Minden nő titkos vágya a formás fenék. A műmell feltalálása óta mindenkinek lehet szépséges melle, a kerek fenék már nehezebb dió. Pedig most minden nő arra vágyik!

A feministák szerint a nő fejét mindig valami olyasmivel zavarják meg, ami elérhetetlen. Volt már divat a botsáskaalkat vagy gidatesten a hatalmas mell – igazából egyik sem normális. Úgy néz ki, hogy minden divat, csak a normális test nem jön divatba sohasem.

fenek-mell-indito.jpg

Miért fontos a fenék?

Az európai férfiak a homokóraalkatot tartják esztétikusnak. Azt mondják, hogy a férfiaknak azok a nők tetszenek a legjobban, akiknek a gerincoszlopa fentről a fenekükig 45 fokban hajlik. Ez azt jelenti, hogy a súlypontjukat várandósság idején is a csípőjük fölött tudják tartani – ellentétben a colosabb alkatokkal, akiknél a csípő előre tolódik. A kőkorban a kerekded nők komoly előnyt élveztek, mert a terhesség alatt kevesebb problémájuk volt, és utána is jobban tudtak hajolgatni gyűjtögetés közben. Legalábbis ilyen magyarázatokkal szolgálnak a különböző oldalak, melyek a kerek fenék misztériumát kutatják.

Minden a gerincoszlop hajlásszögén múlik! A laposabb fenekű nő tornázhat a fenekére, amennyit akar, de a keresztcsontot akkor sem tudja feljebb tolni.

Torna? Milyen?

A feministák nagy megrökönyödéssel szemlélik a mai tornázó lányokat – és a fenékkihívásokat. A sok tornával a nők csak újabb terheket raknak magukra, megint nem érezhetik, hogy ők úgy tökéletesek, ahogy vannak – kevésbé izmosan. A magas intenzitású edzés azt eredményezi, hogy eltűnik a női mellről a zsír, ezért a tornázó lányok mind mellplasztikára jelentkeznek. (Vagy cicid van, vagy izmos tested! – tartják a lányok.) Mióta pedig a gömbölyű fenék a divat, főleg fenékre gyúrnak, de nem csak szelíden, futópadozással és a combközelítő gép használatával – hanem „nagy súlyokat“ emelgetnek. Ma az edző arra biztatja a Kim Kardashian-féle gigantikus hátsóra vágyó kliensét: „Ne tarts attól, ha még egy tárcsa felkerül a rúdra a guggolásnál. Bátran használj súlyokat!“ Cikkeinkben a kerek fenék titkait jártuk körbe.

hirlevel_web_banner_1_221.jpg

Kim Kardashian extra méretű feneke lehetne talán a kétezres évek szimbóluma: ma a lányok órákat tornáznak, súlytárcsákat emelgetnek, hogy rá hasonlítsanak. Pedig az európai alkatra nem jellemző a hatalmas hátsó. Az európai nő testalkata különbözik az afroamerikaitól vagy az ázsiaitól, ezért a hollywoodi trendek nem mindig húzhatók rá az európai külsőre. Jennifer Lopez ikonikus popója ma már fogalom – de ilyen nekünk soha nem lesz, mert az övé egy Puerto Ricó-i fenék. Csak ezt a nőknek senki nem mondja el.

kim_1.jpg
Kim Kardashian méretes feneke a pezsgőspoharat is megtartja: mára teljesen amorffá növesztette. Szakértő orvosok azt mondják, nem természetes, mert úgy néz ki, mintha ráragasztották volna a hátsójára.

Miért is ne féljünk a súlyoktól?

Formás hátsót csak súlyzós edzésekkel lehet építeni. Nem kell félni, hogy férfiasak leszünk tőle, jó technikával tónusossá lehet tenni a testet. A kulcsszó a technika: amint a gerinc begörbül, vagyis korrigálni próbál, mert már nem bírja a súlyt, meg kell állni. A női test fiziológiai okokból sokkal nehezebben épít izmokat, mint a férfi test. Ezért egy nőnek sokkal többet kell dolgoznia az eredményért. Az izmok növekedéséhez tesztoszteronra van szükség, márpedig ez a hormon a nők szervezetében 10-15-ször kisebb koncentrációban fordul elő, mint a férfiakéban. A női test ráadásul kevesebb izomsejtet tartalmaz. (Ezért ahhoz, hogy amúgy istenigazából férfiasan izmosak legyünk, szteroidokat kéne szedni.) Ezt azonban kevés nő akarja, inkább csak formás testre és fenékre vágyik. Ehhez pedig fontos a súlyzós edzés, hisz a zsírt nem tudjuk formálni. Edzeni csak az izmokat lehet!

IZMOSAN  GYÖNYÖRŰ

A padányi Kázmér Kitti (27) okleveles személyi edző, Nagymegyeren, egy fitneszközpontban dolgozik. Elmeséli, hogy mennyi lemondás áll egy kidolgozott test mögött. Nem hetek, nem is hónapok, hanem évek kitartó munkájának gyümölcse az ő kerek tompora.

kitti-szines_0.jpg

– Milyen testalkatot tartasz ideálisnak?

– A vékony derék és a nagy, izmos fenék. Így nézek ki én is. Ám a nők többségének én túl izmos vagyok, pedig voltam ennél jóval kidolgozottabb is. Amúgy jellemző, hogy a nők a felsőtestüket nem akarják erősíteni. Ha szóba jön az izomépítés, azt mondják: de én nem akarok hízni. Pedig senki nem lesz formás csak a diétától és a kardiózástól.

– Igen, nem akarunk izmos karokat. Hányszor hallottad, hogy csak az alsó részre – has, comb, fenék – eddzünk?

– Közben az meg számtalanszor kivitelezhetetlen. Ha a felsőtest nincs megedzve, az alsó sem fejlődik. A guggolás az egyik legismertebb fenékgyakorlat, de muszáj hozzá megerősíteni a hátat is. Guggolásnál a feneket kitoljuk, és a hátunkat egyenesen tartjuk. A sérülések pont abból adódnak, hogy nem erős a hátizmunk.

Olvass tovább: Izmosan gyönyörű

fenek_elvalaszto.png

KEREK, MINT A NAP

Darázs Kitty (22) Peredről származik, kis virágüzletében dolgozik. A kereksége a védjegye. Kerek, mint a nap, és mosolyog, mint a napocska. A nagyszemű hurik nézhetnek ki így a muzulmánok Paradicsomában.

kerek-kitti_0.jpg

– Szerinted milyen az ideális testalkat?

– Az ideális nő formás. Az egészséges testarányokat és a kerek idomokat szeretem.

– Te elégedett vagy az alakoddal?

– Nem, de kevés nő van megelégedve önmagával. A kedélyállapotomtól is függ, hogyan érzem magam a bőrömben. Mikor laktózérzékeny lettem, odafigyeltem az étrendemre, és lefogytam. Mikor megláttam magam a próbafülke tükrében, elégedett voltam. Egy idő után a tiltólistás ételek visszakúsztak az étrendembe, mert tünetmentes lettem. Ma próbálom elfogadni magamat olyannak, amilyen vagyok. Általában sikerül. Például most keményen tornázom. A kedélybeteg napokon jót tesz, ha kisminkelem magam, és kimozdulok egy kicsit otthonról. Rögtön rózsaszínben látom a világot.

Olvass tovább: Kerek, mint a nap

Sallay Erika, Nagyvendégi Éva