg galangal gyökér
2 lime-levél
2 dl kókusztej
1 dl csirkeleves
4 dkg rizstészta
1 evőkanál halszósz
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál rizsecet
korianderlevél
1 evőkanál olaj
Ezt hánytam ki azután,
hogy hazaértem a Római-partról,
ahol tom yum levest vettél nekem,
hogy könnyebben emésszem meg:
van egy Gabriellád.

web-bannerek-instagram.jpg

Sallay Erika, Nagyvendégi Éva