Kárpáti Anitának (31, Dunaszerdahely) a körme a védjegye. A munkája precíz, nagy odafigyeléssel és kreativitással dolgozik. Hogyan készül lépésről lépésre a műköröm? Beszélgetésünkből kiderül.

Anita életútja nem mindennapi, kiskorától kezdve színésznőnek készült, színészképzőt végzett Budapesten. A szerelem hozta a Csallóközbe, szakmát váltott, s itt vált a műkörömépítés tudorává... Úgy véli, az alapképzés elindítja az embert az úton, de a tanulás csak ezután következik.

kormos-kezdo.jpg

– Vágjunk mindjárt a közepébe. Helyre lehet hozni a túlreszelt körmöt?

– Igen, hiszen a köröm megújul. Persze, időbe telik, mire regenerálódik. Szépen lassan azonban magához tud térni a köröm. Ha valakinek nagyon elreszelték a körmét – fájdalmas, ég, sem a meleg, sem a hideg víz nem jó rá, betörik –, a japán manikűr az ajánlott. Majd kis szünet után, miután rendbe jött a köröm, lehet vele újra dolgozni.

– Nem minden körmös áll a helyzet magaslatán. Mit tegyen ilyenkor a kliens?

– Minden körmös követ el hibát, ez nem kerülhető el a tanulás alatt. Van, hogy alig készül el a köröm, letörik, leválik az anyag: ennek több oka is lehet, például a rossz anyaghasználat, illetve a nem megfelelő előkészítés. Megesik, hogy a természetes körömlemez kezd bezöldülni – ilyenkor nem volt jól előkészítve, nedvesség került az anyag alá, s a köröm levegős lett. Ha lépésenként haladunk, és a higiéniára is odafigyelünk, akkor ilyen gond nem merülhet fel. Akinek gombásodásra hajlamos a körme, az forduljon bőrgyógyászhoz. Utána szintén a japán manikűr az ajánlott.

A japán technika erősíti a körmöt, és abban az esetben is jó, ha nem szeretnénk műkörmöt. Tanácsom: oda kell figyelni a körömre, mert egy fekete pötty vagy sáv komoly betegségre is utalhat. Bármilyen elváltozást észlelünk, azt kezelni kell.

– A pedikűrt és a manikűrt vehetjük egy kalap alá?

– Más típusú, vastagságú a köröm a kézen, és más a lábon, ezért különböző eszközökkel kell hozzájuk nyúlni. Én Budapesten végeztem egy Angliából behozott új, nemzetközi oktatási rendszer keretében. Igazság szerint korábban én sem hallottam műkörömépítő-világbajnokságról és műkörömolimpiáról – pedig ilyen is van. Mestereim, Kovács Gabó és Sirokai Mária a szakma nagyágyúi voltak. Alapképzésünk részét képezte az esztétikai pedikűr is, de semmiképpen sem a gyógyászati szintű. Én úgy látom, egyre inkább elválik a két szakma egymástól.

minden_reggel_ujno.sk_434.png

– Amennyiben új vendég érkezik hozzád, hogyan kezditek a közös munkát?

– Először is megkérem a klienst, hogy mossa meg a kezét, majd fertőtlenítem – higiéniai szempontból ez nagyon fontos, mivel pici baktériumok tudnak megtelepedni a köröm környékén. A fertőtlenítés fontos az eszközök esetében is, amelyekkel dolgozom. Nemrégiben vettem egy ultrahangos fertőtlenítő készüléket, amely ultrahang segítségével tisztítja meg az eszközöket a szennyeződéstől. Második lépésben felmérem, hogy milyen állapotban vannak a vendég körmei. Majd a körömágybőrt a megfelelő állapotba hozom ahhoz, hogy új anyagot tudjak felvinni; ezt hívjuk manikűrnek. Ez az alfa és az ómega.

– Ma milyen irányzatok tarolnak a körömépítésben?

– Sokan szeretik a természetességet, és az erősített géllakkokra specializálódnak. Mások a díszített körmöket favorizálják. Az egyik volt csoporttársam a díszítések híve, és olyan gyönyörű akvarellvirágokat fest (ez a legismertebb technika virágos minták készítésére – a szerk. megj.), amilyeneket valószínűleg sohasem fogok. Én a letisztult körmöket szeretem, ám szívesen díszítek is. Kezdetben rengeteget gyakoroltam, aztán elmentem egy továbbképzésre, ahol megmutatták, hogyan kell kövekkel dolgozni. Ma már a köves díszítés a kedvencem, mert szinte ékszer gyanánt viselhetjük a köveket, ha szépen vannak felhelyezve.

kormos-csillam.jpg

– Ezek szerint nem vagy az extravagancia barátja...

– Általában próbálok a jó ízlés határán belül maradni. Lehet egy-egy ujjon extra díszítés, de azért a többi ujj legyen egyszerűbb: ez a mottóm. Vannak, akik a hagyományos körmöt szeretik, például az egyszínűt vagy a pirosat, de divat a baby boomer is. Illetve olyanok is, akik szeretnek kísérletezni. Szeretik az évszakokhoz vagy különböző eseményekhez öltöztetni a körmeiket, akinek a kutyája a kedvence, az tacskós körmöt kér, a másik napocskásat. A körömlakkot mindenki ismeri: az utóbbi időben már kevesen kérnek egyszerű lakkozást. Közkedvelt az erősített géllakk, és egyre többen igénylik a műköröm-alapanyagokat.

kormos-tacsis.jpg

– Ezek miben különböznek a géllakktól?

– A műköröm-alapanyagok közé tartozik a zselé, a poliakrilgél és a porcelán. Velük ellentétben az erősített géllakk rugalmas anyag, mellyel azonban hosszabbítás nem végezhető: a vendég saját körömhosszára kerül az anyag. Az erősített géllakkot ugyanúgy díszíthetjük, mint az épített műkörmöt. S hogy mi szerint választjuk ki a megfelelő anyagot?

Elsősorban tudni kell, hogy milyen a vendég körme, milyen az életmódja, hiszen nem mindegy, hogy valaki irodai munkát végez vagy épp kétkezi munkát.

– Hogyan méred fel, hogy melyik körömre melyik anyag tapad jól?

– Vannak vendégek, akiknek papírvékony a körmük. Ez azt jelenti, hogy vékony a körömlemezük, ami genetikai adottság. Vagyis nem azért törik a köröm, mert például szét lett reszelve. Az biztos, hogy itt erősebb tapadású anyagot fogok felvinni a körömre. Az erősített géllakk csak az utóbbi időben került a köztudatba. Régen csak zselével és porcelánnal dolgoztak. Most már a kettő hibridje is megjelent, ez a poliakril-gél. Tapadása erős, hasonló a porcelánéhoz, mellette kellően rugalmas, ebben a zselére hajaz; én is egyre jobban kedvelem. A hosszabb körmökre ez a jobb, mert kevésbé törnek. Igazság szerint mindig van valami újdonság, amit érdemes megtanulni.

– Milyen kézre milyen köröm illik?

– Amennyiben a vendég rövid, kocka alakú körmöt szeretne – mert éppen az a divat –, első lépésként megnézem a kezét. A rövid és picit húsos, vagy a nem szabályos ujjakra jobban illik a hosszabb, mandula alakú köröm, ezzel ugyanis optikailag meg tudjuk nyújtani az ujjat. Általában a vendégek megbíznak bennem, tudják, hogy mindig szem előtt tartom az esztétikát.

kormos-mintak.jpg

– Műkörömből mit tudtok kínálni, milyen formák és hosszak a divatosak?

– Figyelembe kell venni, hogy milyen a kéz, az ujj, a körömágy. Rengeteg formájú köröm van: kocka, lekerekített kocka, ovális, mandula, orosz mandula, stiletto, balerina és még sorolhatnám. Mind egy picit más, az egyik karcsú, a másik kicsit szögletes, nagyon sok új forma jött ki az elmúlt időben. Viszont szalonmunkánál a közepes hosszúságú mandulaköröma legkedveltebb. A nagyon hosszú körmökkel nem könnyű együtt élni a mindennapokban. Az extra formájú körmök pedig inkább fotózásokra vagy kiállításokra és versenyekre készülnek.

– Tisztázzuk egy picit a körmös alapfogalmakat...

– Bármelyik műköröm-alapanyag – a zselé, a porcelán, a poliakril – rákerülhet a saját körömhosszra, nem feltétlenül kell hozzá a körmöt meghosszabbítani. Ha a vendég nem fogadja meg a tanácsomat, akkor követem az elképzelését, már ha a természetes köröm formája megengedi. A körömhosszabbítást nevezzük építésnek – ilyenkor hosszabb körmöket építünk fel, mint a saját körmünk. A hosszabbítás kétféleképpen történhet: tippel és sablonnal. Utóbbinál egy speciális kis lapot helyezünk a köröm alá, kivágjuk, majd valamelyik alapanyagból megépítjük fölé a körmöt.

kormos-nude.jpg

– A tip, ugye, az a műköröm, amit mi is felhelyezhetünk magunknak...

– Igen. Régen, ugye, kis dobozkában megvettük a nagyon sárga, nagyon csúnya és nagyon horgas műkörmöket. Azok a tipek, amelyeket ma használunk, már teljesen mások, versenytipnek nevezzük őket. Nagyon vékonyak, éppen csak a természetes körömlemez szélére kerülnek fel, majd ezek adják az alátámasztást az anyagnak – így történik az építés.

– A vendég választja ki, hogy melyik verziót szeretné?

– Minden esetben a szakember dönti el, hiszen ő tudja, hogy a vendég körmére melyik anyag a megfelelő. A vendég semmi különbséget sem észlel. Egy tövig rágott körömre például nem jó a sablon. Megesik, hogy az alsó bőrredő annyira előre van nőve, hogy a sablont nem tudom úgy becsúsztatni a körömlemez és a bőr közé, hogy ne okozzak fájdalmat. Ilyen esetben a köröm le fog törni, mert a sablon nem illeszkedik. Én szívesebben dolgozom tippel, mert tartós a végeredmény.

kormos-portre-a.jpg

– A manikűr megcsapolja a női pénztárcát, hisz rendszeresen járunk körmöshöz. Mindig a drága alapanyag a jobb?

– Az olcsóbb termékek is lehetnek jók, a glittereknek, a csillámporoknak sem feltétlenül kell a legdrágábbnak lenniük. Viszont nem mindegy, hogy milyen minőségű az alapanyag, amivel a körmöt felépítjük. Nagyon hamar kiderül, ha gagyi, mert nem fog megtapadni, nem lesz olyan fényes.

Én a Truscada márkával tanultam, ez Szlovákiában is elérhető. Kedveltek még a Crystal Nails és a Perfect Nails termékei, amelyek szintén verhetetlen minőséget képviselnek.

– Nem tudunk nem ejteni szót a kínai körmösökről, akik néha bizony kétes származású alapanyagokkal dolgoznak.

– Az, hogy Szlovákiában, a kisvárosokban ennyi kínai körömszalon talpon tud maradni, számomra több mint meglepő. Értem a sikerük titkát, hogy hétfőtől vasárnapig, kora reggeltől késő estig elérhetők, gyorsak, olcsóbbak – bár munkájuk nem összehasonlítható a kvalifikált szakemberekével. Én is meg tudok csinálni 60%-ra egy körömszettet, ha bizonyos fázisokat kihagyok a munkamenetből. Egy manikűr elvégzése 20-25 perc – gyorsabb is tudok lenni, viszont akkor nem lesz olyan szép a végeredmény. Megéri rászánni az időt. Sajnos, az árak az egekbe szöktek az utóbbi időben, mert az anyagárak felmentek, ezért kénytelen a szakember is árat emelni. Így sokan a szalonok bérlése helyett inkább otthon alakítanak ki maguknak egy körmös kuckót.

kormos-piros-kez.jpg

– Milyen egy jó szakember? Mit ajánlasz, mire figyeljünk oda?

– Aki fejleszti magát, tanul és nyitott az újdonságokra. Olyan szakembert kell választani, aki tud bánni a körmökkel, hiszen mint mondják: „Nem a műköröm teszi tönkre a körmöt, hanem a műkörmös.” Fontos a jó technika, a megfelelő eszközök, a megfelelő erősségű reszelő, a megfelelő tartású reszelés – ezt tanulni kell. Rengeteg képzés van, s én szeretek fejlődni a szakmámban, ezért folyamatosan képezem magam. Jó szakemberekre pedig szükség van, mert a nők szeretnek szépek és ápoltak lenni.

kormos-piros.jpg

Hogy készül a francia manikűr?

– Nehezen – nevet Anita. – Mikor azt mondja a vendég: „Egy egyszerű franciát kérek” – a körmös elkezd izzadni, s azt gondolja magában: „Inkább hupililát vagy bármi mást, de ne franciát...” A viccet félretéve: nem egyszerű egy szép francia körmöt elkészíteni, hiszen nagy precizitást igényel. Többféleképpen készülhet: festve vagy építve. A festés: elkészítem a nude (természetes színű) alapot, majd megfelelő fehér festékkel és egy speciális ecsettel megfestem a körmök végét. Közben sem én, sem a vendég nem veszünk levegőt, hogy az ív igazán tökéletes legyen. Az építés: ezt a technikát műköröm-alapanyagok (zselé, akril, porcelán) esetén lehet alkalmazni, erősített géllakknál nem. Kitörléses technika, illetve reszelt mosolyvonalas módszer is létezik.

image_6483441.jpg

Reszeléses és kitörléses módszer

A kitörléses technikánál elkészítik a nude alapot egy negatív mosolyvonallal a köröm végén, majd fehér színű építőanyaggal a szabadszél felőli részt betöltik. Ecset segítségével kitörlik a mosolyvonalat, hogy megfelelő ívű legyen, és így köttetik meg, majd clear zselével borítják; köttetés után, ha még szükséges, a felületet megreszelik. A reszelt mosolyvonalas francia – ez nagyon szép és nehéz technika – esetén kialakítják a negatív mosolyvonalat, majd köttetés után a mosolyvonalat megreszelik. Ezután betöltik a szabadszél felőli részt fehér építőanyaggal, majd köttetés után összereszelik a kettőt. Ha szépen és precízen vitték fel az anyagot, akkor gyönyörű lesz az eredmény. Van még egy különlegesség, amelyet úgy hívnak, hogy beépített díszítéses francia köröm. Ilyenkor a francia vég nem fehér, hanem különböző díszítést tesznek bele, akár csillámokat, akár apróra tört kagylóhéjat vagy színes festéket. Ezt szintén reszeléses technikával lehet elérni.

Baby boomer

Két fő festési technológiai irányvonalat egyesít. Az egyik a francia, a másik az ombre. Lényege, hogy a körmök vége fehér, a középső része átmenetet képez a körömtőnél elhelyezkedő nude rózsaszín felé. Vagyis úgy néz ki, mint egy elmosódott határvonalú, alap francia köröm. A 2022-es év színe a lila – most ez a sláger.

kormos-baby-boomer.jpg

Orosz manikűr!

A leghíresebb. Nemrégiben jártam egy ukrán oktató workshopján, aki Budapesten él, s orosz manikűrképzést tart. Ez a körömágybőr legszebb előkészítésének a módja, mely során minden apró, letapadt bőröcskét eltávolítunk.

image_6487327.jpg

 

Darnay Krisztina
Kapcsolódó írásunk 
Cookies