Mióta egy tollvonással megfosztottak minket a professzionális hajápolástól és az ezzel együtt járó kényeztető és pihentető énidőtől, bizony mi, nők igencsak kínlódunk a tükörbe nézve. A frizuramizériát ki-ki a maga módján próbálja orvosolni.

Szőke barátnőm férje például egy szürke reggelen vörös hajú feleség mellett ébredt, a másik barátnőm barna fürtjeinek színét a kutyakozmetikusa adta vissza, én meg képzeletben már százegyszer írtam nyílt levelet a kormányfőnek, hogy azonnali hatállyal adja vissza nekünk a csodatévő fodrászokat. Például Vida Lajost Komáromban!

fodrasz-lila-kezdo.jpg

Miben rejlik a profi fodrászok titka, és miként lehet megmenteni a menthetetlent – ilyesmikről kérdeztük a komáromi Vida Szalon tulajdonosát, Vida Lajos mesterfodrászt, a L’Oréal Professionnel nagykövetét. 

– Majd negyed évszázada, amióta a szakmában vagyok, számtalanszor megtapasztaltam, hogy amikor a nőknek a dobozos hajfestékektől vagy az állandó vasalástól tönkremegy a hajuk, abban reménykednek, hogy majd a fodrász egy varázsütésre helyrehozza – kezdi Vida Lajos.

– Ilyenkor mi a teendő?

– Ha úgy látom, hogy profi termékek segítségével még kezelhető, akkor nekifogunk. (Mosolyog) Hosszabb folyamat lesz persze, a haj többszöri kezelést igényel, és a köztes időszakban otthon is folytatni kell a hajápolást. Mi itt a szalonban minden hajtípushoz be tudjuk biztosítani a megfelelő hajápolót. Viszont ha tényleg menthetetlen a haj, akkor nem lehet mást tenni, csak levágni. Hosszú távon a kliens hajminőségét elképesztően fel tudjuk javítani a különböző szérumokkal, hajmaszkokkal, regeneráló samponokkal és hajvédő készítményekkel. Kinek-kinek mire van szüksége, vagy mire van otthon ideje. Mivel nincs két egyforma haj, mindig ajánlott szakember véleményét kikérni az otthoni ápoláshoz.

francia-hajdivat.jpg
Laza, füstös hatású hajfestés

– Hajvasaló nélkül sok nő már el sem tudná képzelni az életét. Mi a hajvasalás aranyszabálya? 

– Én kifejezetten a teljesen száraz haj vasalását preferálom. Sokan a hővédő krémet felesleges macerának tartják, miközben nélküle el lehet égetni a hajat. A nők nagy százalékának nehezen formálható, kezelhetetlen haja van. Se nem egyenes, se nem hullámos. És van egy hajtípus, amire rakhatunk bármit, akkor is kócolódni fog. Ilyen esetekben a hajvasaló a megoldás. Gyorsan látványos eredményt lehet vele elérni. Ha valaki ritkán használja, akkor bármelyik típus megfelel, de ha a vasalás hozzátartozik a napi rutinhoz, akkor érdemes befektetni egy csúcsminőségű darabba. Mi most a szalonban a L'Oréal Professionnel újgenerációs, gőzölős Stean Pod3-mal dolgozunk – ennek két nagy előnye van. A nedves hajra felvitt hajkiegyenesítő krémet, majd a szárítás után felvitt szérumot a hő és a gőz hatásosan belejuttatja a hajszálakba. Az eredmény látványosan egyenes és egészséges hajkorona lesz.

vida-lajos-fodrasz-portre.jpg
Vida Lajos

– Kevés nő elégedett a hajával. Akinek hullámos, az egyenesre vágyik, akinek meg egyenes, az hullámos haj után sóvárog. Mennyire trendi most a göndör haj?

– A dauerolás már a múlté. Nem is emlékszem, mikor tévedt be valaki hozzánk azzal, hogy tartósan göndör hajat szeretne. Aki lágy hullámokban gondolkodik, annak elég egy otthoni hajsütő vas vagy hajvasaló – és némi kézügyesség. A természetes göndör, illetve a hullámos haj – mivel a tincsek kevésbé érintkeznek a fejbőrrel, és a faggyúmirigyekből nem jut rájuk elegendő tápanyag –, mindig száraz, matt, a hajvégek pedig hajlamosak a töredezésre. Az ilyen haj rendszeres törődést igényel, sőt, ezt a hajtípust nem lehet túltáplálni. Ideális hozzá a L’Oréal Professionnel Série Expert Nutrifier hidratáló termékcsalád. Gyönyörűen visszanyeri tőle a fényét a haj, és rendszeres vasalás esetén sem károsodik. Azok, akik a természetes alapanyagok elkötelezett hívei, olívaolaj-méz alapú pakolással óvhatják a hajukat. Hatásos, de egyik napról a másikra nem nyújt eredményt.

– A festett haj nem lesz fakó, matt hatású a vasalástól?

 – Keratinos hővédő használata mellett ez kizárt. Azonban tudni kell, hogy minden mechanikai ráhatás, valamint az időjárás viszontagságai koptatják a festett haj színét. Nyáron, amikor az erős nap kiszárítja, az UV sugárzás könnyen megbontja a haj szerkezetéért felelős fehérjék kötését. Így a haj könnyen elveszíti nedvességtartalmát, és sprőddé válik. A festett fürtök színét pedig kiszívja: a szőke haj sokszor fehér vagy sárgás, a vörös meg narancsos árnyalatú lesz. Hajmosás közben a víz is kimossa a pigmenteket.

Hajszárítás közben is ajánlott betartani pár szabályt. Lehetőleg olyankor fogjunk neki a hajmosásnak, amikor nem rohanunk, és van időnk arra, hogy egy rátekert törölköző kiszívja hajunkból a nedvességet. A haj akkor van jól megmosva, ha már kicsit csikorgós, érdes a tapintása. Utána a törülközős dörzsölést felejtsük el, mert a nedves haj könnyebben sérül.

– A legkímélőbb a hajat a szabad levegőn megszárítani: szóval az a jó, mikor magától megszárad. Ha valaki mégis a hajszárító mellett dönt, akkor lehetőleg ne a legforróbb fokozatot válassza, és a szárítót ne tartsa közel a hajtincsekhez. Kevésbé kócolódó lesz a hajkorona, ha szárítás közben fésűvel kisimítgatjuk. Ha valakinek vékony szálú, töredezésre hajlamos haja van, nem ajánlott szoros hajgumival összefogni éjszakára, mert a hajszálak letöredezhetnek. Ideális, ha lazán, kényelmesen összefogják egy puha hajszalaggal, vagy csak szellősen összefonják. Ma már rengeteg kímélő, tiszta selyemből készült „crunchie” rendelhető az interneten.

web-bannerek-instagram.jpg

– A fodrászszalonok bezárása után egyre több nő szánja rá magát az otthoni hajfestésre. Milyen hibákat lehet elkövetni?

– Elvétve jön hozzám valaki azzal a kéréssel, hogy fekete hajat szeretne. Tiszta feketére a nő általában otthon festi a haját, mert minél sötétebb a hajszín, annál egyszerűbb a színezése. A fekete szín egyébként nem ajánlott, mert olyan erős, kemény kontrasztot alkot az arcbőr színével, hogy az legfeljebb a huszonéves korig lesz attraktív. Utána már kimondottan öregít. Ezért a kor előrehaladtával a világosabb színeket ajánljuk. Egy jól eltalált hajszín éveket lop el a nő korából. Aki mindig ugyanolyan színű hajfestéket használ, annak elég tövezni: a lenőtt hajtöveket befesteni. Mi is csak az utolsó öt percben szoktuk rámosni a festéket az egész fejre, hogy a haj visszakapja a fényét. Ha rendszeresen az egész fejet befestjük, akkor a hajszálak alsó részén berétegződik a festék, és egy idő után sötétebb lesz a hajvég. Ilyen esetben mindig kémiailag kell kitisztítani hajat. Hajszínváltásnál – például ha sötétről váltunk hamvasra –, ki kell venni a pigmenteket, és csak utána lehet festeni az új árnyalattal. Ez a munka ügyes fodrászt kíván! Szőkére váltás esetében is számtalan buktató van. Bonyolult elérni a szép szőke hajszínt, házilag, professzionális termékek nélkül lehetetlen. 

vida-lajos-munkai.jpgHullámos hajtrendek

– Egyre több gyártó kínálatában szerepelnek ammóniamentes hajfestékek is. Te melyiket preferálod?

– Is-is. Úgy gondolom, ha az ammónia annyira veszélyes lenne, akkor egy fodrász sem érné meg a nyugdíjkorhatárt, hiszen napjaink nagy részét hajfestéssel töltjük. Az ammóniát több mint száz éve használják a fodrászatban. Ez nyitja meg a hajszálak külső hámrétegét, hogy a mesterséges pigmentmolekulák be tudjanak jutni a hajszálak belsejébe. Ammónia nélkül radikális színváltoztatás nem lehetséges! Az ammóniamentes festékek is ugyanúgy tartalmaznak kémiai anyagokat, melyek képesek erre a váltásra. Legfőbb előnyük, hogy nincs szúrós szaguk. Folyamatosan változik a technológia, a festékek egyre kíméletesebbek, de egyvalami örök: a hajfestékek igenis több tucat kémiai anyagot tartalmaznak. Általánosítani persze nem lehet! Bizonyos hajtípusnál és hajszínnél az ammóniamentes változattal is szép eredményt lehet elérni.

vida-lajos-eskuvos.jpg
Esküvői hajdivat

– Mit tehetünk, ha vékony szálú, nehezen kezelhető a hajunk?

– A legnagyobb gondot az okozza, amikor a vékony szálú haj gyorsan lelapul, úgymond, nincs „volumene”. Erre a hajtípusra egy kifejezetten dúsító hatású, vizes alapú termékcsaládot fejlesztett ki a L'Oréal, amelyek nem húzzák le annyira a hajszálakat, mint a krémes állagú készítmények. A samponban lévő tisztító hatású szalicilsav és a könnyed hidratálást biztosító HydraLight összetevőknek köszönhetően a haj rugalmas, fénylő és gyönyörű, dús hatású lesz. Erről rengeteg pozitív visszajelzést kapunk.

Azoknak, akik rendszeresen vasalják a vékony szálú hajukat, nyugodt szívvel tudom ajánlani a párára aktiválódó Pro-Keratinos SteamPod tápláló krémet, ami egyszerre erősíti és védi a haj rostjait, és így a hajszálakat.

– A természetes alapú hajfestékek terén elég szűk a színpaletta. Nem egy barátnőm panaszkodik, hogy hennával képtelenség egyenletes hajszínt elérni.

– Nekem a L'Oréal Professionnel Botanéa növényi hajfestékkel, ami 100%-ban natúr összetevőket tartalmaz, rendkívül jók a tapasztalataim. Ez azonban kifejezetten professzionális fodrászok számára lett kifejlesztve, otthoni használatra nem alkalmas. Igaz, hogy mindössze három színben, Indigo, Henna és Cassia árnyalatban került a piacra, ám ezeknek a keverékéből szinte az összes árnyalatot ki tudjuk keverni – és a tartóssága is vetekszik a hagyományos termékekével.

– A nők rémálma a hajhullás. Okozhatja ezt a nem megfelelő hajápolás?

– Hajsűrűségtől függően napi 60-100 szál elvesztése esetén még nincs ok aggodalomra. Ez a természetes hajváltás velejárója.  Ha valaki úgy érzi, hogy a haja veszít a sűrűségéből, különböző samponokkal, szérumokkal (Aminexil, Serioxyl) lehet javítani a fejbőr vérellátásán. Tartós hajhullás esetében fontos megtalálni a kiváltó okot. Ajánlott egy komplex orvosi kivizsgálás, mert gyakran rejtett endokrinológiai, nőgyógyászati problémák vagy valami gyulladás okozzák a panaszt. A hajunk minősége elképesztő módon tükrözi az egészségi és lelkiállapotunkat. Amikor stresszes időszak áll mögöttünk, vagy nagy traumát éltünk át, jellemzően három hónappal utána kezdődnek el a panaszok. A kimerült szervezet megerősítésére a legjobbak a vitaminok és a sok pihenés. A haj gyorsan képes regenerálódni.

vida-lajos-hajfestes.jpg
Vida Lajos hajfestése, mely a nemzetközi Professionnel by L'Oréal magazin címlapján is szerepelt

– Aki trendi szeretne lenni a 2021-es évben, annak milyen hajszínt és frizurát tudnál ajánlani?

– Most nincs „ez a divat” frizura. Még a L’Oréal mesterfodrászai is csak ajánlásokat adnak ki. Ugyanazt a vonalat követik, mint a francia divat, alapja pedig a természetesség és a könnyen kezelhetőség. A jelszó a természetesség! A hajvágási technikáknál és a hajszíneknél is arra törekszünk, hogy ne úgy nézzenek ki a hölgyek, mintha most jöttek volna ki a fodrásztól, hanem mintha a természet adta volna a hajuk szépségét. Ez a trend egybevág a mai nők igényeivel és elvárásaival. Se idejük, se kedvük hetente fodrászhoz járni, mint anyáiknak. Otthon is könnyen kezelhető frizurákat kérnek.

vida-lajos-munka.jpg
Vida Lajos a L'Oréal Professionnel kongresszusán

– Az alfa és az ómega a jó hajvágás – rövid, félhosszú és hosszú haj esetében is! Ma már a többség az Instagramról választ frizurát. Ha végignézzük a képeket, azt látjuk, hogy minden fej egyforma, a nők csak ellesik egymástól a stílust. Annak idején, amikor kezdtem a szakmát, még nem volt elterjedve az internet, pár igazi nagy sztárra figyelt a világ. Ők szabták meg a trendeket. Ami a hajszínt illeti, idén nem sokat változott az ajánlás. Még mindig jelen vannak a hideg, hamvas és ezüstös árnyalatok, vagyis a füstszínek – és a bézsbe, karamellbe hajló változatok. Elmondható, hogy az angol trend szerinti extravagáns pink, narancssárga vagy éppen a mélykék színekkel párhuzamosan a francia pasztellszínek divatja is kedvelt a fiatalok körében. Az egyik legmenőbb a rosé árnyalat. A festési technikák közt pedig most első helyen a „rooting” áll. Itt meghagyjuk a töveknél a haj eredeti, sötétebb színét, vagy befestjük egy árnyalattal sötétebbre. Ezáltal kevésbé feltűnő lesz a lenövés, és lágyítunk is a kontraszton. Izgalmas feladat lesz, mikor végre kinyithatunk! Szerintem a vendégek igényeihez fogjuk majd igazítani az új év trendjeit.

Janković Nóra
Cookies