Párkapcsolatban élni nem azt jelenti, hogy megszakítjuk a barátainkkal a kapcsolatot, lemondjuk a haveri sörözéseket, és hogy mentesek vagyunk a társasági élettől. Éppen ellenkezőleg. Az élet a férjnek- és feleségnekvaló megtalálása után is ugyanúgy folytatódik!

Sokan, amint rálelnek életük szerelmére, elzárkóznak a külvilágtól, mert éjt nappallá téve turbékoló galambok módjára szeretnék leélni az életüket párjukkal. Ezt követően pedig sorra lemondják a baráti találkozókat, feladják a hobbijukat, és elkényelmesednek. Nem veszik észre, hogy ezzel együtt szépen lassan feladják a szabadságukat, függetlenségüket is. Jöhet a jól ismert mackónadrág és a „minden mindegy” életérzés. Valóban ezt akarnánk? Kétlem! Akkor mégis hogyan tarthatjuk meg függetlenségünket a párkapcsolatunkban?

Igaz barátok
Attól még, hogy megtaláltuk életünk szerelmét, az nem azt jelenti, hogy el kell hanyagolnunk a barátainkat. A megfelelő partner támogatni fogja a csajos, pasis estéket és a baráti körben eltöltött programokat is. Erre a férfinak és a nőnek egyaránt szüksége van. Ilyenkor mindketten kiereszthetik a gőzt, és olyan témákról is beszélgethetnek a barátokkal, amelyek a másikat nem feltétlenül érdeklik (mint például a foci vagy a legújabb sminktippek). A legjobb és igaz barátok egyszerűen pótolhatatlanok, éppen ezért a velük töltött idő felbecsülhetetlen.

A külön töltött idő izgalma
Nem kell sülve-főve egymás nyakán lógni, mert úgy hamar megunjátok egymást. A külön programok külön élményt jelentenek, amiről ugyanúgy beszámolhattok a párotoknak, ráadásul hozzászoktatjátok őt ahhoz is, hogy az élet nem áll meg, ha épp az egyikőtök a munka miatt nem ér rá a közös sétára. Ugyanúgy el lehet menni egy sétára egyedül is, de ott van még a fodrász, a kozmetikus, ahová az ember (remélhetőleg) nem viszi a párját. Hagyjatok egymásnak szabad mozgásteret! Erre mindenkinek szüksége van az életben. Ráadásul egy kis titokzatosságot is csempészhettek ezzel a mindennapjaitokba.

Karrier
A férfi és a nő számára egyaránt imponáló és izgalmas, ha a párja szereti a munkáját, és kiteljesedik benne. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a magánéletén kívül is a sikerre és az eredményességre törekszik, másrészt a realitás talaján ál: tudja jól, hogy az élet nem csak szerelemből és rózsaszín felhőkből, mézesmázos álmokból áll. Fontos, hogy az érzelmi életünkön kívül a munkahelyünkön is jól érezzük magunkat, és hogy ezt a partnerünk tiszteletben tartsa. Egy jól működő párkapcsolatban egyébként sokkal sikeresebbek a felek a karrierjüket illetően.

hogyanor.jpg

Kedvenc időtöltés
Ne add fel a hobbidat vagy kedvenc kikapcsolódási tevékenységedet csak azért, mert szerelmes vagy. Egyrészt, az énidő, a saját hobbi igenis fontos, ezt a párodnak is tolerálnia kell. Másrészt, ha van a párkapcsolatodon kívül is életed – hobbid, barátaid –, akkor nem fogsz minden egyes problémát tragédiaként megélni a párkapcsolatodban sem. Az élet nem áll meg csak azért, mert szerelembe estünk, éppen ezért ne hagyjuk el magunkat e téren!

Szeress „egyedül” lenni a párkapcsolatban is!
Az énidő nem csak azt jelenti, hogy egyedül elmegyünk új ruhákat venni, vagy meglátogatjuk a manikűröst. Az énidőre férfinak és nőnek egyaránt szüksége van, s ez jelentheti azt is, hogy semmi különöset nem csinálunk, csak pihenünk, olvasunk, zenét hallgatunk, elmerengünk. Ilyenkor át tudjuk gondolni az életünket, döntéseinket, munkánkat, jövőbeli terveinket...

A függetlenség, a szabadság az első
Ha párod az, aki lebeszélne téged ezekről a külön tevékenységekről, és nem tartja tiszteletben a saját, egyedül eltöltött idődet, vagy netalán féltékenykedik, mert vele kevesebb időt töltesz, akkor mérlegelj. Ha tényleg hanyagolod őt, saját, egyéni elfoglaltságaid miatt, akkor igyekezz úgy alakítani a napodat, hogy rá is több idő jusson. Ám ha direkt, önző módon próbál elszakítani a hobbidtól, barátaidtól, és igyekszik kisajátítani téged, akkor valószínűleg nem lesz túl gyümölcsöző a kapcsolatotok a jövőre nézve... Ne hagyd, hogy elvegyék tőled a szabadságodat!

Almássy Dorka