Szebb bőrre vágyunk? Hámlasszunk vagy radírozzunk, dörzsöljük le a felesleget.

Az elhalt hámsejtek csak lassan távoznak maguktól. Fakóvá, szárazzá teszik a bőrt, eltömítik a pórusokat is – magyarázza a bőrgyógyász.

hamlasszunk-radirozzunk-kezdo.jpg
(© norbertkniat_official)

– A legtöbb bőrtípus számára jótékony hatású lehet a bőrradír, ám fontos, hogy ne túl gyakran használjuk. Az akne eredetű hegek, a hajszálértágulatok és az idő előtti öregedés ellen létezik egy hathatósabb megoldás: a mesterséges hámlasztás. Fontos, hogy bőrgyógyászati szakrendeléseken végeztessük el, akár a fizikai, akár a kémiai változatról van szó. A kezeléseket többnyire helyi érzéstelenítés kíséri, az eredmény pedig tartós.

Bőrradírozás

Az alfa-hidroxisav és a retinolsav kémiai bőrradírok, elősegítik az elhalt hámsejtek leválását. Azok a termékek, amelyek apró, kemény szemcséket tartalmaznak, a szemcsék súrlódáskeltő hatása révén távolítják el az élettelen sejteket (zsíros bőrre inkább ez való).

A test tisztítására alkalmas a növényi rostokból készült luffa. Habkövet viszont kizárólag a vastagabb bőrfelületek, a könyök, a térd és a talp ápolására használjon.

Kémiai peeling

Attól függően, hogy milyen mélységig végzik, a peelinggel eltüntethetők a finom ráncok és szarkalábak, az akne eredetű hegek, elhalványíthatók a pigmentfoltok. Az alkalmazott anyagok (alfa-hidroxisavak –AHA – mint a tejsav vagy a gyümölcssav, illetve béta-hidroxisavak – BHA – mint a szalicilsav) sokkal erősebb hatásúak, mint az illatszerboltokban kapható kozmetikai cikkek. Az utóbbi krémekben 5-8 százalék a hatóanyag-tartalom, míg a kozmetikusok által használt szerekben 10-40 százalék. E szerek többnyire tehát savasak, és szinte leégetik a bőr felső rétegét. Ne ijedjen meg, hiszen épp ez a károsodás gyorsítja fel az öngyógyulási folyamatot (serkenti a kollagénképződést).

Mivel a savak elroncsolják a pigmentsejteket, a bőr kivilágosodik, színe egyenletessé válik. A kémiai peeling lehet felületi, közepes vagy mély; bőrgyógyász választja ki a számunkra megfelelőt. Az anyagot a szakember az érzéstelenített bőrre viszi fel, egy ideig rajta hagyja, aztán letörli vagy lemossa. A kezelés négy, hat vagy nyolc alkalommal végezhető, általában két hámképzési cikluson át, vagyis egy-két hetente. Ennél gyakrabban nem ajánlott.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

A peeling csíphet, viszkethet, és az arc duzzadt lehet mindaddig, amíg a bőr meg nem gyógyul. Néha hetekbe telik, amíg a vörösesség eltűnik, és meglátjuk a végleges eredményt. Mellékhatásként előfordulhat fényérzékenység és a bőr elvékonyodása. Ám ha a kezelést megfelelően végzik, az eredmény a fiatalos bőr lesz.

Fizikai hámlasztás

A kémiai hámlasztással szemben a fizikai módszer előnye, hogy utána iontoforézis végezhető. Ez azért fontos, mert hámlasztás után a bőrünk kiszáradásra hajlamos, amíg a hám újra nem épül. A fizikai hámlasztásnak több fajtája is van. Legismertebb a körkefés csiszoló és a mikrodermabráziós készülék, amely alumínium-oxid kristályokat fúj a bőrre. Mindezzel elérjük, hogy a tüszőkben lévő anyag kiürül, és bőrünk láthatóan szebb lesz. Közvetlenül a kezelés után a bőrt a kozmetikus által összeállított utókezelőkkel kell hidratálni. Legtöbbször A-vitaminra, nagy mennyiségű folyadékfogyasztásra és fényvédelemre van szükség, különben később könnyen leéghetünk, vagy foltosan barnulunk.

–nagyvendégi–
Cookies