A női tekintet abban különbözik minden más tekintettől, hogy nem hangsúlyozza a szexualitást, hanem láttatni engedi magában az embert.

Pár éve még azt mondták, a férfifotósok kényszerítik a lányokat, akik félmeztelenül vonaglanak a képeken. Ma már a lányok választhatnak, hogy milyen képeket raknak fel magukról az internetre. S nemigen tudjuk, mit szeretnek a lányok, mert megint csak férfifantáziát megtestesítő vonaglásokat és pucsításokat láthatunk.

female-gaze-kezdo.jpg

A fagyi visszanyal...

A nő fiatalsága és szépsége külön értéket képvisel. A filmekben a sikeres férfi mellett mindig ott vannak a szép lányok. A férfi egy akcióhős, a szép nő birtoklása aláhúzza a sikerességét. Egy Bond-lány soha nem szürke kisegér, és soha nem kövér. Olyan nő, amilyenre minden férfi vágyik. De nem csupán a filmekben van így. Az idős és beteg Matisse, a nagy francia festő élete végén már csak papírkivágásokkal dolgozott. Mostani budapesti kiállításán láthatunk egy filmrészletet, amelyben papírkivágásokat készít, mert élete vége felé már csak így tudott dolgozni.

Ezeket a kivágásokat egy csinos orosz festőnövendék rendezgeti el a vásznon: az idős mesternek kijár a „jó nő“ társasága, szívesen legelteti rajta a szemét. S nekünk is tetszik a lány, jelenlététől izgalmasabbnak hat a művelet.

Billie Eilish kihívó tekintetével tárgyiasítja saját magát...

female-gaze-billie.jpg
(© Craig McDean / Vogue)

... Vénuszt pedig egy férfi, Sandro Botticelli festette meg: ő ilyennek szerette látni a nőt.

female-gaze-boticelli.jpg

Szeretnék olyan szép lenni, mint Cindy Crawford!

Olyan kort élünk, hogy még a szép nőket is „feljavítják”. Photoshoppal megváltoztatják az arcvonásait, kisimítják a bőrét, retusálják a hibákat. Cindy Crawford egyszer azt mondta: „Szeretnék olyan szép lenni, mint Cindy Crawford.” Az újabb reklámokban Isabella Rossellini úgy néz ki, mint egy festett kép – az instás posztjaiban meg egy szeplős arcú, ráncos nagymama, aki kiscsibéket dédelget és nevelget. És ő az igazi Isabella.

elofizetes_uj_no_0.png

A nő félpucér, vongaglik, és még élvezi is...

Fel kell tegyük a kérdést: Valóban ekkora idióták vagyunk? Állítólag a nőké a jövő. Nem a tesztoszteron határozza meg már a világot, s egyre több a női vezető. A lányok a képeken viszont még mindig komplett idiótának néznek ki, ahogy félmeztelenül vonaglanak és pucsítanak. A többség azt mondja, azért csinálják, hogy lájkokat kapjanak a férfiaktól a képeikre. Ez azonban nem ennyire egyszerű.

Amíg lesznek nők, akik eljátsszák, hogy mikor megalázzák vagy egy darab húsként kezelik őket, s az nekik jó, addig a férfiak is elhiszik, hogy a nőknek ez a jó. Hisz már tiltakozhatnánk, de nem tiltakozunk...

Ma Miley Cyrus vagy Lady Gaga viselkedése koncertezés közben a pornóhoz közelít – ahhoz a pornóhoz, amelyik a primitív férfivágyakat szolgálja ki. A Facebookon vagy Instagramon domborító lányok őket másolják, mikor úgy csinálnak, mintha élveznének..., miközben azt képzelik magukról, hogy ők nagyon haladók és feministák.

Rihanna azt mondta, tesz rá, hogy rossz példát mutat a kamaszlányoknak, s akinek nem tetszik, amit csinál, az ne nézze. Madonna, aki nagy egyenjogúsági harcosként lép fel mindig, hatvanévesen is csak a régi nótát ismétli, tornadresszben vonaglik és neccharisnyában. Nem tud valami mást kitalálni? Ezek szerint a nőnek nincs más mondanivalója magáról, egyedül csak ezt a félmeztelenséget tudja bevetni, ami eredetileg a férfiak fejéből pattant ki.

–nagyvendégi–
Cookies