„Akkor sem akarok elhízni! Három éve nem menstruálok, de nem érdekel” – írta egy anorexiás lány, Eszter. Szülei elváltak, apja imádta a szép nőket, virágról virágra szállt. A serdülő Eszter nagyon ragaszkodott hozzá, és nem akarta megélni, hogy apja csak azért utasítsa el, mert nem elég szép. Sokszor fültanúja volt, mikor apja a csúnya lányokon gúnyolódott. Ezért inkább örökké gyermeki testben akart maradni.

Pedig nem vicc a vérzés elmaradása! Az amenorrhoea amellett, hogy meddőséget jelent, akár évekkel is megrövidítheti az étkezési zavaros nők életét. 

menstrualas-szekes.jpg

Az anorexia nervosa gyakori tünetét két tényező – a testzsír arányának csökkenése és a hormonok működési zavara – okozza. Amikor olyan komoly stressz éri a szervezetet, mint az éhezés, tartósan megemelkedik a kortizol stresszhormon szintje, ami szintén akadályozza a női hormonok kiválasztását. A túlzásba vitt sportolás ugyancsak leállíthatja a ciklust. Hogy ki hogyan fogadja vérzése elmaradását – az az anorexia súlyosságától függ. Sokan örülnek neki, hogy többé nem kell a nehéz napokkal bajlódni. (Persze, fontos tisztázni, hogy a vékonyság alapvetően nem vonja maga után az amenorrhoeát.)

Félelem a gyerekvállalástól

A menstruáció elutasítása gyakran mélyebben gyökeredzik: számos anorexiásnál az anyaságtól, a felnőtté válástól való félelem, illetve valamilyen korai trauma, például szexuális erőszak is kiválthatja.

Az anorexiásoknál gyakran figyelhető meg az az ellentmondás, hogy nőideálokat követnek és a férfiak elismerésére vágynak, a nőiséget jelképező menstruációt viszont – tudatosan vagy tudat alatt – elutasítják. Az evészavaros nők hiába fogynak le – akár már csontsoványra –, valójában ekkor sem békélnek meg magukkal, hiszen az elégedetlenségük belülről fakad.

Kati étkezési zavarát valószínűleg szülei házasságának megromlása idézte elő. 13 éves korában jelentkezett nála az anorexia: a lelke mélyén a beteg gyermek szerepébe vágyott vissza, akiről környezete gondoskodik. Látva, hogy szülei hogyan mentek tönkre a válásuk miatt, félelem alakult ki benne a házasságtól és a gyerekvállalástól. Úgy érezte, hogy a hagyományos női feladatokat – mint a főzés vagy a család összetartása – mensturációja elmaradásával „megúszhatja”.

A menstruáció elmaradása veszélyes, mert az ösztrogénhiány évtizedekkel öregíti a testet. Az anorexiások szervezetében fennálló tartós és súlyos ösztrogénhiány a meddőség mellett hosszú távon egyéb problémákat is okozhat. Az ösztrogén egyik élettani hatása, hogy átlagosan tíz évvel tovább élnek a nők, mint a férfiak. Az anorexiás betegek – kis túlzással élve – ezt az előnyt veszítik el.

web-bannerek-instagram.jpg

Az ösztrogén védi a nőket a stroke-tól és a szívinfarktustól, ezért hiánya később szív- és érrendszeri problémákkal járhat – emiatt fordulnak elő ezek a panaszok inkább a menopauza után. Az amenorrhoea rövid távú következménye a csontritkulás, ami már fél-egy év után kimutatható. Az ösztrogén felel továbbá a hüvely nyálkahártyájának megfelelő vastagságáért. Testzsírhiányos állapotban ez elsorvad, így sokkal érzékenyebbé válik: az anorexiások pedig könnyebben kapnak el fertőzéseket, emellett az aktus is kifejezetten fájdalmas lehet számukra.

A menstruációt lelkileg is akarni kell! A ciklus helyreállása a testsúly gyarapodásával várható. Ám az anorexiásoknak annyira eltorzult a testképük, hogy nehéz átfordítani a gondolkodásukat.

–varga–
Cookies