Ne várjunk túl sokat magunktól. Ne most akarjunk gitározni és idegen nyelvet tanulni, így is sok a teendőnk!

Ezt üzeni Nagy Annamária pszichológus (Szentpéter), aki áprilisban minden hétfőn Lelkierőd címmel immunerősítést tart az egészségügyi dolgozók számára a Facebookon.

hogyan-birjuk-idegekkel-kezdo.jpg
(Forrás: pinterest.com)

– A karantén a nőket nagy nyomás alá helyezi, hiszen rájuk hárul az idősek gondozása, a mindennapos főzés, a háztartás és a gyermekekkel való foglalkozás. Ezer teher nyomja a vállukat! Sokan dolgoznak részmunkaidőben (ezek most épp veszélyeztetett állások), és sokan dolgoznak a frontvonalon: az egészségügyben, az élelmiszerboltokban és a postán. A nővérek, eladók, de még a takarítónők sincsenek könnyű helyzetben, a munkájuk pedig manapság testben és lélekben hatványozottan megterhelő.

Nekik szeretnék segíteni az előadásommal – magyarázza a pszichológus. S hogy milyen nagy szükség van ilyesmire, az is mutatja, hogy a meghirdetett helyek hamar beteltek.

– A sok munka, de a bezártság is kikezdi az idegeket, sok stresszhelyzetet produkál. Hogyan győzzük le a stressz-szörnyet és nyesegessük le bimbózó ingerlékenységünket, ami könnyen átmehet agresszivitásba?

– A bezártság mindenkire máshogy hat. Általánosságban igaz, hogy növeli a feszültséget, viszont személyiségfüggő, hogy kit talál meg inkább. Fontos, hogy a karantén idején új rutint építsünk ki magunknak. Most talán belefér, hogy legyen „énidő”, amikor csak magunkkal foglalkozunk, és töltődünk. 

nagy-annamaria-pszichologus.jpg
Nagy Annamária pszichológus

– A stressz, az indulat része az életünknek. Mit kezdjünk vele?

– Így van, teljesen normális érzés. Ugyanaz a biológiánk, mint az ősembernek. Az ősembernek, mikor a vaddal találkozott, két lehetősége volt: vagy elfutott, vagy szembeszállt és megküzdött. A mostani stresszhelyzetet nem egy vadállat okozza. Általában a munkahellyel, a magánélettel, a párkapcsolatunkkal vagyunk gondban. Itt már nem reagálhatunk ütéssel vagy futással.A biológiánk úgy alakult, hogy segíti a túlélésünket. Vészhelyzetben felszalad a pulzusunk, vérünk a vázizomzatunkba tódul, és testünk felkészül a harcra vagy a menekülésre.

A mostani stresszhelyzetet nem egy vadállat okozza – általában a munkahellyel, a magánélettel, a párkapcsolatunkkal vannak gondjaink. Itt már nem reagálhatunk ütéssel vagy futással. Meg kell tanulnunk kezelni a felfokozott állapotot, azaz a felgyülemlett stresszt.

– Mivel lehet a stresszt levezetni?

– A stressz oldására többféle módszer ismert. Személyiségfüggő, hogy kinek mi válik be. Az első megoldás, amihez nyúlhatunk, a sport. Ma már mindenki hangsúlyozza a testmozgás fontosságát és jótékony hatását. Muszáj bevezetni valamilyen mozgásformát a mindennapjainkba. Lehet ez futás, kerékpározás, aerobic, jóga, bármi, amihez kedvünk van. Továbbá a relaxáció és a meditáció is jól működik. Érdemes olyan tevékenységeket kipróbálni, amire idáig nem jutott idő vagy lehetőség.

– A megszokott háztartási munkák mellett végezzünk olyan tevékenységet, ami során kézzel alkotunk valamit, és saját produktumot hozunk létre. Ilyen kézműves-elfoglaltság lehet a kenyérsütés, kertészkedés, kivarrás, kötés és a többi. Van, akinek az válik be, ha olyan tevékenységet végez, ami megnyugtatja és lelassítja. Ilyen lehet a kreatív színezés. Van, akinek a sport, a futás vagy a kardió a kedvence. A család számára jó megoldás, ha a stresszt együtt próbálják levezetni.

minden_reggel_ujno.sk_30.png

– Ha a gyerekeinken érezzük a feszültséget, akkor játékos formában üssük ki párnacsatával, gyurmázással. Ebbe a gyerek beleviheti az indulatát. De mindig olyat válasszunk, amit nagy vehemenciával végezhet. Nagyon fontos, hogy a gyerekek előtt megnevezzük az érzést: „Látom, hogy dühös vagy!”, „Anya most ideges, és ki kell szellőztetnie a fejét!”. Mindez furcsán hangozhat, de fontos, hogy a gyerekeket megtanítsuk az érzéseik felismerésére és kimondására. A gyerek nem a másikat fogja bántani – inkább elmondja, hogy őt mi bántja. Elmondja az érzéseit! Az érzésekhez később párosíthatunk egy-egy légzésgyakorlatot.

– Karantén van. Meddig lehet bírni egy panelben akár két gyerekkel bezárva?

– Nagyon fontos, persze a megfelelő óvintézkedések mellett megengedett, hogy a gyerekek és a felnőttek levegőzzenek. Emellett fontos a D-vitamin, amit a Nap nyújt. A túlzott óvás miatt a négy fal között rekedt családok sokkal nagyobb stresszt élnek meg. Az egészségügyi sétát, a szabad levegőn való tartózkodást napi szinten ajánlják, természetesen szájmaszkban és gyakori kézmosással. Nem szabad irracionálisan szorongani! Ha városban élünk, a gyerekekkel üljünk kerékpárra vagy autóba, és keressünk egy nyugodt, félreeső helyet a természetben, ahol a gyerekek kiszaladgálhatják magukat, és kellemesen elfáradnak.

M. Ando Krisztina
Cookies