A szépségsebész mesél: változik az ideál. Az Instagram-arc hódít: felpumpált száj, egyenes szemöldök, járomív hangsúlyozva, nagy mellek. Ha élőben megnézed közelről, minden eltúlzott. Mert az mutat jól az Instán. Mi a szép?

smink.jpg

Ma az Insta-oldalak úgy festenek, mintha valami klónhadsereg szállta volna meg a világot, tele van hasonmásokkal. Minden lány ugyanúgy akar kinézni.
Mit is kergetünk mi ezzel a modellszerű kinézettel? Ha valaki elmondhatja magáról, hogy modellként dolgozik, az egyfajta névjegykártya. Annyit jelent, hogy szép vagyok. S itt jön a képbe a többi nő, akik adottságaikkal ugyan különböznek a modellektől, de azért megpróbálnak úgy kinézni, mint ők. Szakemberek egybehangzó véleménye szerint egy arc szépségét elsősorban a járomcsont és az állkapocs formája határoz meg. „Kim állkapcsa formásabb, mint bárki másé, és ahogyan a nyaka és az állkapcsa találkozik, az a kontúr mindent visz” – mondja egy plasztikai sebész. Ezek után érthető, hogy miért próbálkozik annyi nő a járomív és az állkapocs kiemelésével. Úgy érzik, ez a záloga a szépséges külsőnek.

Ma a szépészeti klinikákon a fiatal lányok, akik „supermodel-look” kezelésre vágynak, egymás kezébe adják a kilincset. Ez annyit jelent, hogy hialuronsavas feltöltéssel kiemelik a járomívet, valamint az arc egyes részeit. Utána az arc kontúrosabbá válik, csak épp ez nem illik mindenkinek...

Az európai nő arca és testalkata különbözik az afrikaitól, afroamerikaitól és az ázsiaitól. A Hollywoodból importált trendek nem mindig húzhatók rá az európai külsőre. Barnább bőrt akarunk, vastag ajkat, igazából egy afroamerikai szájat és hatalmas feneket, mint amilyen Jennifer Lopeznek van (csak éppen az egy Puerto Ricó-i fenék). Az amerikai kultúrmix paradicsomszószával öntik nyakon egész kontinensünket!
Ám nem csupán mi majmoljuk az elérhetetlent: az ázsiai nők szőkére festik a hajukat, húzott szemüket átoperáltatják, a fekete nők meg bőrfehérítő krémekkel kenegetik magukat.
Mindannyian más kultúrák – erősebb – szépségideáljait kergetjük ahelyett, hogy a saját kultúránkban fedeznénk fel a szépséget.

85743936_m.jpg
A modell féltestvérek, Kylie Jenner (fent) és Kim Kardashian (lent) neve a garancia a szépségre. Ők azok a nők, akik sokak szerint tökéletesek. Makulátlan bőr, eszményi ruhák és sminkek. Kim védjegye a túlméretezett fenék, ami az európai alkatra egyáltalán nem jellemző. Neki köszönhetően a fenék lett az új mell, s ma az ő fenekére vágynak az európai nők. Mindig arra, amit nem lehet! Minden trendi, csak a normális, arányos arc és test nem divat.

kim_kardashian_0.jpg

Feltöltött ajak és kipakolt mell

Ma a fiatalok a celebekről készült fotók alapján választanak maguknak szépészeti beavatkozást. A negyvenes-ötvenes korosztály fiatalosabb külsőre vágyik – de ők nem fotókkal a kezükben indulnak a plasztikai sebészhez. Ők inkább fiatalosabb kinézetet szeretnének, kis frissítést, ám nem a trendek szerint választanak külsőt. Nekik inkább az a fontos, hogy ne legyen felismerhető a beavatkozás. Inkább olyasmi hatást szeretnének elérni, hogy „ma kialudtam magam, azért nézek ki ilyen jól”! Fontos számukra, hogy megmaradjanak az arc eredeti vonásai, kicsit felfrissítve.
A fiatalok már nem akarnak „láthatatlan kezet”. Ők feltűnő és látványos változásra vágynak – extra szájat és széles arccsontot szeretnének. Nem az arc anatómiai hibáit akarják eltüntetni, hanem egy teljesen más állat vagy szemformát kérnek a sebészektől, mint ami van nekik. Szó szerint más emberré kívánják átszabatni magukat. Ők a trendeket követik.

„Amikor elkezdtem parókákat hordani, egy idő után észrevettem, hogy mások is parókában járnak. Bármit megtehetek, amit csak akarok, követni fognak" – mondta Kylie Jenner egykedvűen. Idolok mindig is voltak, de sohasem volt ennyire elérhetetlen a szépség. A felfújt száj vagy lufimell a sovány gidatesten irreális látvány: az életben nincs ilyen. A nők műtétekkel, szépészeti kezelésekkel erőszakolják meg a valóságot.

Ajakdivat! Egy szép, dús ajak érzéki, nőiességet és szexualitást sugároz. Ma már –hialuronsavas feltöltéssel – könnyen lehet a vékony ajkakból is dúsabbakat varázsolni. Régen szilikont operáltak az ajkakba, ami fájdalmas és nem visszafordítható műtétnek számított (az eltávolítás újabb műtéttel járt). Ma elég egy ampullányi hialuroninjekció – fél év múlva úgyis meg kell ismételni! Sokan pont emiatt hajlamosak túlzásba esni.

vagott_szaj.jpg

Nagyon vékony jégen táncol az, aki a szájával kísérletezik: mert a szép könnyen átfordulhat közönségesbe. Sok nő nem érzi a helyes arányokat, mintha nem is létezne az aranymetszés szabálya, és egyre nagyobb szájat akar. Az egyik töltés követi a másikat, aminek eredményeképpen vulgárissá válik az arc. Ha az egyik szalon nem ajánlja az extra töltést, a kliens felkeres egy másikat. Mindig akad orvos, aki jó pénzért bármit elvállal.

Az egymásra kísértetiesen hasonlító Instagram-celebeket és bloggereket ma milliók követik. Mit sugallnak? Nézz ki úgy, mint mi, és akkor gazdag és boldog leszel. Akkor az életed is olyan lesz, mint a miénk!

Átváltozás előtt fel kell feltennünk a kérdést: elegánsak, hitelesek vagy közönségesek akarunk lenni? Feltűnő külsőre vágyunk? Mert akkor a műszempilla, a hatalmasra duzzasztott száj, a szoláriumozott bőr és a temérdek arcfesték megteszi a hatását. Sajnos, a keleti blokk országaiban még a pornószínésznőkre hajazó trend dívik: a kipakolt mell, a szőke haj és a vastag száj. A kifinomultság egyelőre hiánycikk.

98564154_m.jpg
Amber Heard: sok szépségszabász szerint neki van tökéletes arca az aranymetszés szabálya szerint. Az aranymetszés olyan arányosság, amely a természetben, és a művészetben is gyakran megjelenik, és egyensúlyt teremt a szimmetria és az aszimmetria között. Leonardo da Vinci például az aranymetszés szabálya szerint festette a Mona Lisát.

Szimmetria, mint hiánycikk?

Sokan belebolondulnak a szimmetriába is. De tényleg egyenemberek akarunk lenni, mindannyian ugyanúgy akarunk kinézni? Az ugyanolyan sohasem lesz különleges... Még az általunk tökéletesnek vélt modellek sem szimmetrikusak, se Kim, se Kylie. Pont a disszonancia, az összhang hiánya az, ami gyönyörködtet. Az aranymetszés szabálya – amellyel, ugye, leírjuk azt, hogy mi a szép – nem jelent szimmetriát, hanem arányosságot a szimmetria és az aszimmetria között.
Kitalálunk tökéletes képeket, azokra akarunk hasonlítani, miközben önmagunk eredetisége lenne a legfontosabb. Különben is, ki határozza meg, hogy mi a tökéletes?

Varga Klára

 

Kapcsolódó írásunk: A szépítő szike

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata