A női tudatlanságot nehéz felfejteni. Még ma is megkapják a császáros anyukák, hogy minek erről ennyit beszélni. Más is szült heggel, aztán nem beszélt róla, s úgy is jó volt. Jobb volt, mert minek a sebeket tépegetni.

A hegmesék azért fontosak, mert az anyukáknak senki sem mesél arról, hogy mit tegyenek, ha hurkás, kemény a császáros hegük. Emellett rengeteg nőnél jelentkeznek a hasűri összenövések – tíz, császáron átesett nőből átlag hétnél van valamilyen összenövés, két császár után pedig ennek a valószínűsége kilencven százalék.

csaszarvonal-hegmesek-illusztracio-kezdo.jpg

Sokszor az összenövések tünetmentesek, és csak szülés után hónapokkal, évekkel produkálnak tüneteket. A császárvonal.hu weboldalon rengeteg tanácsot, trükköt találhatnak az anyukák a hegkezelésről. Nálunk ezzel az egészségügy nemigen törődik, a hegmasszázshoz értő, manuális technikákban képzett szakemberek is hiányoznak – pedig a torna és a masszázs néha csodát tesz.

Ha mulasztást tapasztalunk, fontos azt jelezni a kórház, a betegjogi képviselők felé. Ha nincs visszajelzés, a kórház vagy az orvos még azt gondolhatja, hogy mindent jól végzett.

A császáros heg

Minden császáros heg mögött egy emberi történet lapul. Csodakapu, mosolyvonal, babaajtó, életkapu – ahány anya, annyiféle nevet kap a császáros heg a szülés után. A női test ereje csodálatos, ám egy hasi szülés után ennek megtapasztalása sérülhet, mert a vele járó heg emlékezetes forradás. Hiszen egy anya császáros szülése nem ér véget a kötéscserével, a varratszedéssel, a heg annál hosszabb távú valami.

Kiss Verussal, a Császárvonal projekt egyik alapítójával beszélgettünk a császáros hegekről.

csaszarvonal-hegmesek-kis-verus.jpg
Kiss Verus egészségügyi szakújságíró, a Császárvonal egyik alapítója, a Hegmesék csapat kreatív vezetője, dúla.

Ha egy császáros heg kívülről szép, akkor belülről is rendben van?

– A császármetszést azért nevezik rutinműtétnek, mert egy egyetemi klinikán egyetlen délelőtt alatt akár 10-12 alkalommal is sor kerül rá. Hiába gyakori eljárás, attól még óriási hasi műtét. Úgy magyarázzuk: mire a baba kiemeléséig elérnek az orvosok, nagyjából tíz réteget vágnak át és húznak szét a hasban. Ám nem mindegyik réteget varrják; egy-kettőt varrnak csak, a többi pedig gyógyul valahogy, magától. Amúgy csodálatos dolog, ahogy a testünk reagál: a sebek széleit, az átvágott rétegeket összeforrasztja, mindezt úgy, hogy a lehető legszilárdabban és legstabilabban odaköti valamihez.

Ám ezek a rétegek, ha közben nem kapnak megfelelő húzásirányt és ingereket, akkor egymáshoz vagy a belső szervekhez tapadhatnak. Ezért a hegkezeléssel már a kórházban is foglalkozni kell.

Hogy kezelheti a sebét egy újdonsült anyuka?

– Már a kórházban ráteheti a kezét a kötésre, adhat egy külső ingert az idegrendszerének. Segítheti légzőtornával, finom masszírozással, mozgással, tehát a keringés minden irányba történő segítésével és helyreállításával. Ez élethosszig tartó feladat, mert bár lehet, hogy a heg évekig nem okoz problémát, de mondjuk, húsz év elteltével lehet egy furcsa térdfájásunk, könyökfájásunk, migrénünk, amire nincs orvosi magyarázat. Nagyon jó irány, ha ilyenkor a császáros heg vagy bármilyen más testi heg felé kezdünk keresgélni, hogy nincs-e ott feszesség, letapadás. Ezen a problémán a legtöbb esetben a szakemberek, a masszőrök segíthetnek mindenféle manuális technikával. Tehát nem kell ezekkel a panaszokkal együtt élni – mi igazából ezt a gondolkodást próbáljuk az anyukáknak átadni.

csaszarvonal-hegmesek-konyv.jpg
Tavaly adta ki Kiss Verus a Hegmesék című könyvét. A könyvben húsz különböző történetet mutat be, császárral szült édesanyák vállaltak arc nélküli hegfotózást, és azt, hogy egy kérdőív segítségével ugyanazokra a kérdésekre válaszolnak. Azt tartják, hogy annyi történet van, ahányan elmondják; és mind érvényes. (© Hegmesék)

A heggel kapcsolatos gondok az egészségügy deficitjei is, az anyukák mégsem így beszélnek róluk...

– Ahogy emelkedik a császármetszések aránya, egyre több lesz az ezzel összefüggő szövődmény. Ezek az összenövések sok problémát hozhatnak a nők, de a családok életébe is. Az anyukás fórumokon mégis azt válaszolják a társak a kérdésekre: ezzel együtt kell élni. Nekem is viszket frontkor és fáj a hegem, szintén erős hasi fájdalmam van peteéréskor és a többi. Sokan csiklóérzéktelenségre is panaszkodnak, mert műtétkor olyan idegek is sérülhetnek, melyek érintik ezt a területet. A császármetszés nem szövődménymentes beavatkozás – csak erről nem beszélünk. Az anyák pedig csöndben vannak a panaszaikkal, ha pedig előmerészkednek, a környezetük azt sugallja: ezen nem lehet segíteni. S igen, képes egy édesanya így leélni az életét. Mi ebben próbálunk segíteni. Erre jött létre például a Császárvonal netes videótára. Ez a videótár határoktól függetlenül bárki számára elérhető.

A hegkezelést akár évekkel a műtét után, otthon is el tudjuk kezdeni. Sokan nem érnek a heghez, idegen számunkra, félnek tőle. Viszont egészen addig, amíg nem kapcsolódunk vele, sem a lelkünk, sem a testünk nem fog tudni gyógyulni. A hegkezelés során önmagunkkal is kapcsolódunk.

A császáros anyuka hogyan veheti észre, hogy összenövése van?

– Nyilván hozzánk a panaszos anyukák érkeznek, de mindig hangsúlyozzuk: azért, mert olvastak az összenövésekről egy cikket, még nem kell keresni magukon. Nincs mindenkinek összenövése, ha pedig van, figyeljünk a jelekre. Megmutatkozhat úgy, hogy különböző színű a heg területe, valahol pirosabb, máshol meg fehérebb; vagy épp erős kötényhasa van az anyukának (behúzza a pocakot a heg). Bármilyen panasz a menstruációs ciklusban vagy a szexuális életben is visszavezethető erre, esetleg az is, hogy nem jön össze a következő baba.

– Sőt, bármilyen testi fájdalom – a nyakfájdalomtól a bokáig –, illetve a vizelettartási gond is utalhat rá. Ha például mozgás közben a hegünk benyilal, ha műtét után hónapokkal még mindig viszket, ha frontra érzékeny, ha csomót érzünk a heg alatt... Ez mind annak a jele lehet, hogy a heg még törődést kíván. S bizony nem igaz, hogy a fájdalommal együtt kell élni! Ha az anya elkezdi az önkezelést, vagy eljut a szakemberekhez: az az életminőségében hozhat változást számára. Fontos megemlíteni, hogy akár műtéttel járó beavatkozásra is sor kerülhet; szóval, az állapot javítható.

csaszarvonal-hegmesek-illusztracio-gepes.jpg

– Milyen napi rutint vezessen be egy császáros anyuka?

– A száraz kefés hasmasszázs a napi rutin része lehet, mert javítja a vér- és nyirokkeringést, valamint segíti a regenerációt és a heggyógyulást. Mindössze egy masszázskefére van hozzá szükségünk, a bőrt kihúzva elnyújtott mozdulatokkal dolgozunk: köldök alatt lefelé, köldök fölött felfelé, a köldök körül pedig körben. A jó keringés elérése a cél a nagy hasi műtét után, ez az, ami a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen.

minden_reggel_ujno.sk_312.png

Hegkezelés

A hegkezelés egy császárral szült édesanya napi rutinjában 20 perc maximum. Azzal, ami kéznél van, a saját tenyerünk vagy a fürge ujjaink, a műtét után 3-4 héttel már elkezdhetünk az ujjainkkal masszírozni a heg körül. De sok más eszköz is segíthet, egy ecset a heg érzékelését javíthatja – s akkor is segíthet, ha a saját érintésük még nehéz, nem szívesen nyúlunk a heghez. Vagy: gyűrd össze a lepedőt, végighúzva szintén ingert kaphat a heg, s a keringés fokozódni fog. Jó szolgálatot tehet a száraz kefélés is. A speciális kis labdákat is szívesen választják az anyukák a megnyúlt bőr feszesítésére, a kötényhas szebbé tételéhez. Egy a lényeg: a megfelelő keringés biztosítása a műtéti területen.

Heggel elkezdeni foglalkozni sosem késő, régebbi hegeknél is segíthet egy jártas szakember. Infó: császárvonal.hu

Sallay Erika
Cookies