Fiam hatéves volt, mikor áttévedtünk a szerdahelyi strand nudista részére. A kis gavallér megfogta a kezemet, és azt mondta: „Most csukd be a szemedet, vagy csak szegezd a földre. Én majd kivezetlek innen.”

Sokan úgy gondolják, hogy a meztelenség a természetes állapotunk, nem kell nagy hűhót csapni körülötte. Mások szerint az intimitás intim testrészeinkre is vonatkozik. Melyik mondás a helyes?

meztelenseg-a-csaladban-kezdo.jpg
Paul Peel: Fürdés előtt (1852)

Barátnőm először vendégeskedett fiúja családjánál. Egy kis faluban volt a szülők víkendháza. Nyár volt, délben megebédeltek, megitták a kávét, utána leendő anyósa szó nélkül felállt, levetette a pólóját, és kiment a kertbe öntözni. Ebben nem is lett volna semmi különös – ha lett volna rajta melltartó. A barátnőm majd sokkot kapott. „Nálunk nem tabu a meztelenség – védte a fiú az anyját. – Anya csak egyenletesen akar lesülni.”

A nyári szünetben meglátogattam az ismerőseinket. Meglepetésemre a gyerekek anyaszült meztelenül szaladgáltak a kertben, pedig a fiú már tizenkét éves volt, a kislány meg tíz. „A fiún már látszott, hogy serdül, mikor kihozta nekünk a tálca süteményt, azt sem tudtam, hova nézzek. Kínos volt.” A vendégek egyike-másika azt mondta: ne szóljunk bele. Ez az ő kertjük, ezek az ő szokásaik. Különben is, nagy a hőség, a gyerek megfőne a fürdőnadrágban! (Sic!)

A fürdőruhával kapcsolatban eszembe jut még egy történet. Nyáron fürödni mentem a gyerekekkel. A medence közelében telepedtünk le, két fiatal család mellé. Az egyik anyuka folyton rászólt az ötévesforma kislányra. „Ugyan, vesd már le a bugyidat! Nem kell szégyellni magad! Nézd, a fiúk se szégyellik a csingilingijüket!” Ő a végén már sírni kezdett, hogy nem akar csóréskodni.

Talán szólni kellene az anyának, morfondíroztam, hogy ne erőltesse annyira a gyereket. Aztán inkább fogtam a pokrócot, és átköltöztünk egy távoli sarokba.

Magánszféra kontra köztér

A gyereket hagyni kell, hogy ő maga mondja meg, hol húzódnak a határai. Nincs szabály, hogy hány éves korban jelentkezik a szégyenérzet, a gyerek mikor kezdi restellni magát. Ez általában a serdülőkor beköszöntével következik be, úgy tízéves kor körül; tehát akkor, mikor változni kezd a test. Ami a felnőttek „magamutogatását” illeti, a mértékletesség lehet a jelszó. A meztelenkedésnél is van „eddig és ne tovább”. Teljesen rendben van, ha a gyerek a fürdőszobában látja ruhát cserélni az apát vagy az anyát, vagy együtt szaunáznak. De ha a szülő a vasárnapi ebédnél vagy a tévé előtt meztelenül ücsörög, az már nincs rendben. Itt is érvényes a szabály, hogy mindent mértékkel.

Mit kell tenni olyan esetben, ha a gyermek túlságosan szégyenlős? Sok gyereknek kellemetlen, mikor a tornaórára le kell vetkőzni a többiek előtt. A túlzott szégyenlősség  sokszor a helytelen nevelésben gyökeredzik. Fontos, hogy a családban beszéljünk a meztelenségről. A szégyenlősség oka önbizalomhiány is lehet. A gyermek csúnyának érzi magát, valami nem tetszik neki a testén. Ebben az esetben is a szülő feladata, hogy segítse, támogassa, dicsérje a gyereket, ezzel is növelve az önbizalmát.

elofizetes_uj_no_289.png

Tapintatosan!

Fontos, hogy a szülő tudja: gyermeke főleg a serdülőkorban foglalkozik sokat a meztelenséggel, figyeli és vizsgálja a saját testét. Nem kell hisztériás rohamot kapni, ha a gyerek véletlenül meglátja a szülő kényes testrészét. Az ilyen reakció azt jelenti a gyermek számára, hogy a nemi szerv tabu, vagy szégyen tapad hozzá.

Az is fontos, hogy a szülő se szégyellje a saját testét. Az erősen prűd környezet megpecsételheti a gyerek szexualitáshoz való viszonyát, zavart okozhat testképe elfogadásában, szorongáshoz vagy anorexiához is vezethet. Nem jó, ha a gyermek a meztelenséget utálatos vagy bűnös dolognak tartja, illetve irtózik attól, hogy a „tiltott testrész” erotikus vágy tárgya lehet.

Más szóval: a meztelenség egészséges, de a „meztelenkedésnek” is van határa, nem jó, ha meghaladja a társadalmilag elviselhetőt.

Mennyi az annyi?

A családban mennyi meztelenség elfogadható? Az arany középút érvényes itt is. Mindig úgy kell viselkedni, hogy az ne legyen kellemetlen a szülők vagy a gyerekek számára. Az a helyes, ha a szülők nyíltan beszélnek a gyerekekkel a szexről és a meztelenségről is.

Meg kell tanítani a gyermekeinknek, hogy a nemi élet nem tabu, és a minőség a fontos a párkapcsolatban. A gyermeket azonban nem szabad elárasztani kéretlen információkkal; és észre kell venni, mikor kell elkezdeni és abbahagyni a témát.

Varga Klára
Cookies