Ha ismerkedni akarsz, ne azt kérdezd, mit iszom, hanem hogy mit olvasok. Ma ez az egyik legnépszerűbb szlogen, ugyanis egyre menőbb olvasni. Sőt, sorra alakulnak a könyvklubok.

Nem is olyan régen még tudósok a Gutenberg-galaxis végét jósolták. Gutenberg volt az, aki kitalálta a könyvnyomtatást – azóta olvasnak tömegével az emberek. Az internet elterjedésével a  világ temette a papírkönyvet, ám ismét feljött a csillaga. Mindnyájunk tudata tele van versfoszlányokkal, rímekkel és széttöredezett gondolatdarabkákkal, melyek irányítanak bennünket. Csak az ember olvas!

9c0f0whw.jpeg

M. Kovács Melinda novellákat és verseket is ír. Első regénye, A kételyen túl 2017-ben jelent meg a budapesti Garbo Kiadó gondozásában. Idén a téli könyvpiacon jelentkezett a folytatással: A vétkeinken túl. Mint mondja, a gimnazista próbálkozások után – sok-sok éves kihagyással – a digitális korszak berobbanásával kezdett újra írni és publikálni.

„Elkezdtem az interneten pályázati lehetőségek után kutatni." Rábukkantam a magyar Aposztróf Kiadóra, amely nem publikált műveket bírál el. Plusz rátaláltam a Holnap Magazinra, ahol szintén szívesen fogadták próbálkozásaimat. Így jött vissza az életembe az írás.“ Melinda olvasóklubot is alapított, Felvidéki Olvasóklub név alatt.

 

A könyvklubok azért jó helyek, mert igazi közösségek születhetnek általuk. A könyvek ott visszhangoznak bennünk, s mindenki másképp érzi és értelmezi ugyanazt a könyvet. Jét, te ezt vetted észre benne? Sőt, olyan könyvekre is rányithatják a szemünket, amelyeket amúgy kézbe sem vennénk. Alakítsunk könyvklubot, barátkozzunk! A modellt a a Könyvklub c. film adhatja hozzá.

 

Az olvasóklub Facebook-csoportként is működik, egy dunaszerdahelyi magánvállalkozó (Molnár könyvesbolt) támogatja őket könyvfelajánlásokkal. Céljuk, hogy minél több könyvrajongót megmozgassanak.
„Sokan azt gondolják, hogy ha nem olvasták el azokat a könyveket, amelyekről épp beszélgetünk, nem jöhetnek el a találkozóinkra. Dehogyisnem! Hiszen egy könyvklubban barátságok születnek, s épp azon van a hangsúly, hogy újabb olvasókat toborozzunk.“
 

HEVESI JUDIT
MI MARAD MEG?

10 dkg csirkemell
1 szál sárgarépa
¼ fej káposzta
1 színes paprika
1 gerezd fokhagyma
1 szál thai citromfű
1 db thai chili
1 dkg galangal gyökér
2 lime-levél
2 dl kókusztej
1 dl csirkeleves
4 dkg rizstészta
1 evőkanál halszósz
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál rizsecet
korianderlevél
1 evőkanál olaj
Ezt hánytam ki azután,
hogy hazaértem a Római-partról,
ahol tom yum levest vettél nekem,
hogy könnyebben emésszem meg:
van egy Gabriellád.
 

-sallay, néva- 

Az M. Kovács Melindával készített interjúnkat itt olvashatják. 

web-bannerek-hirlevel-02.jpg

Új Nő csapata