A technológia képes a nagy távolságokat is áthidalva összekötni bennünket. A gépek ugyanakkor pont hogy a köztünk lévő távolság okai is lehetnek. Ma már nem csupán a társkeresésben segíthetnek, de néha ők maguk veszik át a társ szerepét. Mit jelent a „sextech” fogalma? Az ember teljes mértékben lecserélhető robotokra? Hová fejlődtek a mesterséges intelligencia lehetőségei?

A 21. században nem számít újdonságnak, hogy az ember gépekkel körülvéve éli mindennapjait. A technológia rengeteg terhet levett a vállunkról, emellett segít összekötni minket távoli szeretteinkkel. Több száz Facebook-ismerősünk van, mégis magányosabbak vagyunk, mint valaha. Elkeseredetten hajszoljuk az intimitást, s éppen ezért fordulunk az érzelmeket, a személyes kommunikációt nem igénylő technológia felé. Ez a fajta intimitás azonban felszínes és üres – a magányt ennek csak egy mélyebb szintje képes enyhíteni.

gepekkel-egy-agyban-kezdo.jpg
(© thevisualdome / instagram)

Ember és gép kéz a kézben   

Mindannyian tanúi voltunk már annak, hogy mi, emberek mennyire erősen tudunk kötődni a technológiához – elég csak az okostelefonunkkal való kapcsolatunkra gondolnunk. De eszünkbe juthatnak a virtuális háziállatok is: például vegyük csak a 90-es években tomboló tamagocsi-őrületet, amikor az „elpusztult” robotkedvenceknek még külön temetője is volt. Sőt: van, hogy a bombák hatástalanítása során felrobbant robotok a hadseregben szintúgy könnyes temetést kapnak. A technológia radikális változásokat hozott a kötődés, de a szerelem és a testiség terén is.

Intim technológia

Ázsiából indult, s azon kívül Kanadában, valamint az Egyesült Államokban is szép számmal terjedt el a szexuális szolgáltatásokat nyújtó élethű robotbabák kultúrája. Ezek a babák ma már 12 különböző személyiségre programozhatók be, s akár még kedvenc pizzánkat is megrendelik egy hosszú munkanap után.

Japánban emellett hatalmas népszerűségnek örvend az úgynevezett Gatebox, amely hasonló „teremtmény”, mint a Google Home vagy az Alexa nevű virtuális asszisztensek. Ez a holografikus hatású, kijelzőn megjelenő anime (japán rajzfilm) lány azonban érzelmes üzeneteket küld otthonról a „párjának”, míg az haza nem ér a munkából. Filmet néz velünk, beszélgethetünk vele, emellett képes irányítani a légkondit, a fűtést vagy a ház világítását is.

Az ehhez hasonló kütyükön kívül vannak szakításon, szerelmi bánaton átsegítő virtuális „társak” is, akik egy speciális algoritmust követve segítenek nekünk a továbblépésben, miközben folyamatosan képesek ellenőrizni az érzelmi állapotunkat. És nem, nem egy őrült sci-fi forgatókönyvének sorait olvassuk éppen!

Sextech

A sextech fogalma összefügg a szexualitással, mely ugyanúgy magában foglalja az oktatás, a felvilágosítás, az egészség, a zaklatás, a szexuális bűncselekmény, mint ahogy az örömszerzés, a párkapcsolat és a nemi identitás témáját. A sextech pedig minden olyan technológia összessége, ami az előbb felsoroltak legalább egyikét érinti. Ezek szerint a közösségi oldalakon, a videóhívásokban folytatott intim beszélgetés ugyanúgy beletartozik a fogalomba, mint azok a technológiák, melyeknek köszönhetően a távol tartózkodó kedvesünk szívdobogását hallgatva hajthatjuk álomra a fejünket. Ide tartozik ezek mellett a virtuális valóság segítségével végzett felvilágosítás, de azok az applikációk is, amelyek – a terápiás kezelést mintegy helyettesítve ­– „rávezetik” az embereket a helyes szexuális magatartásra, vagy támogatást nyújtanak szakítás esetén.

minden_reggel_ujno.sk.png

Miért lehet ez hasznos?

Bryony Cole ausztrál születésű szexinfluenszer szerint: amiben igazán az emberek segítségére válhat a sextech, az a szexuális nevelés – e téren ugyanis a világ túlnyomó részének van még hová fejlődnie. A virtuális valóság teret ad egy olyan környezet létrejöttének, melyben mindenki felfedezheti és megismerheti a saját szexualitását, de például azt is megtanulhatja, hogyan „ússzon meg” egy szórakozóhelyi zaklatást. Ez a Georgia Tech egyetem projektjének célja is, amely fiatal lányoknak nyújt szexuális oktatást. Különféle szituációkat szimulálnak nekik, melyeknek köszönhetően gyakorolhatják, hogyan mondjanak nemet egy-egy kényelmetlen helyzetben. Tehát a virtuális világban tanulják meg azt, miképpen reagáljanak a valóságban.

A sextech emellett olyan jelenségek megfogalmazásához nyújt nyelvezetet, melyekről azelőtt soha nem beszéltünk. Van külön nyelvünk a popkultúrára és jelenségeire; az iskolában tanulunk anatómiát a biológia nyelvén; ám nincs szókészletünk arra, hogy leírjuk a taglalt jelenségeket – többek között ezért sem tudunk róluk beszélni.

Az árnyoldal

A technológia lehetőségei tehát mára szinte határtalanok, mégis bizonyos része idegenkedő érzéssel tölthet el minket, valamint különféle dilemmákat vethet fel bennünk. Ilyen például annak a gondolata, hogy a különféle robotpartnerek még tovább ronthatnak az emberek egymástól való elszigetelődésén. A technológiának segítenie kellene az embert – akár abban, hogyan bánjon jobban a másik személlyel –, nem pedig helyettesítenie őt.

A magányos ember számára még a mesterséges intelligencia társasága is jobb, mint a semmi, s ez még rendben is van. A baj talán akkor kezdődik, amikor az egyén arra a szintre jut, hogy a robot számára jobb, mint kapcsolódni az embertársaihoz.

Figyelembe kell vennünk emellett azt is, hogy azok, akik inkább egy robotot választanak társuknak, mint egy embert, általában különféle traumák áldozatai: például poszttraumás stressz-szindrómában (PTSD) szenvednek, de egyéb okai is felmerülhetnek annak, hogy többé miért nem kívánják az emberi társaságot. Hiszen az emberek bánthatnak és kihasználhatnak minket, hazudhatnak nekünk. Mi pedig nem szeretjük a fájdalmat, s ezért mellőzzük inkább a személyes találkozást, ezért ismerkedünk és szakítunk általában online. Az ember világéletében menekült a valóság elől, mai modern világunkban pedig erre a leghatékonyabb módszert a technológia nyújtja.

A felmerülő dilemmák megválaszolása viszont nem is biztos, hogy olyan egyszerű, mint azt hinnénk. Hiszen míg a mi társadalmunk még idegenkedve szemléli a jelenséget, addig Ázsia egyes részein valószínűleg az átlagembernek a szeme sem rebben egy „robotfeleségen”. Ezek sokkal inkább etikai kérdések, s talán nem is az effajta technológiák megalkotóit kell számonkérni. Ők lehetővé tesznek egy bizonyos fajta szolgáltatást, az pedig, hogy mi mihez kezdünk vele, már egyedül rajtunk múlik. Nem szabad azonban elfelejtenünk az élő beszéd művészetét, annak fontosságát, ugyanis éppen ez adhatja meg számunkra azt a meghittséget, azt a nagyfokú intimitást, melyre legbelül vágyunk.

Fekete Magdolna
Cookies