Vendégünk a hajmester, akit vendégei ütöttek mesterré! Őszi Darina érti az új trendeket, és nem fél a merész hajformáktól.

Őszi Darina (Gúta) 20 éve fodrásznő, két szalont működtet. Munkája egyben a hobbija. Szereti az új trendeket és a kihívásokat. 2018-tól a Schwarzkopf oktatói csapatának a tagja. 2020-ban a Schwarzkopf európai versenyén Szlovákiát képviselte avantgárd kategóriában. Lánya, Karola 17 éves, gimnazista Komáromban.

darina-retusos2.jpg
Őszi Darina (Fotó: Dömötör Ede)

Eddig két nagy álma volt. Az egyik akkor teljesült, mikor az Osis Cup fodrászversenyen az avantgárd kategóriában első helyezést ért el, és ő képviselhette Szlovákiát az európai megmérettetésen. Másik nagy álma akkor vált valóra, mikor a gútai szalonja mellett Komáromban is megnyitott.

„Tartós hullám, tupír, hajfestésre várakozás, elvarázsolt meseország az egész…” – hangzik a jól ismert dal, ami humorosan jellemzi a fodrászszalonok légkörét. Nem könnyű jó fodrászra lelni, olyat, aki kitalálja, mi illik nekünk színben és fazonban. A jó fodrász keze aranyat ér. Szalonja pedig felér egy wellnesszel és egy pszichológusi rendelővel.

pasztell.jpg
A nyári trend a színek átalakító erejét ünnepeli. Tudjuk, milyen időszak áll mögöttünk – ezért a trend is figyelembe veszi a mindennapok parancsát. Mégis előre tekint, amit friss, pontos és éles vágásokkal hangsúlyoztak ki.

Az életet megakasztó bezárások után miként tud megújulni a szakma? Beszélhetünk egyáltalán még trendekről? Ilyeneket kérdeztünk a népszerű gútai mesterfodrásztól, Őszi Darinától, aki húsz éve várja szalonjában a vendégeket. A Schwarzkopf termékeivel dolgozik, mely márka tudvalevőleg merész hajtrendjeiről híres – egyáltalán nem olyan visszafogott, mint a nagy rivális, a franciásan hűvös L’Oréal.

– A kezdetektől Schwarzkopf professzionális termékekkel dolgozom. Rendszeresen eljártam a képzéseikre – kezdi Darina. – Négy évvel ezelőtt aztán felkértek, hogy legyek oktatócsapatuk tagja. Mi, oktatók mindig első kézből kapjuk a legújabb trendeket. Ahogy minden márkának, úgy a Schwarzkopfnak is évente két bemutatója van: tavaszi-nyári és őszi-téli. Essential Look néven futnak, céljuk, hogy felrázzák az állóvizet, és újdonságokkal lássák el a szakma krémjét. Évente kétszer megyünk Prágába, hogy megtekintsük az új technikákat: a bemutatók most a járvány miatt online voltak elérhetők.

Nemzetközi oktatóink mellesleg Hamburgból hozzák a legújabb technikákat és forradalmi vágásokat, majd egy háromnapos oktatáson lefordítják szalonbarát megoldásokra. Mi pedig a képzéseken adjuk át ezeket az itthoni fodrászainknak – én például a pozsonyi Schwarzkopf akadémián oktatok.

– Megtudhatjuk, hogy a hamburgi nagykövetek honnét inspirálódnak?

– A 2021-es nyári frizuradivat kicsit nosztalgikus, mégis inspiráló. A világszerte megtartott divathetek alapján körvonalazódik az új trend, melyből aztán szalonfrizurák is készülnek. A márka nagykövetei a divat és a kifutók világához igazítják a hajszín- és formatrendeket. Tehát minden mindennel összefügg. Ma már vizuális egységet képez a divat, a smink, a frizura és a női kisugárzás.

– Nagy vonalakban melyek a legfrissebb átfogó trendek?

– Újra visszajöttek a rövid frizurák és a pasztellszínek. A bob frizura minden hosszúsága újra hódít: persze, tudni kell vágni. A hosszú hajban pedig divatosak a laza hullámok. A hajszínezésben a balayage technika dívik: a hajtő sötétebb, a színt finoman belesatírozzuk. Szeretem csinálni, mert szabadkezes technika, úgy érzem, mintha kézzel festenék, sepregetős mozdulatokkal. Vigyázat: a balayage technika nem egyezik az ombréval, nálunk még sokan összekeverik! A balayage modernebbnek számít, talán mert manuális technika, szó szerint sepregetést jelent. Amúgy az átmenetes festések előnye, hogy praktikusak, mert nem igényelnek sűrű hajfestést, hisz nem a tőből indulnak ki. A haj így sokáig természetes hatású marad. Ezek mellett hódít a mikromelír, ami átdolgozott, vékony tincsekből áll össze. A hajszínekben szinte minden trendi. Persze, itt is érvényes, hogy a frizurát és a hajszínt tudni kell viselni.

2-rovid-haj-bubi.jpg
Az új feminizmus frizuradivatja a klasszikusokból merít, egyszerűségre törekszik, tartást hirdet. Itt is csodásan vágott, fényes és csillogó hajakat láthatunk a csokoládészín több árnyalatában...

– Mi az, ami már nem divatos?

– Az egyoldalú frizurák, amikor haj egyik fele kinyírt, a másik pedig szabadon lóg. A vastag „zebramelírek” napja is leáldozott.

– Mi van, mikor a vendég ragaszkodik egy retró frizurához?

– Ha úgy látom, hogy nem illik az arcához vagy igazán divatjamúlt, akkor azt finoman jelzem. Általában kompromisszumra jutunk.

Az ombré és a balayage azok a színező technikák, melyek a hajcsíkokat egyedülálló módon emelik ki a hajban. Néha nehéz a kettő között különbséget tenni. A balayage olyan hatással bír, mintha a természet csíkozta volna át a hajunkat – ez egy igazi, „napcsókolta" változat. A színváltások játékosak és fokozatosak.

A technikát a hetvenes években francia szalonokban fejlesztették ki, a fodrász kézzel „sepregeti bele" a színt a hajba (nem pedig fóliával viszi fel). A lenövés sem változtatja meg a hatást, mivel a színek a hajszínünkből indulnak ki. Állig érő hajhoz is ideális, hisz szépen keretezi az arcot. Az ombré színátmenetes, a haj vége felé vált világosra. Feltűnő hatást kelt, mert a hajtőnél sokáig sötét, a vége pedig már világosodik. (A gonoszok szerint úgy néz ki, mintha jó nagy lenövéssel járkálnánk. Persze, egy jó ombré sosem lesz lenövéshatású.) Az ombré francia szó, jelentése árnyék.

rovid-bubi.jpg
A festésnél nem lehet tetten érni, hol ér véget az egyik árnyalat, és hol kezdődik a másik... A képeken szó szerint magasfényű frizurákat láthatunk, pasztellszerű mélységekkel...

– Ezek szerint a nem épp hízelgő kérdéseket is ki meri nyitni?

– A vendég a két lábon járó reklám. Ügyelek arra, hogy a frizura a kézlenyomatomat viselje, hogy ne legyen egy tucat a sok közül. Bizony nem ritka, hogy egy kisvárosi rendezvényen tucatfrizurák vannak, ezek alapján aztán mindenki tudja, ki kihez jár. Sajnos, a sminkesek is belecsúsznak a hibába, hogy csak egy technikát ismernek, így minden sminkjük egyforma. A titok a képzésekben rejlik, ellenben kevés fodrász képezi tovább magát. A képzéseken mindig ugyanazokkal az arcokkal találkozom. A többség nem úszik az árral, lehorgonyoztak.

– Milyen hibát tudnak elkövetni a „beragadt” fodrászok?

– A hajfestésnél sokszor elég csak a tövet festeni. Nagy hiba, ha a fodrász minden festésnél az egész hajra ráhúzza a színt. A szín ugyanis nem fakul, ha minőségi hajfestéket, majd otthon megfelelő hajkozmetikát alkalmazunk. Sokan erős színelőhívót használnak, ami roncsolja a hajszálakat. Sokkal szebb eredményt kapunk a gyengédebb színelőhívókkal, azok finoman szőkítik a hajat. Az is bosszantó, mikor egy garázsszalonban ugyanannyit kérnek egy fejért, mint egy professzionális szalonban, ahol egyszerre csak egy vendéget fogadunk. Sok fodrász házhoz megy, pedig minden nőnek kijár, hogy kimozduljon kicsit, és egy trendi szépségszalonban, kellemes légkörben szépüljön. Ennek ismét eljött az ideje a korlátozások feloldásával!

3-hajas-kep-2-szalon-look.jpg
Vállig érő hossz csodálatos eséssel és textúrával, gondosan elhelyezett tónusokkal...

– Milyen gyakran tartanak képzéseket?

– Nagy a bőség zavara, ám a képzés pénztárcaigényes. Célravezetőbb, ha kiválasztunk egy márkát, és csak azzal dolgozunk. A márka ugyanis oktatja a fodrászt. Az oktatással biztosítják, hogy a professzionális termékeket profi módon alkalmazzuk.

– Tudjuk, hogy kedveli a rövid hajakat. Ellenben a mai lányok hosszú hajat viselnek. Miért? Emellett a kivasalt haj dívik, a véleményvezér lányok még pici hullámot se rakatnak. Ettől minden lány egyforma lesz...

– Az Instagram befolyásolja a fiatalokat, és az influenszerek a hosszú hajat népszerűsítik. Nem is ismerek rövid hajú influenszert. Sokan csak a hajvégből nyíratnak egy-két centit. Pedig a haj attól nem lesz egészséges, ha csak megmutatjuk neki az ollót. A hosszú hajtól a nő nőiesebbnek érzi magát: ez alapvetés. Akinek meg nem nő meg hosszúra, az hosszabbíttat, ami elég kényelmetlen megoldás. Az is befolyásolja a lányokat, hogy a párjuk milyen hajat preferál: a hosszút, netán a rövidet? A mai kliens már agyonretusált képpel megy fodrászhoz: ilyen balayage-t szeretnék... Én pedig hiába magyarázom, hogy az övé nem lehet ilyen, az ő haja ritka hozzá. Aztán: miért tart három óráig a festés, hiszen az Instán húsz perc alatt kész van?! Igen, de ott a fodrásznak kisegítők hada dolgozott a keze alá.

Én nem vagyok a hosszú haj híve! A jó fodrász nem a hajvégek nyírásában brillírozik, hanem a vágásnál. Egy bob frizura mindig megmutatja, hogy milyen ügyes vagyok. Plusz fontos, hogy a kliens otthon is be tudja szárítani a haját. Ezért muszáj odafigyelni a technikára és a leválasztásokra.

– Mi a helyzet az idősebb korosztállyal? Nekik milyen frizurát tanácsol?

– Ötven fölött is van, akinek illik a hosszú vagy a félhosszú haj. A nagyon hosszú hajat inkább mellőzzük. Sokan egy rövid frizurával éveket fiatalodnak. Aki pedig kontyban vagy copfban hordja a haját, annak is jó szívvel ajánlom a rövidet. Ugyanis akinek illik a copf, annak illik a rövid haj is. Ami érvényes: rég nem divat már a túllakkozott, karfiolos frizura, ami be van lőve. Ma a laza, kócos frizurák a menők. Ugyanez érvényes a feltűzött alkalmi frizurákra is.

hirlevel_web_banner_2_244.jpg

– A haj akkor szép, ha megfelelően ápolják. A fodrász dolga a hajápolás és a tanácsadás is...

– Az emberek többsége szereti a szépet és a jót, de a jó mindig olcsó legyen, és azonnal hasson. Tehát a lehetetlent kívánják. A hajat ápolni kell, attól lesz ragyogó. Fontos, hogy a fodrász megtanítsa a vendéggel a hajápolást. Az első nagy hiba, mikor csak drogériás termékeket használunk. A professzionális termékek ugyan drágábbak, viszont sokkal jobbak. Példának okáért nem mindegy, hogy egy sampon pH-értéke mekkora. Hisz egy szőkített hajnál fontos, hogy a pigmenteket ne mossuk ki, a haj ne sárguljon be... Ma már a hajhullást, a fakóságot és más problémákat is orvosolni tudunk. A bőr és a haj a bensőnk tükörképe. Ezért nem elég csak a hajat kezelni, hanem a szervezetbe is be kell vinni a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat. Férfiaknál gyakori, hogy megveszik a három az egyben tusolót, majd nem értik, mitől hullik a hajuk. A tusoló nem sampon, ezt egyszer s mindenkorra jegyezzük meg! Emellett fontos a hajbalzsam, esetleg a pakolás, az olaj vagy a szérum. Fontos, hogy a végén a hajkutikulákat bezárjuk. A fodrász mindig testreszabott termékeket tud ajánlani. Havonta egyszer pedig érdemes mélytisztító sampont alkalmazni, ami eltávolítja a bőrön lerakódott zsiradékot és szennyeződéseket. Olyan ez a fejbőrnek, mint az arcnak az arcradír.

– Ön milyen hajkezeléseket kínál?

– Több hajápolási csomagom van. A különféle esszenciáktól általában 3-4 hétig szép a haj. A Schwarzkopf fontosnak tartja a hajdiagnosztikát. Van hozzá egy „vasunk", ami úgy néz ki, mint egy hajvasaló: három helyen beméri a hajat, majd kiértékeli, hogy a hajunknak mire van szüksége. Van egy professzionális, vegán hajápolási termékcsaládom is.

4-kep-hajas-gondor.jpg
Itt az arany minden színét használták: a hajat csomókba tekerték, és a csomókra vékonyan szőkítőt vittek fel, és végül zöldesre festették át a csomókat, hogy az aranyat megtörjék... (A fodrászképeket Kelecsényi Bertalan fotós készítette.)

– Ma a haj keratinozása nagyon divatos. Erről mit tudhatunk?

– Igazából ez egy hajkiegyenesítő, hajtápláló eljárás, ami behatol a haj struktúrájába. A fiatalok szeretik, mert a 24 karátos aranytól fényes lesz a haj. A hajat a legfőbb összetevőjével, a keratinnal tápláljuk, azt bevasaljuk, beszárítjuk, majd három nap múlva speciális samponnal megmossuk. A hatás 3-4 hónapig kitart. A keratin a keményszálú hajat lágyítja, és táplálja a száraz hajvégeket.

– Manapság a kamaszok is festik a hajukat. Mi a véleménye erről?

– A mai fiatal lányok túl korán kezdik a hajfestést, és a szakszerűtlen otthoni kísérletezésekkel sokszor tönkreteszik a hajukat. A YouTube-ról azt látják, hogy ez pofon egyszerű. Csak azzal nincsenek tisztában: ha egyszer befestik a hajukat, az már nem lesz a régi. Persze kinő, de kap egy matt, szürkés árnyalatot. Nem egyszer az anyuka hozza el a kamasz lányát melírre. Én ilyet – az előbbiekből okulva – nem vállalom.

– Ezt a sok tudást hol lehet megtanulni, az iskolázásokon vagy tapasztalatból?

– Az iskolázások elengedhetetlenek, emellett kell a rutin. Ma 2-3 hónapos kurzusokon képeznek barbereket. Az ilyen borbély hajvágó géppel tökéletesen nyír, de az összes frizurája egyforma, ugyanis hajvágó ollóval már nem tud dolgozni. Egyébként nálunk mindig van fáziskésés: a barberség. Nyugaton már lefutóban van, míg nálunk most jött be a képbe.

darina-lanyaval.jpg
Darina lánya, Karola, 17 éves, gimnazista Komáromban.

– Van példaképei, akik inspirálják?

– A kollégáim, akikkel a Schwarzkopfnál együtt dolgozom. Mindenki jó valamiben. Én imádok hajat vágni, és a szőke festés az én világom. Igazság szerint Magyarország sokkal előbbre tart képzés terén, mint Szlovákia. Ott már a középiskolában oktatják, hogy vágás során milyen szögben húzzuk, hogyan válasszuk el a hajat. Mi ezt itt külön tanfolyamokon tanultuk meg. Sokan már az alapvető stuccolást sem ismerik. 

– Miként érzékeli, jó irányba változott a hajminőség az elmúlt 20 év alatt?

– Hiányzik a minőségi hajápolás. A világhálón mindent meg lehet venni, csak a termékek zöme silány minőségű. Ma a mű a divat, a szilikon száj, a szilikon mell és a hajhosszabbítás. Az, hogy én ki vagyok, mi vagyok, emögött nemigen látható. A haj azonban árulkodik, mert ha silány, töredezett, ötös bizonyítványt állít ki rólunk.

M. Ando Krisztina
Galéria