Július végének forró napjain a Villa Rosa vendégszeretetét élvezhették lapunk lelkes olvasói, akik beküldték címünkre felhívásunk szelvényeit. A szerencsések három napot tölthettek a dunaszerdahelyi panzióban – mégpedig életük párjával egyetemben (zselízi olvasónk kisfiát is magával hozta.)

Az első nap városnézéssel és lubickolással telt – a várkonyi ötcsillagos Amadé Kastélyszállóban. A második napon pedig Bindics Imre, a Villa Rosa főszakácsa tartott főzési bemutatót a nyerteseknek. Apropó: Imre nemrégiben az STV-n futó Főszakácsok Háborúja című gasztronómiai vetélkedőben a magyar konyhát képviselve győzedelmeskedett. Ha elmulasztották volna Imre szereplését, nem kell aggódniuk. Szeptembertől újra láthatóak lesznek a vetélkedő legújabb epizódjai, melyekben Imre már mint címvédő tér vissza, hogy megvédje csillagait kihívóival szemben. Drukkolunk neki!

fozoiskola_az_uj_novel_7.jpg

Bindics Imre a főzőtanfolyamról

A menüsort igyekeztem úgy összeállítani, hogy könnyen és gyorsan kivitelezhető legyen. A krémleves azért volt ésszerű döntés, mivel szinte bármilyen zöldségből elkészíthető, jól variálható, olcsó étel. A rozmaringos csirkeszárny szintén olcsó és viszonylag gyorsan elkészülő különlegesség. Érdekessége a mellé tálalt sajttal készült krumplipüré. A szűzérmét és a halat pedig azért választottam, hogy megmutassam, milyen könnyű jól elkészíteni a belőlük készülő fogásokat.

Sokan ugyanis attól való félelmükben, hogy az étel nyers marad, a húst túlsütik vagy agyonszárítják. Nagyon örülök, hogy a tanfolyam alatt csupa kedves, ötletes, tanulékony, a főzés iránt igazán érdeklődő, új ízekre nyitott emberrel ismerkedhettem meg.

A RÉSZTVEVŐK

Czompoly Szilvia (37, Lelesz), új vállalkozásra készül.

– A sütést nagyanyám szerettette meg velem. Régebben szívesen sütöttem barátoknak születésnapokra, mostanság azonban nem jut elég időm rá. Inkább a sütés nélkül, gyorsan elkészíthető desszerteket kedvelem. A lányommal kétlaki életet élünk, mivel hétköznap Királyhelmecen vagyunk, és csak a hétvégéket töltjük a nagyiéknál. Emiatt hétköznap a gyorsan elkészíthető ételek szerepelnek az étlapunkon. A hétvégéken készülnek az igazi, időigényes fogások. Mivel édesszájúak vagyunk, valamilyen édesség minden vasárnap kerül az asztalra. A kedvencem a szilvás gombóc, méghozzá csokoládéval.

fozoiskola_az_uj_novel_1.jpg

– Szeretek kísérletezni, a legtöbb inspirációt különféle újságokból és az Új Nő receptkönyveiből merítem. Szeretem a zöldséges ételeket, kedvenc zöldségem a paradicsom. De nem ám az a sápadt, narancssárga, üvegházi változat, hanem az igazi, húsos, napon érett piros paradicsom! Nyaranta gyakran grillezünk a szabadban. Ha étterembe megyek, igyekszem mindig valami újat megkóstolni. A legnagyobb kritikusom a tízéves lányom, aki a leginkább a nagyi főztjét kedveli, és nem igazán vevő az újdonságokra. Erre a főzőtanfolyamra is úgy engedett el, hogy menjek, és tanuljak meg úgy főzni, mint a nagyi.

fozoiskola_az_uj_novel_9.jpg

Nagy Ágnes (50, Osgyán) állami hivatalnok

– A sütés és a főzés fortélyait is a nagyanyámtól tanultam meg. Ő ugyanis sokáig az osgyáni kastélyban dolgozott szakácsnőként. Mikor nagyobbacska lettem, kevertem-kavartam én is. Az első önálló alkotásom egy püspökkenyér volt. Háziasszonyként a nagyitól tanult magyaros vonalat viszem tovább a konyhámban. Szerencsém van, ugyanis a férjem és a fiam is (van egy lányom is, de ő már férjhez ment) inkább a hagyományok híve. Emellett szeretjük például a knédlit és a pizzát is.

Minden hétvégén sütök valami finomságot. A kolléganőimmel gyakran cserélgetjük egymás közt a kipróbált és bevált finomságok receptjeit.

– A család nagy kedvence a vadas és a sült hús párolt káposztával – melléjük saját magam készítem a knédlit. Egyébként sem szeretjük a boltban kapható kész termékeket. Az én kedvencem a káposzta, az jöhet minden formában, leginkább a töltött káposztát szeretem. Nyáridőben gyakran készítünk vacsorát a szabadban – a klasszikus szalonnasütés hívei vagyunk. Terjesztem is a hagyományos magyar konyhát. A fiamnak van egy tátrai iskolatársa, aki minden nyáron nálunk tölt egy hetet. Ilyenkor magyaros ételekkel kényeztetem. Őszintén mondom, hogy eddig még mindenből degeszre ette magát.

fozoiskola_az_uj_novel_2.jpg

Fazekas Andrea (28, Zselíz). Andrea otthon van a kisfiával, akit főzőtanfolyamunkra is magával hozott.

– Viszonylag későn, 22 évesen, a férjhezmenetelem után kezdtem el főzni. Akkoriban azonban még dolgoztam, és mire hazaértem a munkából, az anyósom már megfőzött. Hétvégéken kezdett tanítgatni az alapokra. Főzni csak Levente születése után kezdtem el. Az első főztöm nem volt nagy kihívás: rántott sajtot készítettem hasábburgonyával. Viszont annál nagyobb örömet szerzett, hogy a sajt nem folyt ki a panírból.

A legszívesebben különféle húsételeket és süteményeket készítek. A levesek viszont a gyengéim.

– Mostanság odafigyelek arra, hogy mit eszem. Nemrégiben hosszabb diétát tartottam. Nem volt könnyű, de – a tudatos étkezésnek hála – leadtam harminc kilót. A diéta közben rengeteg zöldséget fogyasztottam. Az ételeket párolva készítettem, és kihagytam belőlük zsiradékot.

hirlevel_web_banner_2.jpg

L. Horváth Katalin
Cookies