Az okosok eddig azt mondták, az állattenyésztést abba kell hagyni, éljünk zölden. A földnek elég lesz a zöldtrágya. Mára bebizonyosodott, hogy ez nem igaz. Ma Szlovákiában a „nemszeretem” dánoktól veszik meg a húgylét, s azt juttatják le mélyre, a földbe. Akkor mi fog bennünket megmenteni, ha már a zöld világ sem?

Megkezdődött. A holland parasztok tiltakoztak a tehénkék „felszámolása” ellen, a rendőrök célzott lövéssel rálőttek az egyik tüntetőre... A tehénkék metánt böfögnek fel, és nitrogént eregetnek, ezért Európából menniük kell.

green-deal-es-a-nulla-tehenke-kezdo.jpg

Belgiumban támogatást élvezett a szarvasmarhatartás. Brüsszel alatt, a parcelázott mezőkön a „fehérkékbelga” tehénkék és bikák ezrei legelnek. A fajta szuperizmoltsága a közel száz éves nemesítést – és nem a szteroidokat – dicséri. Rájuk is az eltűnés vár majd, melyet a Green Deal brüsszeli nagyokosai kitaláltak? Hollandiában már megindult a tüntetés a magángazdaságok felszámolása ellen...

European Green Deal uniós stratégiai javaslat, mely szerint Európában le kéne csökkenteni a marhaállományt.

Az aktivisták azzal érvelnek, hogy a klímaváltozást – többek között – a szarvasmarhák emésztése közben felszabaduló metángáz okozza. Ezért a tervek a szarvasmarha-állomány és a tejtermékek 30%-os csökkentését irányoznák elő.

A szarvasmarhák mára „problematikus” állatok lettek Európában. Tudni kell, hogy Európa a világ üvegházhatású gázainak 8%-át produkálja. Ami nem olyan sok, ám Európa az élen szeretne járni a szénsemlegességben: és az új szén a szarvasmarha.

green-deal-es-a-nulla-tehenke-erdely.jpg
Ádám Gyula fotója Erdélyben készült, ahol a szarvasmarha szabadon legel és emészt...

Az „új szén”

A mezőgazdaságból származó légköri szennyező anyagok zöméért (állítólag) a szarvasmarha-tenyésztés a felelős. Ezért gyülekeznek a felhők a marhatartás felett. Ám a mezőgazdasá-gi termelők egyáltalán nem értenek egyet a tervvel. Véleményük szerint ez az elképzelés szemben áll az élő természettel, és ellentmond a józan észnek.

A hús- és tejfogyasztás csökkentése a táplálkozás szempontjából is rendkívül kockázatos. Arról nem is szólva, hogy a termőföldnek szüksége van az állati trágyára. Zöldségeket sem lehet termeszteni állati trágya nélkül. A metántermelődés adatait pedig a múltban is sokan kétségbe vonták...

green-deal-es-a-nulla-tehenke-szurke.jpg

Szóval, nagy a gubanc és az egyet nem értés. Olyan elképzelések is vannak, hogy hivatalból támogatnák a húsmentes étkezési szokásokat. A cél, hogy átálljunk a növényi étrendre, vagy a tücskökből nyert fehérjére, ami a marketing szerint a jövő élelmiszere.

A globális trendek viszont fordítottak. A fejlődő országokban az életszínvonal emelkedésével világviszonylatban is emelkedik a marhahús és a tejtermékek iránti kereslet. Ott egyelőre senkinek sincs szándékában a termelést korlátozni?!

minden_reggel_ujno.sk_0.png

A képeket Nagytárkányban, a Nagy család udvarán készítette Németi Róbert. A tehenet Biacsko Péter feji fejőgéppel, a tejjel Nagy Éva dolgozik.

green-deal-es-a-nulla-tehenke-fejes.jpg

A tehenet Kolbásznak hívják.

green-deal-es-a-nulla-tehenke-istallo.jpg

A család évtizedek óta háziállatok tartásával és mezőgazdálkodással foglalkozik. 

green-deal-es-a-nulla-tehenke-tejes.jpg

Nagyvendégi Éva
Cookies