Van egy magyar tervező, aki a legszínesebb ruhákat készíti a világon. Ismerjük meg Németh Hajnal Aurora ruháit.

Aurora ruháit nem csupán alkalomra vásárolják a nők. A fellépő művészek is nagyon szeretik a darabjait, mert kivételesek és szemkápráztatók. Képeinken Korpás Éva népdalénekes viseli Aurora alkotásait...

aurora-ruhak-kezdo.jpg
Németh Hajnal Aurora divattervező csodás ruháival új színt hozott az esküvői divatba – és nem csupán oda, hanem az egész modern divatba. Aurora egy szabad lélek, aki színekben utazik.

Fellökős ujjú hímzett matyó kollekció, pliszírozott szoknyával

Fellökős ujjú litya
A litya, vagy más néven szabados divatját a summáság hozta magával, első darabját egy híres lány, vagyis a divat diktátor édesanyja varratta Sarkadon. Készülhetett kasmírból, selyemből, festőből és kartonból, nyakban bársonnyal van szegve, a derekánál hímzett szalag, az idősebbeknek fekete bársony díszítés van varrva, alul fordros. Elől gombokkal záródott. Hosszú és rövid ujjú változata, feltörős és fellökős ujjú változata  is ismert. A fellökős ujjú verziójában lötyögősebb, nem tesznek bele papír merevítőt. Gumival rögzítik a helyére, és amikor megigazítja a nő, úgymond fellöki a helyére innen ered az elnevezés.

Egy batiszt alapanyagú fehér textilből készül a blúz ujja és az öv rész, mindkettő matyó hímzésmintákból inspirálódva van megtervezve, pink-piros-bordó színekben.

Szoknya
A régibb felső szoknyán, vagyis puszlin nem volt fodor díszítés, viszont mindig pliszírozott, vagyis a szoknya aljáig lerakott volt. Érdekes módon meleg kenyérrel rakták a csíkokat. Én pink tüllből szeretném a szoknyát megvalósítani, mely pliszírozott, így újszerű is lesz és a régi viseleteket is megidézi. Hosszát kicsit lerövidítettem, hogy akár minden nap hordható fazon legyen a végeredmény.

Papucs
A hétköznapi viselet része a papucs, melyet lányok és asszonyok is mezítlábra hordtak. A fiataloké magasabb sarkú volt, színes cérnával, tulipánokkal és réz riglikkel kidíszített, az öregeké alacsonyabb sarkú fekete bőr, vagy bársony és a szélén zöld, piros, vagy fekete bőrrel beszegett. Évin egy pink bőrrel varrt, hímzett szatén verzió látható, melyet a szegedi Sallay műhellyel közösen készítettünk, és Hungarikum díjat nyertem vele 2019-ben.

aurora-ruhak-matyo-rozsaszin.jpg

Ipoly menti báli ruha

Dédnagyapám Magyaros ízlés című könyvében találtam rá arra az ipolymelléki selyemhízésre, ami inspirálta ezt a báli ruha szettet. Egy központi mintából indultam ki és köré álmodtam a többi mintát. Az életfa a szívből nő ki-az életfa, vagy világfa a három világot összekötő kapocs: a korona a túlvilágot, az istenek, jó szellemek világát ábrázolja, a törzs a földi világ jelképe, ezen a szinten éljük életünket, a gyökérzet az alvilágot, a rontó szellemek, démonok világát szimbolizálja.

Az életfát pedig közre fogja két páva, ami azt jelenti bizonyos helyeken, hogy megvéd a rossztól, a sötétségtől. Fekete menyasszonyi szatén alapra rajzoltam fel kézzel a mintákat, majd ezeket kézi irányítással hímezték ki nekem Kalocsán sok-sok munka órán keresztül, hiszen a szoknyán óriási, a fűzőn, a kabáton és a papucson is vannak minták.

aurora-ruhak-ipoly-bali-ruha.jpg

A nyakék és nyakpánt a kalocsai riseliő technikával készült pálmalevél mintákkal. A pálmalevél a keresztény világban békét és tisztaságot jelképez. Tehát nemcsak esztétikai élményt nyújtanak az ékszereim, ruháim, a lábbelik, hanem egy régi világ szimbólumait is elolvashatjuk belőlük. A fülbevalón egy tulipán látható, mely a nők szimbóluma, kézzel vésett sárgaréz Swarovski kővel, alul egy bojttal.

minden_reggel_ujno.sk_229.png

Kalotaszegi kollekció

A kabát egy régi kalotaszegi bársony rékli, tele apróvirág hímzéssel, újra szabva. Mivel nagyon sokáig néptáncoltam és nagy a viselet gyűjteményem, első kézből tudok arról beszámolni, hogy nem igazán kényelmesek. Iparművészként azt érzem, hogy hordhatóvá és kényelmessé szeretném őket átalakítani, hogy a mai kor embere számára is vonzóvá váljanak. A szoknyára különösen büszke vagyok, egy Hosszúhetényi darab, amin ezer virág hímzés látható, egészen elképesztően gyönyörű!

aurora-ruhak-kalotaszegi.jpg

És nagyon szépen illik a felsőhöz, habár teljesen más tájegységhez tartoztak régen, viselettörténeti szemszögből. A nyakéket egy régi hímzett púderszelence tetejéből terveztem meg, csodás hímzés mintája van, kár lett volna a fiók mélyén hagyni.

A bakancsot pedig rábaközi hímzésekből rajzoltam Aurorásra, piros bársony alapra feketével készítettük el, fekete bőrrel, kézzel szegecselve varrva.

aurora-ruhak-kalotaszegi-csizma.jpg

Magyarbődi selyembrokát kollekció

Egy csodálatos magyarbődi selyembrokát szoknya adta a kiinduló pontot ehhez a kollekcióhoz, melyben az a gyönyörű, hogy nemcsak az anyag lenyűgöző, hanem szépen lerakva van deréknál. Én összevarrtam a kötényfoltnál, hogy minden nap hordható legyen. Alá a keményített alsószoknyák helyett csodás pasztell sárga tüll szoknya került, hogy megkapjuk a szép homokóra formát, de közben kényelmes és divatos legyen a megjelenés.

Az öve egy nagyon régi hímzett szalagokból varrt kiegészítő. A nyakék egy antik festett arany Mária medál kézzel vésett, magyar hímzésmintákból készült sárgaréz, melybe sárga gyémánt és cikrónia kövek vannak foglalva, a nyakék része Muranoi levelekből, virágokból és esküvői süti gyöngyökből van fűzve.

aurora-ruhak-magyarbodi.jpg

Görög Ilona menyasszonyi ruhája a Görög Ilona balladából

A szett szoknyája egy fehér menyasszonyi szatén szoknya, elöl rövid hátul hosszú fazon, elől kilóg a fehér és piros tüll, körben pedig kézzel varrt piros gyöngyök díszítik, ezt saját kézzel varrogattam rá, mit ne mondjak, jó sokáig. A fűző egy kézzel hímzett párnahuzatból átvarrt fűző, ez az ötlet onnan indult, hogy a dédnagyanyám díszpárnáját évekig pakolgattam, több költözést megért, majd egyszer csak beugrott a nagy terv, legyen belőle fűző.

Nagyon sok nagymama hímzett ilyen díszpárnákat, amik a mai enteriőrbe nem igazán passzol, így kitaláltam hogyan lehetne mégis mai világ hasznos része. Az öve egy antik aranyszálas kazári menyasszonyi főkötő, plusz kalotaszegi mellény dísz és selyembojt.

aurora-ruhak-gorog-menyasszonyi.jpg
Képünkön Lakatos Lili (Komárom)

A nyakéket kalotaszegi mellény szalagdíszekből varrtam, csodásan tele gyöngyözött gyönyörűség. Erre került egy kézzel festett üveg medálos, opál köves ékszer A koszorú pedig igazi rimóci menyasszonyi koszorú, csupa virágból építve.

A papuccsal Hungarikum díjat nyertem 2019-ben, a szegedi Sallay műhellyel dolgoztam együtt, a hímzéseket Kalocsán készítették, és kézzel vésett alpakka ékszer dísz is került rá, szegedi papucs újra gondolva.

Új Nő csapata
Kapcsolódó írásunk 
Cookies