Az érsekújvári vállalkozó, Boris Bednárik (51) a testnevelési főiskola jégkorong szakán végzett, ám később váltott. Ma gasztronómiai berendezéseket gyárt kulcsra készre. Hitvallása szerint az a jó üzlet, amiből mindkét félnek jó érzése van. Bár ez a meccs sosem döntetlen, mindig az ügyfél és az ő mosolya az első.

– Hogyan képzel el egy tökéletes új évet?

– A legfontosabb, hogy az új év is egészségben teljen. Ha egészségesek vagyunk, dolgozni is tudunk – s ez untig elég.

– Mit szeret a női nemben, és mit nem?

– Ha az édesanyámra és a feleségemre gondolok, akkor bennük nagyon szeretem, hogy otthont teremtettek számomra. Nincs annál szebb, mikor a nejem vacsorával és öleléssel vár haza. A férfi csak biztos háttérrel tud dolgozni és érvényesülni. Néha zavarni szokott, ha sokat csiripelnek körülöttem, vagy kérdezősködnek. Mert vannak napok, amikor egy férfinak nincs kedve beszélgetni, csendre vágyik.

– Meséljen bővebben a munkájáról. Mit szeret benne, és mit nem szeret?

– Édesapám halála után az öcsémmel úgy döntöttünk, hogy az örökül kapott családi céget fellendítjük. Gasztronómiai berendezéseket kivitelezünk – büfébe, kocsmába, étterembe, szállodába. Igyekszünk csodaszép konyhákat gyártani, immár huszonkettedik éve. Nagyon szeretem a munkámat, mert nap mint nap új kihívásokkal találom szembe magamat. Nem szeretem viszont, hogy ma már mindent ímélben és telefonon akarnak elrendezni az ügyfelek. Pedig az üzletben is szükség van arra, hogy egy pillanatra legalább egymás szemébe nézzünk. Néha úgy zárunk le egy projektet, hogy nem is találkozunk az ügyféllel. Az sem szerencsés, amikor az üzletet a politikával keverik.

– Véleménye szerint mi a férfi feladata az életben?

– Építs házat, ültess fát, nevelj gyerekeket!

bednarik01.jpg

– Milyen az abszolút szép nő?

– Ez korfüggő, mármint a válasz. Valamikor azt hittem, hogy az a szép nő, aki kívülről ragyog, ma már tudom, hogy a belső szépség is fontos. Bár nekem mázlim van, mert a feleségem kívül-belül gyönyörű!

– Milyen az abszolút okos nő?

– Olyan nincs! (nevet) Van ám, persze hogy van! Viccelek, viccelek! Nagyon sok az okos nő, csak sok az előítélet. Pedig vannak igazán bravúros női elmék, akik könnyedén kenterbe verik, és túlszárnyalják az okos férfiakat. Az okos nő, persze, nem mindig fényes elme, ügyvéd vagy orvos, hanem elsősorban jó ember: türelmes, toleráns és kedves. A férje, a családja mellett áll, és jól tud főzni. Nálam most ez van az első helyen. A finom kaja. (mosolyog)

– Elmenne apasági szabadságra?

– Ez most nagyon trendi, de én elképzelni sem tudom ezt a felállást. A férfi csak szépen keresse a pénzt, tolja a bulit.

– Tud főzni vagy pelenkát cserélni?

– Két egyforma teát sem tudok megfőzni. Mindig olyan nőkkel voltam körbevéve, akik fantasztikusan főznek, sütnek: a nagymamám, az édesanyám, a feleségem... A pelenkázás nem jelentett gondot.

– Gyűjti vagy költi a pénzt? 

– Amikor nem volt pénzem, akkor költöttem volna. Most, hogy van némi pénzmagom, már megbecsülöm. Ha rossz napom van, akkor azért veszek magamnak egy elegáns inget, attól mindig kisüt a nap. Szeretek adni: ha másra költök, az szerintem rendben van.

– Ki fizessen egy randin: a nő a magáét vagy a férfi mindkettőjük számláját?

– Amikor mi randiztunk, még a férfi fizetett. Ma is ez volna a rendje.

– Van példaképe?

– Az édesapám. Sokszor kimegyek hozzá a temetőbe. A tanárom volt, a mentorom. Biztosan nagyon büszke ránk, hogy folytatjuk a művét. Mondják, hogy a gesztusaimmal hasonlítok rá.

– Van családja, gyereke?

– Van egy fantasztikus feleségem, akit harminc éve vettem nőül, előtte pedig nyolc évet voltunk együtt. Most a cégnél az adminisztrációs csapatot erősíti. Van két fiunk: 27 és 18 évesek. Az idősebbik Pozsonyban él, testnevelési főiskolára járt, és fitneszedzőként dolgozik. A fiatalabbik középiskolába jár, de a szünidőben már a műhelyben dolgozik. Talán ő lesz az, aki a nyomdokaimba lép.

– Mit gondol, miért vállalnak később gyereket a mai lányok?

– A karrier miatt, de emiatt nem kell rájuk haragudni. De nincs így jól, mert a gyereknek fiatal szülők mellett kellene felnőnie.

– Mi tetszik önnek a mai lányokban, és mi az, ami nem tetszik?

– Szimpatikus, hogy teljesen lazák. Viszont a töltött száj és a szilikonmell nem tetszik, és az sem, hogy már fiatalon bazi nagy autóval járnak. Ettől mindig nagyon rossz gondolataim támadnak: hogy nem akarnak dolgozni, vagy hogy nem lehet tőlük sokat várni... A szülői értekezleteken is mindig csak azt hallgattam, hogy a lányok sokkal rosszabbak, mint a fiúk. Az inga most a másik oldalon leng ki. Ezért fontos a jól működő család!

– Mit szól ahhoz, hogy a nők kevesebb pénzt kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak?

– Elképzelni sem tudok ilyet a saját cégemben. Az a fontos, hogy ki mit tesz le az asztalra.

– Mi a fontos az életben? A siker? A szerelem? A munka, egy szép hobbi?

– Így sorban mindegyik, plusz az egészség.

– Milyen egy abszolút okés pasi, aki minden szempontból rendben van? Milyen legyen?

– Tegyenek elém egy tükröt! (nevet) Erre nehéz válaszolni. Magamból tudok csak kiindulni. Most valahol az életem felében járhatok, szeretem a családomat, a munkámat, igyekszem a legjobbat kihozni magamból. Szeretnék másoknak is megfelelni, jó ember lenni.
(www.bibgastro.sk)
Derzsi Bernadett

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg