Sokan abban a meggyőződésben élnek, hogy a fogmosással nem lehet elrontani semmit. De bizony el lehet. Minél lágyabb a fogkefe, annál jobb.

Pár éve kiderült, hogy a kemény fogkefe nem tesz jót sem a fogaknak, sem az ínynek. Azonnal lágy fogkefét vásárolt mindenki. Helyesen, mert a puha több és vékonyabb szőrszálból áll, a tisztítófej jobban hozzásimul a fogakhoz, és a dörzsölés is kíméletesebb.

fogas-tevhitek-indito.jpg

Az elektronikus fogkefét NEM ajánlják a szakemberek, mert az ínyt felfelé tolja, és parodontózist, fogínysorvadást okozhat. Érzékeny ínyre mindenképpen az Ajona fogkrémet ajánljuk. Ára kicsit borsos, de kevés is elég belőle. Sajnos, a lágy fogkefe nemcsak a fogakat kíméli, hanem a foglepedéket is. Nem távolítja el, ezért ha lágy fogkefét használunk, a fogmosásnak tovább kell tartania. Mindig felülről alulra haladva, a fogínyt kímélve, körkörös mozdulatokkal mossunk fogat.

Nem kell fogpaszta, elég a kefe

Divatba jött a sampon nélküli fejmosás. Egyre divatosabb a fogkrém mellőzése is, sokan esküsznek a fogkefével és fogselyemmel végzett mechanikus tisztításra. Nos, a fogselyem és kefe valóban megtisztítja a fogakat – de ez minden. Az érzékeny fogakat, a szájszárazságot egyedül a fogkrémek gyógyítják. Mire jó még? A jó minőségű fogpaszták eltávolítják a fogakról a tea, a kávé és a vörösbor okozta elszíneződéseket. (A Curaprox Black is white nevű terméket érdemes még még a reggeli kávé előtt használni: védőréteget képezve óvja a fogat.)

A fogközi részeket nem kell tisztítani?

Dehogyisnem kell! Erre szolgál a fogselyem és a szalag. A kilencvenes években kezdték gyártani és használni az interdentális fogkefét, amely segít megtisztítani a fogak közötti részeket. A selyemmel tisztítás kímélőbb, de sokan nem tudják megtanulni. (A fogközi kefe viszont néha felsérti az ínyt, többet árt, mint használ.) Próbáljuk ki mindkettőt, s válasszuk a nekünk megfelelőt. Mi elsősorban a fogszalagot ajánljuk. Miért fontos a fogköztisztítás? Azért, mert tisztítás nélkül a fogak közti területet megtölti a lepedék, amely károsítja a fogzománcot is, a fogínyt is, aminek gyulladás lesz a következménye. A fogközök tisztításának elhanyagolása előbb vagy utóbb fogínysorvadáshoz vezet. Ha nem tisztítjuk ki a fogközöket, akkor fogainknak csupán 50 százalékát tisztítjuk meg. Durván hangzik, de igaz.

Ideális az a fogpaszta, amely nem tartalmaz habképző anyagot. A vizsgálatok megállapították, hogy az emberek habzás-mentes fogkrémmel hosszabb ideig és alaposabban tisztítják meg a fogaikat.

A fehérítés tönkreteszi a fogat

A fogfehérítés hasonlít a hajfestéshez. Régen kíméletlen, kockázatos beavatkozást jelentett mind a kettő. Mára változott a helyzet. Az ártalmas anyagokat felülvizsgálták, használatukat szabályozták. Fontos tudni, hogy az EU-ban minden kozmetikumot nagyon szigorúan ellenőriznek. A hajszőkítéshez használt peroxid koncentrációját évek óta megszabják, és az abrázión alapuló fehérítés ma már túlhaladott. Ha fehéríttetni szeretné a fogait, vizsgáltassa meg előbb szakorvossal, tőle kérjen tanácsot. Fehéríttessük-e a fogainkat? Igen, mert ma már több olyan termék van piacon, amelyek kíméletesen halványítják a fogszínt.

A terhesség után gyorsabban romlanak a fogak?

Ez nem szóbeszéd, ez tény. A szuvasodásnak nemcsak az az oka, hogy a növekvő magzat kivonja a meszet az anya szervezetéből. Az édességek fogyasztása nem használ a fogaknak, a savanyú ételek pedig szintén károsítják a fogzománcot. A terhesség ideje alatt a rosszullétekkel járó hányás során gyomorsav kerül a szájüregbe. A fogaknak nincs nagyobb ellensége az agresszív gyomorsavnál. Sokszor hányingert kelt maga a fogmosás, a fogpaszta íze vagy a fogkefe mozgása a szájban.

fog-gyonggyel_0.jpg

Milyen a helyes fogmosás?

A fogakat nem szabad gyorsan, felületesen mosni. Szép lassan haladjunk fogról fogra, a fogkefét enyhén döntsük meg lefelé úgy, hogy a kefe sörtéi az ínyt és a fogakat is érintsék. Ne feledkezzünk meg a fogak belső oldaláról és a fogközökről sem!

A tiszta fog nem romlik

Nem igaz. A szuvasodás fertőző betegség, streptococcusok okozzák, amelyek ott jutnak be a fogba, ahol sérült a fogzománc. A fogzománc akkor is sérül, ha hosszú ideig nem mosunk fogat. A lepedékben tanyázó baktériumok savas anyagokat termelnek, és ezek feloldják a fogzománcot. Minél tovább élnek a baktériumok a fogakon, annál jobban károsítják a fogzománcot, ami lehetővé teszi a többi baktérium számára, hogy behatoljanak a fog belsejébe.

Kapcsolódó írásunk: Kacagj, kocogj, lazíts...