Cindy Crawford, Julia Roberts vagy Julianne Moore ötvenévesen is hosszú hajat hord. Idősebb korban azonban már nem olyan szép a haj. Mit tegyünk, hogy hajunk szép, egészséges legyen? 

Nagyon sok nő azt mondja, szívesen hordana hosszú hajat, de az övé soha nem nő meg. Pedig megnő: csak kis gondoskodást kíván.

hosszu-hajrol-kezdo.jpg
(Kép forrása: pinterest.es)

A színésznő Ashley Olsen, az ismert Olsen ikrek egyik fele harmincegy éves korában megjelent a fodrászánál, hogy ő hosszú hajat szeretne. A fodrász azonnal felhívta a világhírű Mark Townsend stylistot, aki kezdetnek egy harci beszédet mondott: „Nagy áldozatokra készüljön, mert nem lehet a hajat csak úgy megnöveszteni.” Ám azért nem kell megijedni. Nagy szerepet kap a mindennapi ápolás. Például a fésülködés. Nagyanyáink azt mondták, akkor lesz szép, fényes a hajunk, ha esténként százszor végighúzzuk rajta a hajkefét. A hajkefe eltávolítja a hajból a port, és a hajbőr által termelt faggyút egyenletesen szétoszlatja a hajszálakon. Ennek köszönhetően a hajszálak fényesek maradnak.

Sok függ a hajkefe minőségétől. A legjobb hajkefék a vadkan sörtéjéből készülnek, mert a sörte struktúrája hasonlít az emberi hajéhoz – az ezzel húzott kefevonások kíméletesek. A vadkansörtéből készült hajkefe nem olcsó, de örök darab. A másik fontos tennivaló: a hosszú haj akkor marad egészséges, ha évente hatszor levágjuk a hajszálak száraz, töredezett végét.

A fejünk egyik oldalán több haj van, mint a másikon. Főleg, ha szívesen alszunk az egyik oldalunkon. Aludjunk mindig azon az oldalon, ahol több a hajunk. Fontos a vánkos anyaga is. A szakemberek nem ajánlják a vásznat, mert az magába szívja a nedvességet, és a haj kiszárad. Előnyösebb szatén- vagy selyemvánkoson aludni.

Pár szó a hajmosásról

Ne vigyük túlzásba a hajmosást. A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy a fiatal nők rosszul érzik magukat, ha legalább kétnaponként nem mosnak hajat. Gondoljuk végig, mire szolgál a sampon – arra, hogy feloldja a zsírt. A gyakori hajmosással nemcsak a szennyeződést távolítjuk el, hanem a természetes zsiradékokat is feloldjuk, amelyek védik a hajhagymákat. A hajbőrben termelődő faggyú teszi rugalmassá és fényessé a hajszálakat. Tanács: ha már samponozunk, alaposan öblítsük le a fejünket. Legalább kétszer annyi ideig öblítsünk, mint ahány percig a hajat mostuk. Utána ne felejtsük el hideg vízzel leöblíteni a hajunkat. A hideg víz lezárja a hajlemezkéket, ezáltal a hajszálak fényesebbek lesznek.

Kondicionáló vagy pakolás?

A sampon esetében érvényes a szabály, hogy jóból is megárt a sok. Ez viszont nem igaz a kondicionálóra. Hogy miért? Képzeljünk el egy fenyőtobozt. Ugyanúgy néz ki a hajszál struktúrája: hogy a lemezek bezáruljanak, kondicionálót kell használnunk. A kondicionáló savas pH-val rendelkezik: ugyanolyan hatást érünk el vele, mint az ecetes öblítéssel (már aki a természetes módszert szereti). Hetente egyszer hajpakolást is tegyünk a hajunkra. Gyakrabban nem szükséges, mert a sok krémes pakolás elnehezíti a hajat. (Mi az olajokat ajánljuk: csodát tesznek például a vékony szálú hajjal.) A hosszú hajra duplán érvényes, hogy a hajápoló szereken nem érdemes spórolni – a hosszú végek szárazak, megérdemlik a gondos törődést. 

minden_reggel_ujno.sk_79.png

Az a szegény fejbőr!

A szép haj alfája és ómegája az egészséges fejbőr. Itt találhatóak a hajhagymák, innen nyerik a hajszálak a táplálékukat. A fejbőrt speciális olajokkal, hajtonikkal vagy hajszesszel ápolhatjuk. Ideális a csövecskével ellátott tubus, mert segítségével közvetlenül a fejbőrre, a hajhagymákhoz juttathatjuk a hajtáplálót. Ezt aztán köröző mozdulatokkal bemasszírozhatjuk a fejbőrbe. 

Régen az volt a divat, hogy a nők negyven felett rövidre vágatták a hajukat. Ma az érett nők is hosszú hajat hordanak, és nagyon szépek. Mindenkinek más-más hajhossz áll jól. Az egyik legszebb hajzuhataggal Demi Moore dicsekedhet, akinek fekete haja derékig ér – pedig már ötvenöt éves!

Hogy mi a titka? Ő maga mondta el: „Nem viszem túlzásba a beszárítást és a vasalást.” A legfontosabb a hidratálás, mert a haj idővel törékennyé válik. Ezért is egyre népszerűbbek a hajfiatalító kezelések. 

2 gyakran elkövetett hiba

Cibáljuk a hajat Mosás után óvatosan fésüljük simára a hajunkat. A szétfésülést kezdjük a hajvégeknél, onnan haladjunk a hajtövek felé. Vadkansörtés vagy műanyag hajkefét használjunk. Gondatlanul bánunk vele A fonás és a konty igénybe veszi a hajat, főleg, ha gumikarikával fogjuk össze. A textilkarikák kíméletesebbek, ha nem fémkapocsban végződnek. A telefonzsinórhoz hasonló pertliket ajánljuk, mert nem törik meg a hajszálakat.

Varga Klára
Cookies