A férfiak nem ugyanolyanok, mint mi, nők. Hála istennek! A férfiakat néha szeretjük, néha dühösek vagyunk rájuk. De ha közelebbről megnézzük, mi az, ami dühít bennük, akkor látjuk, hogy jobban hasonlítanak hozzánk, mint valaha is gondoltuk volna!

1000+1
Pontosan tudjuk, mi az az ezeregy dolog, amivel az átlagos férfi ki tudja borítani a nőket. Ezekre azt szoktuk mondani – férfitulajdonságok. Saját tapasztalatból ismerjük őket. Például: nem figyelnek oda, amikor valami fontosat akarunk mondani nekik. A fájdalmas igazságokat a szemünkbe vágják. Csak akkor bőkezűek, ha szemmel láthatóan imádjuk őket. Törik magukat, amíg érzelmeinkben nem biztosak, de elkényelmesednek, amikor már biztosak. Szó, ami szó, belelátunk a veséjükbe – és aztán megbeszéljük a barátnőnkkel, amit megállapítottunk. De van egy rossz hírünk is: ha nagyító alá vesszük magunkat, észrevesszük, hogy vajmi kevés dologban különbözünk tőlük. Tehát mi az, amiben mégis másak vagyunk, mint egy átlagos férfi?

Apróságok 
Az emberi nem fejlődése szempontjából csak egy-két tulajdonság van, ami a férfiakra jellemző. Tekintsünk el most a külső jegyektől, és nézzük meg közelebbről az agyat. Az idegsejtek egymáshoz kötődésének kilencven százaléka az élet első éveiben alakul ki, és a serdülőkor végéig rendszereződik. A viselkedés szempontjából tehát a nevelés és a tapasztalatok ugyanannyira fontosak, mint a velünk született gének. Sokkal több olyan tulajdonság van, ami azonos a két nemben, és sokkal kevesebb, ami különbözik. Janet Hyde amerikai szexológus szerint is minimális a különbség férfiak és a nők között. A nőkre nem jellemző az agresszivitás, nemigen állnak rá egyéjszakás kalandokra, és ritkábban maszturbálnak. Több eltérést nem állapított meg az amerikai szexológusnő.
Ennek ellenére állandóan a nők és a férfiak közötti különbségeket hangsúlyozzuk, s ez bizony azt jelenti, hogy elsősorban az előítéleteink irányítanak bennünket. 

A férfiak nem akarják lekötni magukat, és csak egyvalamire gondolnak
Hát mi, nők? A férfiakra gyakran úgy tekintünk, hogy ők a szabadságot szeretik, ezért finoman, lépésről lépésre kell a nyakukba rakni a jármot. Azonkívül kéjencnek is tartjuk őket, akiknek csak a szex jár az eszükben. Igaz, hogy egy átlagos férfinak naponta tizenháromszor jut eszébe a szex. Csakhogy a Telegraph című brit magazin nagy felmérése szerint a nők is naponta ötször(!) gondolnak a szexre. Tehát nincs mit a férfiak szemére vetni.
A richmondi egyetemen készült tanulmány szerint azonban a férfiak 75 százaléka rájön élettársa hűtlenségére, míg a nők csupán 41 százalékban fedezik fel a hűtlenséget. A férfiaknak jobb a szimatuk – egyszerűen azért, mert nem akarnak kakukkfiókákat nevelni. Ez a hatodik érzék tehát nem véletlenül fejlődött ki bennük.
S hogy a férfiak nem szívesen kötik le magukat, és menekülnek a felelősségtől? A Parship ügynökség, amely a párkapcsolatokkal foglalkozik, nemrégiben felmérést végzett a párkereséssel kapcsolatban. Végkövetkeztetése az lett, hogy az egyedül élő nők boldogabbak, mint az egyedül élő férfiak. A nő, miután elvált a férfitól, élvezni tudja az elnyert szabadságot, és boldogan tanul bele az önállóságba. A férfi elátkozza magát, mindenkit, és persze önmagát is hibáztatja, hogy tönkrement a szerelme, a kapcsolata, a házassága.

A férfit a nő külseje érdekli
Higgyük el, a nőket is. Igaz, hogy a nő alakja és megjelenése elsőrendű fontosságú a férfi szemében. De ismerkedéskor a nőket is elsősorban a férfi külseje érdekli. Ez azért van így, mert az arc és a termet sokat elárul a férfi egészségi állapotáról és utódnemzési képességéről. A nők talán nem tudatosítják, de ők is úgy vizsgálgatják a férfit, mint a kirakatot, ahol a kedvezményes árú cipők vannak kirakva. A kutatók szerint a férfi a nő arcát nézi elsősorban, a nők viszont a deréktól lefelé található részeket(!) vizsgálják meg.
A telt női ajak a női nemi hormonok bőségéről árulkodik. A ránctalan arcbőr azt mutatja, hogy a nő még képes szülni. A fényes haj tökéletes egészségről tanúskodik, a széles csípő a termékenységről.
A nő szemében a férfi markáns arcvonásai, széles álla agresszivitást és hűtlen természetet mutatnak. Az ovuláció időszakában azonban éppen ezek a tulajdonságai a vonzók, mert arra utalnak, hogy ilyen férfival életképes utódot tud nemzeni. 

web-bannerek-hirlevel-02.jpg

A férfiaknak szabadságra van szükségük
A nőknek is. El tudjuk képzelni, hogyan éreznénk magunkat, ha nem beszélgethetnénk a barátnőnkkel? Vagy ha néha-néha nem vonulhatnánk félre egy jó könyvvel? Akkor is, ha társunkkal igazán rokon lelkek vagyunk. Nem vagyunk sziámi ikrek! Úgy tűnik, hogy a férfiak jobban észben tartják ezt a szabályt, és gyakrabban élnek vele.
Bizonyított dolog, hogy mikor a kapcsolat elszürkül, a férfi az édes kettes helyett a társaságot részesíti előnyben. Egy másik közvélemény-kutatás szerint a férfiak a házasságban is hódolni akarnak a hobbijuknak és más kedvteléseiknek. A feleségük nélkül. A nők több mint felének is ez a véleménye! Továbbá: a nők 85, a férfiak 74 százaléka a külön bakszámlát részesíti előnyben. Miért mérgelődnénk azon, hogy a férfiaknak „levegőre van szükségük”? Adjuk meg nekik ezt a szabadságot. Annál szívesebben térnek vissza hozzánk. Hát még ha nem duzzogunk, nem teszünk szemrehányást!

A férfiak nem figyelnek ránk
Mi talán figyelünk rájuk? Rosszulesik, hogy amikor beszélünk, másfelé néznek, és nem minket hallgatnak? Vagy egyszerűen belénk fojtják a szót, és a saját problémáikat szajkózzák? Igen, ez fölöttébb kellemetlen. De gondoljunk arra, hogy a férfiagyban kevesebb az oxitocin és a szerotonin. A férfiak egy nehéz nap után úgy pihennek, hogy kikapcsolják az agyukat. Mi, nők beszélve pihenünk.

–varga–

web-bannerek-hirlevel-01_2.jpg

Új Nő csapata