Írásunkat egy megfigyeléssel indítanánk. Gyakran fotózunk fiatal férfiakat. Ezek a fiatal férfiak általában olyan szűk nadrágot viselnek, hogy nem tudják egybetartani a lábukat ülés közben. Az eredmény: széttárt lábú, ízléstelen fotó egy feszengő fiatalemberről. Miért feszengenek a férfiak a mai feszes nadrágokban? Ennek jártunk utána. Hinnénk-e, hogy a kérdés szorosan összefügg a férfiak terméketlenségével?

A termékenységet és ennek árnyoldalát, az egyre nagyobb arányban megjelenő terméketlenséget már ezerféle szemszögből megvizsgálták a világ legjobb tudósai. Ám ez a szemszög általában a nő oldaláról közelítette meg a kérdést. Mégis, mi a helyzet a férfiakkal és az ő termékenységükkel? Ha egy párnak sokévi próbálkozás után sem születik gyermeke, még mindig hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez a nő ,,hibája”: neki van olyan olyan problémája, ami lehetetlenné teszi a fogantatást. Pedig a férfi oldaláról is éppen annyi – ha nem több – hiba csúszhat a képletbe!

szuk-nadrag-termeketlenseg-kezdo.jpg
A szűk farmer dobogós „hibás” a férfiak terméketlenségében. Ha ugyanis a hím ivarszervek nem kapnak elegendő vért, az a teljes ivarszervi működésre hatással van… Gyakori jelenség, amikor azon gondolkodunk: vajon a buszon látott srác este répahámozóval fogja leszedni magáról a nadrágját?

Hihetnénk, hogy a férfiak azért ülnek általában hatalmas terpeszben, hogy helyet csináljanak annak, aminek helyet kell csinálni… Azonban ez tévhit! Megállapították, hogy ösztönös jelenségről van szó. Mivel a férfiak csípője keskenyebb, mint a nőké, a testi arányosságok kiegyenlítése miatt automatikusan veszik fel ezt a pozíciót! A dolog persze összefügg mással is, például a terméketlenséggel. Nemcsak hazánkban, hanem világszerte folyamatosan csökken a férfiak megtermékenyítőképessége. A spermabankok statisztikái szerint a donorok kevesebb, mint 10%-a tud megfelelő, egészséges ivarsejteket adni.

Terméketlen férfiak, avagy a spermapokalipszis

Már a 2010-es évek elején tényként állapították meg, hogy minden 5. fiatal pár a terméketlenég problémájával küzd. Rengeteg kutatás zajlott és zajlik jelenleg is az ügyben, ám az okok annyira szerteágazók, hogy lehetetlen egyetlen okot megjelölni, amire rá lehet fogni: igen, ez okozza a problémát.

Természetesen maga a családalapítás ideje is jócskán kitolódott: a fialatok akár 10-15 évvel később vágnak csak bele a babaprojektbe, amikor már mind a nőnek, mind a férfinak csökken a nemzőképessége.

Sokat hallani a levegő, a különféle kozmetikumok, az egészségtelen táplálkozás és a folyamatos stressz hatásairól. Itt azonnal a női terméketlenség kerül előtérbe: a ,,biztos agyonhajtotta magát / a lézeres szőrtelenítésnek is lehet ilyen következménye / ne csodálkozzon, ha eddig folyamatosan fogamzásgátlót szedett / persze, hát itt az oltás eredménye” jellegű sztereotípiák köréből nem egyszerű kitörni. Pedig az infertilitás jelenségének oka sokszor a férfinál keresendő.

A férfiak átlagos spermaszáma milliliterenként 20-60 millió, egy ejakuláció során pedig átlagosan 3-7 ml lövell ki, ami nagyjából 40-360 millió ivarsejtet jelent. Ilyen számok alapján azt gondoljuk, nem feltétlenül kell aggódni: ennyi versenyzőből csak célba ér egy. Ám ez, sajnos, nem azt jelenti, hogy a spermiumok életképesek. Az egészséges hímivarsejtek száma, vagyis azoké, melyek esélyesek a megtermékenyítésre – évről évre drasztikusan csökken. 1973 és 2011 között például a fejlett országok férfitársadalmának spermaszáma 60%-kal, azóta pedig évente 1,6%-kal csökkent!

Gondolhatjuk, hogy még mindig marad elég, hiszen milliós nagyságrendekről beszélünk, azonban ez a folyamat nemcsak a mennyiség, hanem a minőség rovására is megy: a hímivarsejtek úszóképessége egyre romlik. Ha pedig bármilyen gyanú felmerül a termékenységükkel kapcsolatban, a férfiak csendben gubbasztanak. S amikor hőemelkedésük van, előbb hívnak papot, mint hogy felkeressenek egy urológust…

hirlevel_web_banner_1_391.jpg

Hámoznivaló farmer!

A spermiumszám csökkenésének egyik legáltalánosabb (és legmegfoghatatlanabb) oka napjaink rohamos technikai fejlődése. Elég csak a levegőben terjedő rengeteg rádióhullámra gondolni, melyekkel minden percben használt okos eszközeink kommunikálnak egymással. Ezeket természetesen szinte lehetetlen kikerülni, hiszen körbe vagyunk véve velük: a telefonunk ébreszt bennünket, a mikróban melegítjük az ebédünket, arról nem is beszélve, hogy egész nap wifirouter sugározza a jelet a számítógépnek, amely előtt rengeteg órát eltöltünk. Azonban a stressz, a mozgáshiány és a túlzott dohányzás, valamint az alkoholfogyasztás mind-mind olyan tényező, melyek ellen tehetnek a férfiak. Valamint olyan mozzanatok is akadnak, melyekre soha nem gondolnánk. Lássuk ezeket!

Igen, ilyen például a mindenki által hallott sztereotípia: a forró fürdő. Nos, a rossz hír, hogy ez nem is sztereotípia. 40-45 foknál magasabb hőmérsékleten ugyanis nem termelődnek spermiumok, valamint a meglévők is elhalnak. Így a férfiaknak nem ajánlatos kádban ülős, gyertyafényes fürdőzésről álmodozni. Éppen ezért az ölben tartott laptop sem túl jó megoldás, mert bár nagyon kényelmes, hosszú távon szintén ahhoz az eredményhez vezet, mint a forró fürdő (gondoljunk csak bele, mennyire fel tud forrósodni a laptopunk alja).

A másik ok a divatban keresendő. Bizony, most a szűk farmerek és a szoros alsónadrágok hibáztatása következik!

Természetesen a bőven lengedező, pizsamanadrágra emlékeztető pantallók ideje lejárt. Azonban a sztreccses anyagok előnyben részesítésével és a kissé bővebb farmerekkel a férfitársadalom már sokat tehetne termékenysége megőrzése érdekében. A szoros alsóneműk ugyanis a nap nagyobb részében elszorítják a vérkeringést, ami kihatással van a hím ivarszervek működésére. Természetesen a műszálas alsóruhát is jobb elkerülni – szintén túlmelegedést okozhatnak!

A megtermékenyítés bonyolult folyamat, melynek érdekében tehát mindkét nemnek akadnak teendői. A nagyjából tíz évvel ezelőtti arány, tehát hogy az esetek 40%-ban a férfi, 40%-ban a nő, a maradék 20%-ban pedig mindkét fél miatt sikertelen a fogantatás – a férfiak részéről mára 60-70% körül mozog. Vagyis érdemes tenni azon okok ellen, amelyeket ki tudunk kerülni: nem kényelmesebb a férfiaknak is, ha elhagyják a szorongató, szűk ruhadarabokat?

Varga Virág