Nem egyszerű a kánikulában egy kisgyermekkel. Nézzük meg, mire kell leginkább odafigyelni!

8 legfontosabb tippünket minden anyukának csak ajánlani tudjuk!

gyereksarok-8-tipp-kezdo.jpg
(© thelondoner.me)

1. Levegőztetés

Érdemes a reggeli, illetve az esti órákban sétálni. 11-15 óráig, pár hónapos csecsemővel 10-16 óráig inkább maradjunk otthon. Legjobb, ha 9 előtt, illetve 17 óra után visszük ki a babát.

2. Naptej

Ha csak a reggeli és esti órákban megyünk ki, nincs rá szükség. Vízparton azonban mindenféleképpen be kell kennünk a gyermekeket, méghozzá napozás előtt fél órával, illetve miután fürdött, ismét. A csecsemők bőre nagyon érzékeny, speciális krémeket igényel. A gyermeknaptejeket fél éves kor után lehet rákenni a babákra, nagyobbaknál felnőttkészítményeket is használhatunk. Minimum 15-30 faktorszámú krémet vegyünk.

3. Viselet

Ha valamilyen oknál fogva mégis ki kell mennünk a déli órákban a tűző napra (például be vagyunk rendelve az orvoshoz), akkor minél jobban fedjük be a kicsi bőrét: adjunk rá kalapot és hosszú, könnyű, laza, fehér pamutruhácskát. Ha már jár, szandálból olyat válasszunk, amely jól tartja a bokáját, azaz hátul nem nyitott. Érdemes a nagyon rövid nadrág helyetttérd alá érő halásznadrágot adni rá, különösképp, ha aszfalton közlekedik, hiszen biztos, hogy hasra fog esni, és lehorzsolja a bőrét.

Ha pedig otthon maradunk a kertünkben? Hagyjuk, hadd pucérkodjon kedvére (persze nem a tűző napon). Elég csak akkor bugyit adni rá, mikor már szégyenkezik meztelenül.

4. Meleg kiütések

Az izzadság miatt sok kisbabán apró piros pöttyök keletkeznek, leginkább a nyak körül, a háton, és a pelusban. Amit tehetünk ellene: ne öltöztessük túl a csecsemőt. Nyugodtan lehet egy szál pelenkában, bodyban vagy akár pucéran. (Vigyázat! Tuti pisilni fog egyet!) Az izzadság is lehűti a bőrt, ezért ha hideg például a háta, de nyirkos is, akkor nem fázik, hanem melege van. Az izzadság miatt hamarabb megfázhat! Nagy melegben napközben is fürdessük meg, törölgessük át többször is a testét. Kánikulában éjszaka sem kell betakarni, csak ha van klíma a lakásban. A derekát azonban minden esetben védjük egy téglalapra hajtogatott textilpelenkával.

5. Kiszáradás

Figyelni kell a baba kutacsát a feje búbján: ha besüppedt, a kicsit azonnal meg kell itatni, szoptatni. A kicsit beesett kutacs azonban alkattól is függhet, biztonságosabb a pisis pelenkák számát figyelni. Előfordulhat, hogy a melegben hőemelkedése lesz a kicsinek. 38 fok alatt nem kell aggódni, egyszerűen csak annyit kell tennünk, hogy megitatjuk. Az anyatejes babák nem biztos, hogy elfogadják a vizet, ilyenkor próbáljuk meg pici anyatejjel „megbolondítani”, és úgy adni két-három kiskanállal, rendszeresen.

Azonban azokat a csecsemőket, akiknél még nem kezdték el a hozzátáplálást, nem biztos, hogy szükséges itatni. Őket szoptassunk igény szerint. Ne aggódjunk, ha a hőségben nem hízik annyit, természetes, hogy nem éhes, inkább szomjas.

elofizetes_uj_no_335.png

A nagyobb lurkóknál is létfontosságú a folyadékpótlás. Ha nem akarják meginni a vizet, akkor tegyük vonzóvá, például szopókás üveggel, szívószállal, extra pohárral. Figyeljünk oda, mert a reggeli friss víz a szopókás üvegben délutánra bebüdösödhet. A cukros löttyök nem jók a szomjoltásra, hiszen a cukor vizet tart vissza a bélrendszerben, azaz még inkább elvonja a folyadékot. A kólát pedig felejtsük el örökre: oldja a kalciumot a csontokból.

6. Leapasztja a mellet

A nagy melegben elképzelhető, hogy nem lesz olyan nagy étvágya a csecsemőnek, viszont szomjas lesz, gyakrabban akar szopni. A tej elejét, a vizes tejet leszívja, de a végét, a zsírosabb tejet bent hagyja. Ebből csak annyi érzékelhető, hogy a következő szoptatásokra duzzadtabb a mell, és a kismama örül, milyen sok teje van. Aztán pedig jön a feketeleves. A mell hozzáidomul a kevesebb „szopihoz”.

Amikor vége a kánikulának, és újra megjön a baba étvágya, már nincs elegendő tejünk. Ilyenkor „vissza kell hozni”, úgy, mint mikor a kicsi növekedési ugráson megy keresztül: gyakrabban szoptassunk; figyeljünk oda, hogy a tej végét is kiszívja-e; ugyanazt a mellett kis pihenő után kínáljuk újra; fogyasszunk tejhozó teákat...

7. Autózás

Soha ne hagyjuk az gyermekünket egyedül az autóban! Az autó nagyon hamar túlmelegszik, és a baba meghalhat! Minden évben vannak ilyen balesetek!!!

8. D vitamin

1 éves kor alatt nyáron is lehet adni a napi egy csepp D-vitamint. 1 éves kor után nyáron nem szükséges, esetleg, ha hosszabb ideig rossz idő van.

Dráfi Anikó
Cookies