Mikor van egy nőnek rossz napja? Hát, mikor nincs frizurája. Ilyenkor a legszívesebben a föld alá bújna. Ezért a nő életében az egyik legfontosabb ember – a fodrásza. Aki kitalálja, milyen haj illik hozzánk színben és fazonban.

A jó fodrász súlyát aranyban mérik. Szalonja pedig felér egy házi wellnesszel. Ki a legjobb fodrász? – kérdezgettük olvasóinkat. Íme.

fesutol-aranyolloig-kezdo.jpg

Czinege Bernadett (28), Felsőszeli, fodrász, sminkes. Édesanyjával Galántán működteti az Orchidea szépségszalont.

Szakma

– Kiskorom óta fodrász szerettem volna lenni. Kislány koromban is fésültem már a hölgyeket, amikor édesanyámhoz jöttek frizurára. Az összes nyári szünetet anyukám mellett töltöttem. Sokat köszönhetek édesanyámnak. Régen a vendég egy képpel érkezett, és az elején azért voltak bennem kétségek, hogy képes leszek-e lekoppintani. Ám amint a vendég mögé álltam, a stressz eltűnt. Az iskola befejezése után egy évvel megnyitottuk édesanyámmal a saját szalonunkat. Hét éve állunk a hölgyek rendelkezésére. Saját ügyfélkör nélkül vágtam bele, de elszánt voltam. A szalonban teljes körű szolgáltatást nyújtunk: kozmetika, műköröm és masszázs. Szeretem a munkámat, és az emberi találkozások feltöltenek. Nagyon szeretem az esküvőket, mikor megbeszéljük a ruhát, a sminket és hozzá a frizurát. Sminktanfolyamot is végeztem.

fesutol-aranyolloig-czinege-bernadett.jpg
Czinege Bernadett

Képzés

– Szeretek újat tanulni, a tanfolyamok inspirálnak. Főleg technológiát tanulunk, illetve megismerjük a következő évad divatszíneit. Fontos, hogy gyakoroljuk a nyírást, az alkalmi frizurákat. A vendég örül, mikor valami újjal jövök.

A hosszú bob most nagyon trendi, a frufru pedig örök divat. A laza, hullámos, tupírozott Brigitte Bardot-féle frizura nagyon divatos. (Flaska Márta modell is ilyet visel.) Fontos, hogy a vendég azért otthon is el tudja készíteni a frizurát.

Kapcsolat 

Párjával az összeköltözést tervezik.

– A párom bízik bennem, és ez nagy motiváció nekem. Ez azért fontos, mert egy másik szalonban is gondolkodunk...

fesutol-aranyolloig-elvalaszto.png

Mišík Marietta (28), Pered, fodrász. A vágsellyei Diamond szalon tulajdonosa. 

Szakma

Hűséges típus. Az iskolai gyakorlatokat is itt töltötte, aztán nyolc évig alkalmazott volt, majd megvette a műhelyt.

– Mindig fodrász szerettem volna lenni. Állndóan megnyírtam a babák haját. A kedvencem a hajfestés, imádom a kolorisztikát: a pigmentek világa bűvös világ. Mindig kevert színekkel dolgozom. Itt kiélem a kreativitásomat. Egy alkalmazottam és egy gyakornokom van. A mai tanulók nagyon másak, mint mi voltunk. Nem bírnak állni, és nem nagyon érdekli őket a szakma. Én mindig kíváncsi voltam, állandóan ott álltam a főnöknőm mellett. Szerintem a hiba a képzésben van: nem mutatják meg a lányoknak, hogy egy bűvös kapu előtt állnak. Nálunk családias a légkör, és idővel szeretnénk kozmetikai kezelést is kínálni. Egy éve újítottuk fel a szalont. Maximalista vagyok, nekem fontos, hogy a vendég a legjobbat kapja. 

fesutol-aranyolloig-misik-marietta.jpg
Mišík Marietta

Képzés

Ősszel és tavasszal minden hétvégéjét „iskolapadban” tölti. A L’Oréal és a Schwarzkopf Professional termékeivel dolgozik. A képzésekért fizetni kell, ám egy mai mesterembernek képben kell lenni. A világ rohan, a fodrász sem maradhat le. 

Mi a trend? Ugyanúgy, mint az öltözködésben, most minden divatos. A személyiségből indulok ki, nem sablon alapján dolgozom.

A család

– Férjem sokat segít a háztartásban. Most vagyok a karrierem csúcsán. Nehéz lenne otthagyni a szalont, és otthon babázni. A kliens elpártol. Mikor családom lesz, akkor már nem dolgozhatok napi 12 órát. Ám tudom, azt is megoldjuk!

fesutol-aranyolloig-elvalaszto.png

Šóder Nemcsok Veronika (39), Ipolyság, fodrász. Az ipolysági Veronika fodrászszalon tulajdonosa.

Szakma

21 éve van a szakmában. 18 éves volt, mikor szalont nyitott, és a legfiatalabb vállalkozónak számított a városban.

– Mindig fodrász akartam lenni. A mai napig a szakmám a hobbim. Öt évig voltam oktató a Schwarzkopf Professionalnál, majd hajtechnikusként dolgoztam. Ma is fellépek hajshow-kon, és divatbemutatókon is fésülünk. Saját hajshow-t is szoktam szervezni. Legutóbb a nyitásunk huszadik évfordulójára szerveztem egy „hajas” partit. Pályakezdőként volt bennem némi félsz, de mindig bíztam magamban és a jóistenben. A kliensek szeretik a szalont – és én is szeretem a munkámat. Kell ennél több, van ennél nagyobb karrier? A menyasszonyi frizurák a kedvenceim. Két alkalmazottam van, és gyakornokot is fogadok. Hajhosszabbítást, tanácsadást is kínálunk. Ötévenként átrendezem a szalont, mindig újítok valamit. Most az olasz dizájnbútornak és a masszázsmosdónak örülünk. 

fesutol-aranyolloig-soder-nemcsok-veronika.jpg
Šóder Nemcsok Veronika

Képzések

A Schwarzkopf Professional iskolázza évente többször is. Férje ajándékutalvánnyal lepte meg a születésnapjára: a világhírű orosz Farrukh Shamuratov tanfolyamára, aki Las Vegas után Budapesten tart képzést.

– Ez volt életem legszebb ajándéka! 

Mi a trend?

– Nagyon szeretik a kliensek az ombrét, illetve a balayage hajfestési technikát. A bevállalós fiatalok színes hajat kérnek, pinket, zöldet, hátul kiborotválva.

A laza kontyokat élő virágokkal díszítjük. Nálunk mindig az a trend, amit a vendég felkap.

A család

Az elmúlt három évet gyermekgondozási szabadságon töltötte, szeptemberben tért vissza a munkába.

– Heti két napot jártam be, a kolléganőim tartották a frontot. Kiélveztem a babázást, most az iskolázások következnek. A szüleim és testvérem segítenek majd, és főleg a férjemre számíthatok.

fesutol-aranyolloig-elvalaszto.png

Vida Lajos (42), Komárom, fodrász, a L’Oréal Professionnel nagykövete. A komáromi Vidaf szalon tulajdonosa.

Szakma

A szakközépiskolát Aranyosmaróton végezte. Két évre rá megnyitotta saját szalonját. A L’Oréal Professionnellel 1997-től közös úton járnak. Pár évig hajtechnikusként dolgozott, és oktatott is. Több mint 10 éve a L’Oréal Professionnel nagykövete.

Renáta Márovával ketten vagyunk Szlovákiából. A mesterség tinédzserkoromban kezdett érdekelni. Gyakran átjártunk Győrbe a rokonokhoz, ahol az unokatestvéremnek jól menő szalonja volt. Annak idején Magyarországon sok férfi fodrász volt. Én is úgy döntöttem, hogy fodrász leszek. Itthon nagyot néztek, hogy erre adom a fejem, mert ez nálunk nem számított tipikus férfiszakmának. Sokat köszönhetek Martin Klimónak és feleségének. Számos címlapot készítettünk együtt az Eva magazinnak, ami presztízsnek számított. Az országos szépségversenyen is többször dolgoztam.

fesutol-aranyolloig-vida.jpg
Vida Lajos

A munka

A szalonban egyedül dolgozik. Kiépült vendégkörrel rendelkezik.

– Fő profilom a hajfestés. Ám ha nincs jól levágva a haj, akkor a festés se mutat igazán. Nagykövetként előbb megismerkedem a trendekkel, az új vágásokkal és termékekkel, mint a többiek. Az értekezleteken megbeszéljük az új irányt, majd az inspirációkat továbbadjuk. Emellett rendszeresen új kollekcióval jövünk ki, és sokat fotózunk magazinoknak is.

Képzések

Egy nagykövet is folyamatosan tanul! Speciális képzések vannak számunkra. A színpadi fellépést és a kommunikációt is tanuljuk. A világháló felgyorsította a tempót.

Minden más, mint régen volt: a fodrászok ma a netről tájékozódnak. Mire a cég sorban bemutatná a kollekcióját az egyes országokban, addigra a fodrászok már sok mindenre rákerestek.

Mi a trend?

– Mindig vendégre „szabjuk” a frizurát. Nincs már olyan, hogy csak a rövid haj a divat. Ez már a múlt. Divatosak a napszítta tincsek és az ombre. Én a francia divatstílust szeretem, ami lágyabb és nőiesebb: a vendégek is ezt kérik tőlem.

A család

– A feleségem a támaszom. A szabadidőmet a nevelt és a két közös kisgyermekünkkel töltöm.

fesutol-aranyolloig-elvalaszto.png

Svetz Patrik (26), Udvard. Az udvardi Diamond szalon tulajdonosa.

Szakma

A hajszobrászat először csak hobbinak indult, bár már 10 évesen a lányok haját fonta, és fodrászosdit játszottak. Kis útkeresést követően végül munka mellett végezte el a fodrásziskolát. A hároméves képzést fél év alatt teljesítette.

– Utána két szalonban is dolgoztam, majd másfél éve megnyitottam a sajátomat. Egy álom vált ezzel valóra. Végre azt csinálhatom, amit igazán szeretek, és úgy, ahogy szeretem. 

fesutol-aranyolloig-svetz-patrik.jpg
Svetz Patrik

A munka

A szalonban egyedül dolgozik. Rövid idő alatt széles ügyfélköre alakult ki. – Kacskaringós volt az ide vezető út, de sikerült. Az alkalmi frizurák a kedvenceim, a fantáziám itt azonnal beindul. Versenyekre is benevezek velük, már többször nyertem.

Mi a trend? 

Szeretem az extravagáns frizurákat, a tépett hajat és az intenzív színeket. Télen inkább a natúr, illetve a barnás és vöröses színek dominálnak. Minden híres fodrászt követek a világhálón. Ha valami megtetszik, „átgyúrom” a saját stílusomra. 

Egyedülálló vagyok. Csak a munkára összpontosítok, élvezem minden pillanatát. 

Mi az a hajshow?

A hajshow-t a fodrászok divatbemutatójának is nevezik, ahol a haj áll a középpontban. „A nagyszabású rendezvényen profi csapat tevékenykedik” – mondja Vida Lajos, a L’Oréal nagykövete. A fodrászra figyel mindenki, de mögötte ott van a világosító és a kosztümös. A bemutatkozó fodrász tréningeken sajátítja el a helyes kommunikációt és interpretálást.

A kiválasztott modellek neves divattervezők ruháit – vagy épp egy egyenest Franciaországból érkezett kollekciót viselnek. (Divatmodelleket ritkábban kérnek fel bemutatóra, mivel az ő hajukat nem lehet kedv szerint festeni, nyírni, velük szemben alapkövetelmény a szakmában, hogy természetes hajjal létezzenek.) A bemutatásra kerülő évszak „színkollekcióit”, vagyis a hajfestést mindig a L’Oréal technikusai készítik elő.

minden_reggel_ujno.sk_66.png

A színpadon a mesterfodrászoknak mindössze 3-4 percük van a frizura elkészítésére, miközben zenei és fénytechnikai látványelemek fokozzák a hangulatot. A nézők pedig nem laikusok, hanem maguk is fodrászok: a L’Oréal partnerei és megrendelői. Nagyszabású hajshow-t általában évente egyszer szoktak rendezni – mindig egy konferencia fináléjaként. A fodrászok a konferencián vagy a kongresszuson jobban megismerkedhetnek az új trendekkel és termékekkel, legyen az a hajfestés, a hajvágás vagy a kontykészítés.

M. Ando Krisztina
Cookies