Andropauza. Mert a férfiakat is eléri a változókor... Az ötvenes férfiak sokkal kiállhatatlanabbak, mint tíz évvel ezelőtt. Morgós, mert eltűnt a tesztoszteronja: mondják rá ilyenkor.

Még mindig vita folyik arról, hogy van-e vagy nincs férfiváltozókor. A tudósok pörlekedése mit sem változtat azon, hogy ötven körül egyre több a rosszkedvű férfi. A többség egyszerűen kibírhatatlan.
Az ötvenes nők tudják a magukét. Moziban, erdőjárás közben, közös hétvégeken nem jó együtt lenni egy klimaxos férjjel. Mind gyakrabban látunk csoportosan kiránduló ötvenes nőket, akik vígan beszélgetnek, bolondoznak, beülnek kávézgatni, pletykálgatni. Nem mindegyikük elvált vagy szingli – soknak férje van otthon. Miért egymással szórakoznak? Hol vannak a férfiak? Egy akadékoskodó, mindenbe belekötő férjjel nem diadalmenet egy téli kiserdei séta. Akkor már jobbak a barátnők (a klimaxos nők mintha felhagynának a rivalizálással, talán, mert már nem akarnak megküzdeni a férfiért). 

– Az én férjem régen rengeteget sportolt – meséli a negyvenöt éves Heni. – Harmincéves kora után abbahagyta, és ma már nem hajlandó kimozdulni otthonról. Sorolhatnám a kifogásait: túl sok ember van, mindenki unalmas, minden drága… Lustább és kényelmesebb, mint én, minek vonszolnám magammal?!
Szerencsére Heni felfogta, hogy a férje „változókorban van”, és kedvetlensége nem őellene irányul.

A hormonok bűne?
A legújabb egészségügyi kutatások szerint a 45-55 közötti nők sok mindenben túlszárnyalják a férfiakat: testi erőnlétben, teherbírásban, kreativitásban, libidóban. Miért maradnak le a férfiak a nőktől, mi lehet ennek az oka? Az orvosok megtalálták a választ. A legfőbb ok a nemi hormonok szintjének csökkenése (akárcsak a klimaxos nőknél). A megállapítás nem új. Már a múlt század negyvenes éveiben végzett kutatásoknak is ez volt az eredménye. Akkor még nem azzal a céllal hozták nyilvánosságra, hogy a gyógyszergyárak nagyban kezdjék gyártani a férfiak számára a pótló hormonokat. (Az időben még nem haszonelvűen gondolkodott a gyógyszeripar.) – Az andropauzára is a nemi hormonok csökkenése jellemző – mondja a nőgyógyász. – A hormoncsökkenés tünetei mindkét nem esetében hasonlóak: kedélyingadozás, hőhullámok, a nemi vágy csökkenése, fáradtságérzet, alvászavarok, depresszió.

web-bannerek-hirlevel-02_5.jpg

A férfiaknál később kezdődik
A nők 45 és 55 között kerülnek változókorba, a férfiak csak az 50. életév után vagy még később. Nem ritka, hogy hatvanéves korban mutatkoznak az első jelek. Egy nyolcvanéves férfi tesztoszteronszintje a fele egy húszévesének. A hormonmennyiség csökkenése már harmincéves korban elkezdődik, de a folyamat lassú, a szintcsökkenés évente egy-két százalék. A szakemberek azt mondják: manapság még hamarabb eltűnik a tesztoszteron a szervezetből... Hogy miért? A túlsúly, a stressz és a kevés alvás miatt. Napjainkban a férfiak sokkal kevesebbet alszanak, mint régen. A nehéz sportok, például a távgyaloglás is csökkenti a tesztoszteronszintet. A tesztoszteron eltűnése depressziót okoz, de felelőssé tehető a rosszkedvért, a gúnyolódásért, a folytonos csipkelődésért is. „Régen alig vártam a hétvégét, hogy elutazzunk valahová. Ma már félek a szombat reggeltől. Pali mindenbe beleköt. A kávé keserű, a rádió hangosan szól, s ha nem találja a horgászfelszerelését, engem hibáztat, hogy biztosan én raktam el” – panaszkodik Dóri. 
Azért nem lehet mindent ráfogni a tesztoszteronra. A 40 pluszos férfiak ettől függetlenül is jóval kiállhatatlanabbak, mint tíz évvel azelőtt. Talán mert számvetést tartanak, hogy mit sikerült, és mit nem sikerült elérni az életben. Annyi inger éri őket: ami régebben tilos volt, most szabad, s ők kimaradtak belőle... Jönnek is a nagy elhatározások. Munkahelyet váltanak, elhagyják a családjukat, és egy huszonévessel virgonckodnak. Nőzni kezdenek, így szeretnék visszafordítani az időt. Ezért lesz egyre több nagypapakorú apuka... Ám a többség inkább magába fordul, elmackósodik – és a szex már eszébe sem jut. Fogcsikorgatva él a maga teremtette „morcparadicsomban”.
Nyomasztó az is, hogy a családban sokszor ők a legidősebbek. Mi segíthet a mai ötveneseknek? Biztosan segít, ha a feleségek megértéssel tudják kezelni a férjek lelki válságát. Többek között például azzal, hogy a férjek nélkül is képesek jól érezni magukat. Nem aggodalmaskodnak feleslegesen, inkább gyakrabban találkozgatnak a barátnőikkel. Jó úton járnak! Egy jóízű dumcsiparti után még a téli nap is kisüt..., s mintha az otthon ülő férj is többet mosolyogna.

Mi a különbség az andropauza és a menopauza között?
A legszembetűnőbb különbség: a menopauza korábban kezdődik. A férfiak esetében a változás sokszor észrevehetetlen, később kezdődik, és nem szűnik meg a nemzőképesség. Ennek következtében a férfi gyakran „második virágkorát éli”, fiatalabb partnert keres, esetleg munkamániássá válik.

Varga Klára

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg