A női tudatlanságot nehéz felfejteni. Még ma is megkapják a császáros anyukák, hogy minek erről ennyit beszélni. Más is szült heggel, aztán nem beszélt róla, s úgy is jó volt. Jobb volt, mert minek a sebeket tépegetni.

A hegmesék azért fontosak, mert az anyukáknak senki sem mesél arról, hogy mit tegyenek, ha hurkás, kemény a császáros hegük. Emellett rengeteg nőnél jelentkeznek a hasűri összenövések – tíz, császáron átesett nőből átlag hétnél van valamilyen összenövés, két császár után pedig ennek a valószínűsége kilencven százalék. Sokszor az összenövések tünetmentesek, és csak a szülés után hónapokkal, évekkel produkálnak tüneteket.

hegkezeles-netes-videotarral.jpg

A csaszarvonal.hu weboldalon rengeteg tanácsot, trükköt találhatnak az anyukák a hegkezelésről. Nálunk ezzel az egészségügy nem törődik, a hegmasszázshoz értő, manuális technikákban képzett szakemberek is hiányoznak – pedig a torna és a masszázs néha csodát tesz.

A Császárvonal netes videótára határoktól függetlenül bárki számára elérhető. A hegkezelést akár évekkel a műtét után, otthon is el tudjuk kezdeni. Sokan nem érnek a heghez, idegen számukra, félnek tőle – de egészen addig, amíg nem kapcsolódunk vele, sem a lelkünk, sem a testünk nem fog tudni gyógyulni. Hegkezelés során önmagunkkal is kapcsolódunk.

Ha mulasztást tapasztalunk, fontos azt  jelezni a kórház, a betegjogi képviselők felé. Ha nincs visszajelzés, a kórház vagy az orvos még azt gondolhatja, hogy mindent jól végzett.

Hegkezelés

Az anyukákat ma még senki nem figyelmezteti, hogy igenis foglalkozni kell a császáros heggel! A hegkezelés egy császárral szült édesanya napi rutinjában 10–20 perc maximum. Vagyis azzal, ami kéznél van (a saját tenyerünk vagy a fürge ujjaink), a műtét után 3-4 héttel már elkezdhetjük masszírozni a heg környékét.

De sok más eszköz is segíthet, egy ecset a heg érzékelését javíthatja – s akkor is segíthet, ha a saját érintésünk még nehéz, nem szívesen nyúlunk a heghez.

minden_reggel_ujno.sk_328.png

Vagy: gyűrd össze a lepedőt, végighúzva szintén ingert kaphat a heg, s a keringés fokozódni fog. Jó szolgálatot tehet a száraz kefélés is. A speciális kis labdákat is szívesen választják az anyukák a megnyúlt bőr feszesítésére, a kötényhas szebbé tételéhez. Egy a lényeg: a megfelelő keringés biztosítása a műtéti területen. Heggel elkezdeni foglalkozni sosem késő, régebbi hegeknél is segíthet egy jártas szakember. Infó: császárvonal.hu

Sallay Erika
Kapcsolódó írásunk 
Cookies