Hetven év. Mondhatni, egy emberöltő van a Komáromi Jókai Színház mögött. Voltak nehéz időszakok, de a színészek elhivatott munkájának köszönhetően ebből a nézők sok mindent nem észlelhettek.

A színház helyzetét az elmúlt években igencsak megingatta a Covid, majd az energiadrágulás, mégsem vesztették el abbéli hitüket, hogy a nézők szeretetének köszönhetően ezt az időszakot is átvészelik. Ez a remény adott nekik erőt ahhoz, hogy „hetvenkedve” indítsák el a jubileumi évadot.

hetvenkedes-kezdo.jpg
Az évad grafikai látványterve Sátor Dénes munkája (© Komáromi Jókai Színház / Facebook)

Október a nagybetűs ünnepről szól a társulat életében. Az igazi születésnapról, hiszen 1952-ben e hónap elején tartotta Fellegi István vezetésével első társulati ülését a Matesz (Magyar Területi Színház) alapító generációja: Bottka Zsuzsa, Bugár Béla, Fekete Gyula, Ferenczy Anna, Gábor (Grébner) Gyula, Gyurkovics Mihály, H. Budai Mária, Husvár Ferenc, Király Dezső, Kiss Lajos, Konrád József, Lelkes Magda, Lőrincz Margit, Siposs Jenő, Turner Zsigmond, Udvardy Anna.

Az 1953. január 31-én tartott első bemutatóig a Mateszhez csatlakozott még: Buday Imre, Kovács Irén, Lehotay (Lipták) Antal, valamint művészeti titkárként Riszdorfer László.

Jön, jön!

A „Hetvenkedést” a Rédli Károly rendezésében színpadra vitt Örökség című darabbal kezdték, melynek női főszerepével Szvrcsek Anita elnyerte a fődíjat a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján.

hetvenkedes-orokseg.jpg
(© jokai.sk)

  • Október végén Martin Huba rendezésében František Langer Külváros című színpadi játéka kerül bemutatásra, melyben a teátrum korábbi igazgatóját, Tóth Tibor Jászai Mari-díjas színművészt láthatjuk ismét.
  • Decemberben Bagó Bertalan rendezésében Marc Camoletti Boeing, Boeing című vígjátékát hozza el a komáromi nézőknek a székesfehérvári Vörösmarty Színház.
Januárban Boráros Imre Kossuth-díjas színművész főszereplésével a Soproni Petőfi Színház vendégjátékaként Sík Sándor: István király című történelmi játéka kerül műsorra.
  • A tervek szerint márciusban, a Rédli Károly rendezésében bemutatásra kerülő Pál utcai fiúk c. nagysikerű musicalban, lehetőséget kapnak a bemutatkozásra a Pozsonyi Színművészeti Egyetem ifjú titánjai is.
  • Áprilisban a Miskolci Nemzeti Színház előadásában Ibsen leggyakrabban játszott színműve, a Babaház kerül bemutatásra Béres Attila rendezésében.

hetvenkedes-gal-tamas.jpg
Gál Tamás, a színház igazgatója (© Fóti Dávid)

Az alternatívabb színházi előadások kedvelőit ebben az évadban David Pownall Mesterkurzus c. komédiájával, Tóth Attila Mindennapi tenyerünk c. nyomoreszkjével, Lucskay Róbert – Forgács Miklós – Czajlik Róbert: Apa, Anya, Pia c. egyszemélyes darabjával, valamint Leonyid Zorin Varsói melódia című lírai játékával várják a Benkő Géza Stúdiószínpadon.

A színház születésnapjának ünnepélyes díjátadói.

A Jókai Színház hetven évének legszebb pillanatait az alábbi galériában találják!

(© A fotókat Fóti Dávid készítette, illetve a Komáromi Jókai Színház bocsátotta rendelkezésünkre.)

Janković Nóra
Kapcsolódó írásunk 
Cookies