Romantikus csalók. Szerelmet ígérnek, pénzt lopnak. George Smith, Ludde Michael, Michael Müller. Sármos, özvegy amerikai katonák a Facebookon, újabban orvosok, olajfúrók vagy építőmérnökök. Mindig van egy-két árván maradt gyermekük. Semmi mást nem akarnak, csak egy rendes nőt. Most és innen, a Csallóközből, vagy éppen a Bodrogközből.

Korunk talán legundorítóbb csalásáról van szó, amelynek világszerte több millió áldozata lehet. A szerelem szárnyán röpködnek az eurók, mert a szerelem megnyitja a nő lelkét. Talán minden utcában lakik egy rászedett nő. A bűnözők nemcsak pénzt csalnak ki áldozataikból (néha több ezer eurót!), közben összetörik a szívüket és a lelküket is. Megdöbbentő gátlástalansággal szedik rá áldozataikat.

fess-olajmernok-part-keres-kezdo.jpg
(Nicoletta Cerasomma szürreális képei)

Angyalok városa helyett a pokolba!

Barátnőm, az elvált Böbe nagyjából négy éve kezdett nekem mesélni amerikai lovagjáról, aki a Facebookon vette föl vele a kapcsolatot. Richard – nevezzük így – egy iraki olajkúton dolgozott. Sosem találkoztak, videóhívást sem kezdeményeztek; mindig csak cseteltek. De azt sokat és sokáig, néha órákon keresztül. Richard azt ígérte Böbének, hogy hamarosan, egy-két hónap múlva érte jön, hogy aztán együtt kezdhessenek új életet Los Angelesben. Megismertette a lányával is; ezenkívül kikötötte, hogy addig is, amíg ideér, Böbe ne ismerkedjen másokkal. Barátnőm beszámolt neki kamasz fia zűrjeiről is, lovagja nevelési tanácsokkal is ellátta. Sőt, mélyen hívő barátnőmet arra biztatta, imádkozzon többet, kettőjükért is, hiszen szerelmük Isten adománya.

Talán mondani sem kell: Richard sosem ért ide. Viszont rengeteg pénzt csalt ki a barátnőmtől. Böbe annyira komolyan vette a férfi ígéretét, hogy még az állását is föladta (hiszen mindjárt utaznak Los Angelesbe). Havonta 200-300 eurót küldött neki a spórolt pénzéből, mert Richard lánya balesetet szenvedett, sürgős műtétre szorult, a férfi pedig valamilyen kacifántos ok miatt nem jutott hozzá a fizetéséhez.

A románcnak akkor lett vége, amikor Böbe már nem tudott és nem is akart pénzt küldeni. Megkezdődött az érzelmi zsarolás, a bosszúálló Isten is szóba került.

„Csak lassan értettem meg, hogy becsaptak – mondja Böbe. – Nehéz volt a szembenézés, ugyanis tényleg elhittem, hogy ez a szerelem a Jóisten adománya. Belső konfliktus alakult ki bennem: ennyire ostoba vagyok? Ennyire kihasználható? Az a sok levél csak hazugság volt? Hol van a Jóisten, hogy ezt megengedi? És hogy szerethetek bele egy olyan emberbe, akit sosem láttam? Talán nem vagyok normális... Mély szégyenérzet alakult ki bennem, hónapokig ki sem mentem az utcára.”

Telt-múlt az idő, Böbe apránként összeszedte magát. Új munkahelye van, néha társasági életet is él. Hogy valaha visszaépül-e az önbizalma, meg tud-e bízni egy férfiban, az más kérdés.

„Mondd, hogy a csudába tudtál beleszeretni egy fényképbe, ráadásul pénzt küldesz neki?” – kérdeztem Böbét. Vállvonogatás volt a válasz. Később azonban rájöttem: Böbe egyáltalán nem buta. Érzelmi csalás áldozata – és egyáltalán nincs egyedül! Hisz a szerelembe is lehetünk szerelmesek, az interneten csak úgy szárnyalnak az érzelmek. Nők, férfiak százait csapják be nap mint nap az érzelmi csalók.

elofizetes_uj_no_152.png

Az áldozatok

Az áldozatok zöme középkorú vagy annál idősebb, egyedülálló nő, akár nagymamakorú. Megözvegyültek vagy épp válás után vannak, pont most lábalnak ki egy nagy szívfájdalomból. Úgynevezett „rendes” nők, átlagos anyagiakkal, akikben túlteng a gondoskodó gén, a család iránti szeretetüket főzéssel, takarítással, gondoskodással fejezik ki; délutánonként pedig sorozatokat néznek, mert lelkük titkon szárnyal (hajlamosak a romantikára). Most éppen magányosak, és szeretetre vágynak. 15 vagy éppen 30 évvel ezelőtt összeházasodtak valakivel, akihez évtizedekig hűségesek voltak, azóta nincs semmilyen tapasztalatuk a férfiakkal. Érett gyümölcsök, melyeket senki nem szakít le, s félő, hogy az ágon fognak maradni.

Mára az áldozatok Facebook-csoportokba rendeződtek. Ajánlatos csatlakozni hozzájuk, amennyiben felmerül a gyanú, hogy Facebook-lovagunk átver minket; esetleg anyukánk, nagymamánk szerelembe esett egy snájdig amerikai katonatiszttel. Mi elsőképp a cseh és a magyar Facebook-csoportokat érhetjük el („Americký voják – Romantický podvod” vagy „Romantikus Csalók”). Ezeken az oldalakon bátran kérdezősködhetünk. Láthatjuk itt a legnépszerűbb „amerikai özvegyek” fotóit, illetve dokumentumfilmeket nézhetünk, cikkeket olvashatunk a témában.

Ezek a nők élhetnek bárhol a világon, szegény vagy gazdag országban. Mindegy. A csalók nemcsak Szlovákiára specializálódnak, kivetik a hálójukat skandináv, francia, amerikai nőkre is.

Lefoglalt csomag, elveszett pénz

Érdemes megismerni a módszerüket. A többnyire Afganisztánban, esetleg Irakban missziót teljesítő hős először a magányos nő bizalmába férkőzik. Nemsokára szeretne csomagot küldeni neki, tele értéktárgyakkal vagy pénzzel. A csomag útnak indul, a nő örül. Ámde, jaj! A csomagot lefoglalták a lelketlen vámosok, a nő csak akkor juthat hozzá az értékes ajándékok-hoz, ha kifizet 3500 eurót... A nő úgy érzi, soha nem szabad feladni, a csomagban ennél több vár rá; különben is, ez ajándék, érzelmi zálog, amelynek eszmei értéke magasabb, és elküldi a megadott számlára a pénzt. Ám ezzel nincs vége, máris itt az újabb bonyodalom a csomag körül. Talán igazolást kell benyújtani, hogy nincs köze a terrorizmushoz, amiért megint fizetni kell, akár 8000 eurót is!

Kik a csalók? 

A csalók a világ bármely tájáról írhatnak, a legnagyobb központok Nigériában találhatók. A nigériai férfiak nyíltan kérkednek internetes hódításaikkal, hisz ők a legsikeresebbek a műfajban. Nevük is van: „Yahoo Boys”. Ez még a kétezres évek elejéről származik, mikor még a Yahoo Messenger és a Hotmail ingyenes levelezőkön keresztül küldték szét üzeneteiket. Ezen kívül ismertek G-boyként vagy scammerként is.

fess-olajmernok-part-keres-belso-1.jpg
(Nicoletta Cerasomma szürreális képei)

Némelyek egészen elképesztő vagyonra tesznek szert, mint például Ray Hushpuppi, akit pár évvel ezelőtt tartóztattak le az Egyesült Arab Emírségekben. Hushpuppi dollármilliárdokat szedett össze internetes csalással, vesztét az okozta, hogy túlzásba vitte a rongyrázást. Gucci táskákkal, luxuskocsikkal és magánhelikopterekkel pózolt a közösségi hálókon, egy elfogott fotón konfetti helyett pénzt szórt. Az afrikai származású énekesek és együttesek dalaikban nyíltan dicsőítik a csaló életformát (lásd: Olu Maintaintól a Yahoozee-t).

A YouTube-on számos videót találhatunk arról, hogyan élnek a nigériai Yahoo-hercegek. A nagy halak, a nagy vagyonra szert tevő scammerek nem csak a nőkből élnek. Általában sikerült nekik valamelyik óriáscég számlájához is hozzáférni. A csalók dúskálnak a pénzben, a legdrágább italokat isszák, a legújabb autókkal és iPhone-okkal futkároznak, így egy-egy sikeres Yahoo-fiú példaképnek számít Nigériában. A nigériai fiatal számára ő a követendő modell. Ráadásul: mivel az az általános nézet hódít Afrikában, hogy a fehér ember kizsákmányoló, ezért fehér nőt becsapni egyáltalán nem szégyen, sőt. Ezért mindenki scammer akar lenni! Bőven akad tehát vállalkozó szellemű fiatal; nem csoda, hogy a magányos nők lépre csalása szervezett bűnözéssé nőtte ki magát. Maffia ez a javából, a fiúkák pedig vérprofik!

Ne magányos scammereket képzeljünk el, akik lesötétített szobákban bujdosnak – fényben élnek ők! Az elfogott bűnözők elbeszéléséből tudjuk, hogy a Yahoo-fiúk nagy, közös házakban élnek, csoportosan és szervezetten.

Mindenkinek megvan a maga feladata, a frissen beszervezettnek előbb bizonyítania kell, hogy ő megbízható fazon – nem ad fülest a rendőrségnek. Feladata monoton: naphosszat mást se csinál, mint álprofilokat gyárt. Ezután következik a „bombázás”, azaz a tömeges levélküldés. Az áldozatokat előzőleg már feltérképezték: megnézték a Facebook-profiljukat, ahol látható, hogy ki él kapcsolatban. Az ügyesebbek Photoshop segítségével dokumentumokat hamisítanak, személyi igazolványokat, útleveleket, névre szóló kitüntetéseket; ezekkel hitelesítik a kamuprofilt.

A csalóknak saját kézikönyvük is van, tipizált válaszokkal: ebben ismertetik, hogy milyen női kérdésre milyen választ ajánlott adni. Érzelmes húrokat pengetnek, s amint a nő lépre megy, onnantól kezdve ketten foglalkoznak vele. Tökéletes munkaszervezés, mert így a lovagok mindig készenlétben állnak, naphosszat, akár órákon keresztül képesek csetelni. Az alsóbb szinteken lévők többsége azonban sosem jut pénzhez. Kihasználják őket a nagyhalak; illetve azért is, mert a fehér nők egyre tudatosabb internethasználók, nehezebb őket „megfejni“.

fess-olajmernok-part-keres-belso-2.jpg
(Nicoletta Cerasomma szürreális képei)

Yahoo Plus

A Yahoo-fiúk hisznek a mágiában (hogyisne, a fekete Afrikában vagyunk). Különféle – elsősorban – voodoo szertartásokkal igyekeznek több pénzt „bevonzani“, ezt nevezik „Yahoo Plus”-nak. Például megkötözött voodoo babát készítenek a kiszemelt nőről, hogy teljesen megbabonázzák; vagy épp olívaolajjal lespriccelik a számítógép billentyűzetét. Szokványos varázsszernek számít a „Yahoo Plus”-os szappan: csirkebelsőségeket zúznak össze, összekeverik fekete szappannal, majd ezzel mosakodnak. A rituálékhoz felhasználnak női alsóneműket, illetve női nemi szervből származó testnedveket is (intim együttléttel szerzik meg).

A Yahoo Plus Plus esetében azonban ennél meredekebb szertartásokat is bevetnek. A merészebb fiúk temetőkben alszanak, emberi ürüléket esznek, megszerzik egy halott gyűrűjét vagy különféle testrészeit, ujjperceket. (A testrészekhez olykor a temetőkből, máskor a beavatott vagy lefizetett orvosoktól jutnak hozzá; de az sem ritka, hogy elrabolnak valakit, és megcsonkítják.) Egészen hátborzongató történeteket ismerünk. 2018-ban egy 29 éves férfit tartóztattak le Lagosban, aki a saját édesanyját akarta feláldozni, hogy az üzletmenetet felpörgesse.

Két éve pedig egy 32 éves Afeez nevű férfi bevallotta, hogy feldarabolta a saját öccsét (áldozatnak szánta), mégpedig anyjával közösen. A szertartások undorítók és bizarrak, nem csoda, hogy az elkövetők később mentális és egyéb pszichés zavarokkal küzdenek.

Ki van a képen?

A csalók gyakran használják például egy brazil sztárorvos, dr. Fernando Gomes Pinto profilját, pontosabban a rajta található fotókat. Nem csoda, hisz dr. Pinto nagyon jóképű. Nekem is írt levelet, többet is, különböző álneveken. Először mint Martin Veselý, aki egy ötvenéves pozsonyi olajmérnök. Törökországban dolgozik, de néhány hónap múlva végez. Felesége néhány éve meghalt, amúgy mindene megvan, csak az igazi társ hiányzik, mert éjjel-nappal dolgozik...

A kedves Martin Veselýt – a Google fordítós szlovákságával egyetemben – hamar letiltottam. Nemrégiben pedig egy jóképű, német építőmérnök írt rám, magyarul. Kérdésemre, hogy hol tanulta meg ilyen jól a nyelvünket, a következő válasz érkezett: Magyarországon nyaralt. Megjegyzésemet, hogy pár hét alatt nem lehet megtanulni magyarul, figyelmen kívül hagyta. Amikor pedig megkérdeztem, hogyan talált rám, ezt írta: Isten akarta így.

fess-olajmernok-part-keres-belso-3.jpg
(Nicoletta Cerasomma szürreális képei)

Férfiáldozatok

Az utóbbi időben kifejezetten a férfiak a céltáblák, a „romantikus“ csalók akár a társkereső oldalakon vetik ki rájuk a hálójukat. Csalafinta módszereket használnak: például visszaélnek az intim fotókkal és videókkal. A rendkívüli szépségű nő, aki az igazit keresi, intim képeket csal ki áldozatától, majd zsarolni kezdi, hogy nyilvánosságra hozza a képeket. Vagy: az ukrán, az orosz vagy ázsiai nő hónapokon keresztül beszélget a férfival, míg az belé nem szerelmesedik. Ekkor a nő útra kel, hogy végre találkozzon virtuális szerelmével (gyakran ígér túlfűtött szexet). De jaj, szörnyű dolog történik útközben. Ellopják a nő táskáját, és ő ott marad félúton, egy rettenetes állomáson, pénz és iratok nélkül... Nagyon fél, pénzre van szüksége... A férfi mindent megtesz, hogy kisegítse.

Vizsgálódik a rendőrség

A szlovák rendőrségre naponta érkeznek feljelentések. Nagy ritkán sikerül lebuktatni egy-egy csalót, azonban a piti kis gazembereket, akik a romantikus lelkű háziasszonyoktól csalnak ki pénzt, lehetetlen felderíteni. A rendőrség egy dolgot tehet: igyekszik felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy ne álljanak szóba idegenekkel a különböző közösségi hálókon. S főleg: ne küldjenek ismeretlen személynek pénzt. Mindezek ellenére, ha sérelem ért bennünket, tegyünk feljelentést! A pénzünket már nem kapjuk vissza, de segíthetünk másoknak azzal, hogy a nyilvánosság elé kerül a csaló profilja.

A rendőrség felhívja a figyelmet: gyanús, ha udvarlónknak csak pár képe van fenn a Facebookon, az Instagramon; ha alig van ismerőse – vagy egyáltalán nincs közös ismerősünk; ha egyszer jobban beszél szlovákul vagy angolul, máskor meg rosszabbul.

Újdonsült lovagunkkal igyekezzünk többféle fórumon érintkezni (Viberen, ímélen, telefonon), gyanús, ha nem akar videóhívást indítani (munkahelyi akadályoztatásra fog hivatkozni). S végül, de nem utolsósorban: ne küldjünk neki pénzt. Ha ismerősünk, rokonunk, esetleg mi magunk estünk bele a gödörbe, ne vádaskodjunk. Nem vagyunk sem buták, sem unintelligensek, csak átvertek bennünket a romantikus csalók.

Ha jól beszélünk szlovákul, a következő oldalon tudunk lelki segítséget kérni: www.stalosato.sk, e-mail: www.ipcko.sk vagy poradna [at] ipcko.sk, illetve a 0800 500 333 ingyenes segélyhívó számon.

Sváby Illac András” egy finn nőt szédített

A csalók szondázzák a világ Instagram- és Facebook-profiljait, és ha szimpatikus férfiképre akadnak, egy az egyben ellopják az identitását. Így történt, hogy az ismert magyar tévésből, Sváby Andrásból kutyástul, mindenestül francia építőmérnök lett Patrick Illac néven, aki „beleszeretett” egy finn nőbe, Susannába.

fess-olajmernok-part-keres-svaby-andras.jpg
Sváby András képét is felhasználták a romantikus csalók (Kép forrása: femina.hu)

A nő válófélben volt. Bizalmas kapcsolat alakult ki köztük, majd Illac kis segítséget kért. „Azt ígérte, átköltözik Finnországba, de zárolták a bankszámláját. Ötezer eurót kért tőlem” – mesélte a nő a TV2 riportjában. A férfi bűvkörébe került Susanna gondolkodás nélkül átutalta a pénzt, de csak nem mozdult az ügy: Patricknak megint pénzre volt szüksége.

Ekkor felébredt a gyanú, és Susanna nyomozni kezdett. Egy képkereső program segítségével eljutott Sváby Andráshoz. Így kiderült az igazság, de a pénzét már nem kapta vissza...

Dráfi Anikó
Cookies