Sminkes, fodrász, műkörömépítő. Ritka, hogy valaki egyszerre három szakmában legyen mester! A csallóköznádasdi Robex – Balázs Róbert (28) – saját szalonnal büszkélkedhet, a szépségipar az élete. S vállalja, hogy meleg fiú.

Tizenhárom olló díszíti a karját, mert tizenhárom éve döntött úgy, hogy fodrásznak áll. Azóta robotol: hétfőtől szombatig, reggeltől egészen késő estig húzza az igát, vasárnap pedig továbbképzésekre jár. Ha teheti, külföldön, mert ott – mint mondja – precízebben dolgoznak. A jó pap is holtig tanul, és a szépségápolásban fénysebességgel változnak a trendek.

robex-portre-02.jpg

– Azt szoktam mondani: volt gyerekszobám, de nem volt fiatalkorom. Míg a többiek körülöttem buliztak és fesztiváloztak, én szorgosan gyakoroltam. Ennek meg is lett a gyümölcse. Huszonévesen már a tévében, rádióban szerepeltem.

– Ha jól tudom, asztalosnak készültél. Igaz ez?

– Igen. Őszintén bevallom, azért választottam az asztalosságot, mert egy igazán férfias szakmát szerettem volna. Azt gondoltam, ha egy ilyen maszkulin munkám lesz, akkor majd  „átmegy” rajtam, mint egy láz, hogy nem a lányokhoz vonzódom. Persze, az ilyen nem megy át senkin – és az első év után ott is hagytam az iskolát. Felvállaltam magam, mert nem tudtam hazugságban élni. Közben kitanultam a fodrász szakmát, elkezdtem sminkelni és műkörmöt építeni. 

– Nyíltan vállalod a másságodat. Ért téged ezért valaha bántás?

– A legnagyobb harcokat mindig magunkkal vívjuk meg. Nekem is nehéz volt elfogadni önmagamat. Tizenegy éves korom óta tudtam az igazat, de három évig éltem tagadásban. Nem én döntöttem el, hogy homoszexuális leszek, hanem így születtem. Igen, sokat szenvedtem miatta, csúfoltak és megaláztak. Az iskolában megvertek miatta. Féltem, ha bevallom, kitagadnak majd a szeretteim, és elfordul tőlem az egész világ. Végül vettem egy mély levegőt, és egy szép napon elmondtam az édesanyámnak, hogy más vagyok. Ő csak annyit mondott, hogy tud róla. A szerencsések közé tartozom. Van egy támogató, szerető családom. 

– A szépségipar kifinomult szépérzéket követel, s itt a homoszexuálisok nyerők...

– Volt már rá példa, hogy felhívott egy új kliens, és azt mondta: tudja, hogy férfi vagyok, de, ugye, meleg is? Ha igen, akkor nyugodt szívvel rám bízza magát. Nekünk könnyebben megnyílnak a nők, és megbíznak bennünk. Talán, mert velünk nem kell rivalizálni. Mi kétféleképp látjuk a világot: férfi- és női szemmel is. Látjuk, hogy mi tetszik a férfiaknak, de azt is, hogy mi tetszik a nőknek. 

– Mikor kezdett el érdekelni a szépségipar?

– Édesanyám szalont nyitott. Mindig ott nyüzsögtem körülötte, figyeltem, hogyan festi és vágja a hajat. Ő szerettette meg velem a szakmát. Nem volt egyszerű kigyúrni a saját utamat. Kaptam is sűrűn a pofonokat, mikor a melír vagy a vágás nem úgy sikerült. Ezért rengeteget gyakoroltam, és élére raktam a garast, mert a magasabb szintű oktatást ám busásan meg kell fizetni.

– Három éve nyitottad meg Somorján az X-Stars Beauty szalont. Előtte hol dolgoztál?

– Az iskola után rögtön Somorjára szegődtem, de megfordultam Budapesten is. Kétszer volt főnököm, de korán rájöttem: nem szeretem, ha irányítanak. Makacs és önfejű vagyok, és az az igazi, mikor a magam ura vagyok.

Tele van a naptáram, aminek egyrészt örülök, másrészt kevés időm marad a szeretteimre és a barátaimra. A gyönyörű menyasszonyokat azonban nem hagyhatom cserben!

– Mekkora az állandó kliensköröd?

– Úgy 250 körül vagyunk. Mindig azt mondom, olyanok vagyunk, mint egy nagy család – együtt sírunk, együtt nevetünk. A bizalom a legfontosabb. Van egy rigolyám, hogy a menyasszonyokat mindig felhívom, és megkérdezem tőlük, tartott-e a frizura, és hogyan érezték magukat a nagy napon. Nekem ez fontos, mert maximalista vagyok. Nálam időpontot kell foglalni, mert a vendégeim szeretik, hogy csak velük foglalkozom. 

– Beszéljünk egy picit a nyári trendekről. Milyen színek dominálnak?

– Tavasztól a lila és annak árnyalatai hódítanak, mint a mély padlizsán vagy a levendula, csak, persze, nem mindenkinek állnak jól. Nyáron inkább a világos színek a trendik, a neonszínű körmök, a színes sminkek, a nude árnyalatok és az élénk ajkak. A körmöknél nyári őrület a gyümölcsfestés: kivit, dinnyét, epret és fagyit szeretnének a lányok, és minden második nő körmén ott ágaskodik egy flamingó.

– Van a tarsolyodban néhány jó tanács?

– Rengeteg! Például: sokan a korrektort összekeverik az arcpírrel, és azt hiszik, hogy létezik reggeli 5 perces
smink. Nagy baki! Az 5 percbe maximum a fogmosás, az arcmosás és a spirál fér bele... 

robex-haj-alkotas.jpg

– Kezdjük a hajjal! Mit javasolsz? 

– A hajápolásnál három aranyszabályt kell betartani: az első, hogy betiltanám a hajgumit, mert ez okozza a legtöbb hajhullást és a hajzsírosodást. A második pedig, hogy mindig kérjük ki szakember tanácsát a hajápolási termékekkel kapcsolatban. Már sok kiváló antiallergén készítmény létezik, parafin- és parfümmentesek. Erre én nagyon odafigyelek. A harmadik, hogy vizesen nem fésülünk hajat!

– Miért nem fésülhetünk vizesen hajat?

– Kezdjük ott, hogy eleve rosszul fésülködünk, mert a tövektől kezdjük a hajvégekig. Ez a mozdulat olyan, mintha tupíroznánk a hajat, ám mivel nedves a haj, megnyúlik tőle a hajszerkezet. Hajmosás után először a hajvégeket fésüljük ki, és egyenletesen haladjunk fölfelé. Nem szabad tépni a hajat, fokozatosan bontsuk ki a hajvégektől a hajtövekig, azaz lentről fölfelé. Mindezt hajkefével és ne tupírfésűvel! 

Örök dilemma: hajmosáskor egyszer vagy kétszer samponozzuk be a hajat?

– Mindig kétszer samponozunk, csak utána kerül rá a balzsam, amit langyos vagy hideg vízzel öblítünk le. Fontos a langyos és hideg víz, mert ettől bezárul a hajszerkezet, és a haj sokkal fényesebb lesz. Kevesen tudják, hogy az első mosásnál csak a szennyeződést mossuk le a hajról, csak másodszorra kezd habozni a sampon, és csak ekkor lesz igazán tiszta a fejbőr.

Sminkelésnél mire ügyeljünk?

– Itt két szabály van. Az alapozót sosem a kézfejünkön próbáljuk ki! A kézfej ugyanis sokkal világosabb, mint az arcbőr, ezért az alapozót az arccsonttól egészen a nyakig kell felvinni. Ha egy tónusban van, akkor tökéletesen fog illeszkedni a szín. A másik inkább kérés! Arra kérem a hölgyeket, legyenek bátrabbak. Mert félnek egy intenzív rúzstól, nem merik használni a színeket. Ezért azt tanácsolom, hogy minden nőnek legyen egy vörös vagy egy bordó rúzs a táskájában! Továbbá sokat kell hidratálni, a folyadékbevitel ugyanis meglátszik az arcon. Ha nem iszunk elég vizet, rögtön cserepes lesz az ajkunk... Rengeteg fontos dolog van még, például hogy a hajszín mindig egy árnyalattal világosabb legyen a szemöldöknél – és hogy két szemöldök még mindig jobb, mint egy (nevet)! Tehát figyeljünk a szemöldök köztes szedésére, és ne feledjük, hogy a szemöldök adja meg az arc keretét.

robex-kormok.jpg
 

A körmöket illetően is van tipped, jó tanácsod?

– Az alaphigiéniához hozzátartozik, hogy a kéz ápolt legyen. Hogy milyen legyen a köröm formája, azt a szakember döntse el, hiszen ő látja, hogy a körömágy mit enged meg. És ha szép, mutatós és tartós műkörmöt szeretnének, ahhoz idő kell. Én rengeteget gyakorlok magamon is, különleges formákat tanulok. A repertoárunkban benne kell lenni legalább 7-8 körömfajtának. Sokan csak a szalonkockát és a szalonmandulát ismerik.

Be kell vallanom, hogy férfi körömépítőről még sosem hallottam!

– A férfi műkörömépítő nem újdonság, csak nálunk, Szlovákiában az. Mint ahogy azt is hiányolom, hogy a helyi szakemberek között nincs együttműködés. Pedig együtt előrébb tartanánk.

Mik a terveid a jövőre nézve?

– Készülök néhány meglepetéssel. Elég, ha annyit mondok: saját tervezésű ruhákban gondolkozom. Később szeretnék kiköltözni Olaszországba, mert nálunk egyelőre kevés a kihívás.

Derzsi Bernadett

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata