Nem mond semmi olyat, ami ne lenne benne a biológiakönyvekben. De ahogy mondja! Cserháti-Herold Janka igazi forradalmat indított el, mikor beszélni kezdett a női testről.

Megtörtént az ovulációm. Igen, ezt így tudom. Hogy miből? A progeszteron hormon hatására megemelkedett a testhőmérsékletem, és a termékeny nyák is eltűnt mára... Ilyeneket ír Janka a posztjaiban. Cserháti-Herold Janka (Budapest, 32) néhány évvel ezelőtt nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint hogy megtanítsa a nőket arra, hogyan ismerhetik meg a ciklusukat. Janka azóta saját YouTube-csatornáját is elindította, ahol már 100 ezren követik.

hormonmentes-janka.jpg

– Miről szól a módszer, amit most már oktatsz is? Annyit tudunk, hogy nem szabad összekeverni a naptármódszerrel...

– Egyelőre az, amivel én foglalkozom, még nem nagyon elterjedt tudás. A termékenységtudat alapvetően arról szól, hogy megtanítom a nőknek, hogyan ismerhetik meg saját termékenységük ritmusát. A módszert fogamzásgátlásra, de babatervezésre vagy hormonháztartásunk nyomon követésére is lehet használni. A termékenységtudat-oktatást különben egy angliai kurzuson tanultam meg. A szakma még nemzetközi viszonylatban is eléggé újnak számít. Én megmutatom a nőknek, hogyan figyeljék meg a ciklusukat, mi az a ciklusgörbe, vagy hogyan lehetnek otthon a testükben. A tudással felvértezve észlelni tudják, hogy milyen orvosi segítségre lehet éppen szükségük. 

A termékenységtudattal összefügg a menstruáció. Tapasztalataid alapján melyek azok a kérdések, amelyek felmerülnek a nőkben, ha a ciklusukról van szó?

– Rengeteg ilyen van! A leggyakoribb kérdés így kezdődik: „Normális-e…?“ Normális-e, ha nem 28 napos a ciklusom? Normális-e a vérzésem intenzitása, színe? Normális-e, ha ciklus közepén erősödik a hüvelyi folyásom? A nőknek alig van tudásuk arról, igazából hogyan is működik a testük. Sokan anatómiából sem kapnának jelest: nem tudják, hogy is néz ki a hüvely belülről. A menstruáció, illetve a ciklus pedig megfoghatatlan, hiszen itt már bejönnek a képbe a hormonok. Sokaknak minden videóm nagy, homlokra csapós élmény: én erről miért nem tudtam eddig? 

A nyákot régen folyásnak nevezték, és az anyukáink mindig azt mondták, hogy az nem jó. Hallgassuk meg, mit mond róla Janka – hát nem ezt.

Mi a helyzet a másik nemmel? 

– Itt még rosszabb a helyzet. Szerencsére vannak nagyon érdeklődő férfiak, a videóimat egyre több férfi nézi meg. Úgy látom, hogy egyre inkább társadalmi kérdés, hogyan állunk a menstruációhoz általánosságban.

Kitől kérjenek tanácsot a fiatal lányok, honnan informálódjanak? 

– Én magam a csatornámon igyekszem úgy körbejárni a témákat, hogy azok érthetőek legyenek a kisebbek és nagyobbak számára egyaránt. Emellett nem mindegy, hogy például anyukánk gyerekkorunkban eldugdosta-e előlünk a betétet, vagy lehetett erről nyíltan beszélni. Az oktatási rendszerben is változtatásra lenne szükség, hogy létezzenek legalább szavaink az intim testrészeinkre...

web-bannerek-hirlevel-02_0.jpg

Azt, hogy te ennyire nyíltan tudsz beszélni és kérdezni, az otthoni mintáknak köszönheted?

– A kettő vegyül. A menstruációról sokat beszéltünk, mert anyukámat részben a dédnagymamám nevelte, aki bába volt. Viszont a szexualitásról már nem beszéltünk ilyen szabadon, itt magam gyűjtöttem az információkat. Az elején kaptam hideget-meleget, hogy miért mutatom be ennyire plasztikusan és finomkodásoktól mentesen a testünk működését. Ám ennek csak így van értelme.

Mit gondolsz, miért nem kíváncsiak a nők a saját testük működésére?

– Inkább az a gond, hogy nem merünk megnyílni. Talán nem is tudjuk, hogy kitől lehetne kérdezni. Az orvosi rendelőben nincs annyi idő, hogy minden kérdésünkre választ kapjunk. Az is előfordulhat, hogy a páciens épp dorgálást kap, amiért ezzel vagy azzal nincs tisztában.

hormmentes-illustrcios-02.jpg

Mennyire felkészültek a mai lányok arra, hogy tabletta nélkül éljenek szexuális életet?

– Milyen lehetőségek léteznek egyáltalán? A lányok ezt sem tudják. A fogamzásgátlás egy olyan téma, ami nőfókuszú. Pedig fontos lenne a fiúkba, férfiakba is belenevelni, hogy ez ugyanúgy az ő felelősségük is. Az általam oktatott módszer és az alternatív eszközök (méhszájsapka, pesszárium) használata könnyen elsajátítható, de gyakorlást igényel. Viszont ha ezt az utat választjuk, az irányítás a mi kezünkbe kerül. Én a vállalkozásomban 2015 óta foglalkozom olyan fogamzásgátlási és bio-intimhigiéniai termékekkel, amelyeket előtte csak külföldről lehetett megrendelni.

Tapasztalataid alapján melyek azok a témák, amelyeket leginkább tabusítunk? 

– Sok van. Említhetném a női vágy és az élvezet témakörét, mikor nem egy kiszolgáló szerepben van a nő, mint ahogy azt a pornófilmekben ábrázolják. Nehéz téma a vetélés is, erről egyelőre még nincs videóm. 

Miért nem tudják a nők még mindig, hogyan is néz ki a női nemi szerv?

– A legtöbb tanár szeretné megúszni azt, hogy erről a témáról kelljen részletekbe menően beszélni. A legtöbb fiatal pedig végignevetgéli ezeket az órákat. Készült már videóm egyébként egy nőgyógyásszal is, és ő is erősen javallotta, hogy ne féljünk a kezünkbe fogni egy kis tükröt, és bátran nézzük meg, hogyan is nézünk ki odalent. Hiszen a legtöbbször a tükörben csak szemből látjuk magunkat. Készítettem egy női anatómiás videót is, amiben egy grafikán mutattam be a női nemi szervet. Ez volt az egyik videóm, amit 18 pluszossá tett a YouTube – szóval, ennyire álszentek vagyunk.

A legtöbb fiatal pedig végignevetgéli ezeket az órákat.

Ha már a videókról van szó, az egyikben összehasonlítottad a romantikus filmeket a pornófilmekkel. 

– Rengeteg az irreális tartalom, ami szorongást és frusztrációt okozhat. A statisztikák szerint a gyerekek már elképesztően korán találkoznak pornóval, 9 éves korban már nagyon sokan láttak ilyet. Ez főleg akkor veszélyes, amikor a gyerekekben még nincs meg a kellő szexuális érdeklődés. Ha ilyenkor találja szembe magát egy pornófilmmel, az ijesztő lehet számára, és biztos, hogy egy torz kép alakul majd ki benne a nemiségről. 

Mi lenne a legfőbb üzeneted a nőknek és a férfiaknak egyaránt?

– Tiszteljük a testünket, a nők ismerjék meg a termékenységük működését, és persze élvezzék ennek az újfajta erőnek a birtoklását.

hormmentes-illustrcios.jpg

 • Tudod, hogy a méhnyaknyákod rengeteg dolgot elárul rólad? Sokan még azt sem tudják, hogy a hüvelyi folyás normális dolog.
   
 • A nyákunk pedig cinkosa a spermiumoknak: olyan közeget teremt a nyúlósságával a peteérés idején, amelyben a hímivarsejtek akár 5 napig is életképesek maradnak.
   
 • A nyák alakul: a ciklus kezdetén „szárazság van”, kis ragacsos nyákot tapasztalhatunk, majd egyre krémesebb lesz az állaga. Ovuláció idején pedig kifejezetten tojásfehérjeszerű, síkos. Termékenységünk titkos kulcsa a méhnyákunk. Tudni kell még, hogy nem termékeny állapotban már nincsenek ilyen változások a nyák állapotában.
   
 • Egy szép gondolat szerint a menstruáció az ötödik életjel! Ha megnézed Hormonmentes Janka videóit, hamar megérted, hogy a menstruációdat nem elnyomni kell, hanem támaszkodni rá.
   
 • A méhnyak állása is sok infót rejt! Ideje kitapogatnod! A ciklus elején lentebb van, és kemény. Ha közeledik a peteérés, feljebb húzódik, felpuhul és kissé ki is nyílik. Galád módon mindig a megtermékenyülésen jár az esze – ezért csinál ilyeneket.
   
 • A különbség a férfi- és női termékenység között: a férfinál 200 millió hímivarsejt termelődik egy nap alatt, a nőnél 1 db.
   
 • A fogamzásgátló nem rendezi, hanem kiiktatja a ciklusodat! Ha hormonális fogamzásgátlót szedsz, akkor NINCS ciklusod. A vérzés, amit tapasztalsz, nem menstruáció. A tested nem gyárt saját progeszteront és ösztrogént. Pedig a saját hormonjaidra szükséged van az egészséged megőrzése végett. A ciklusodra nem csupán akkor van szükség, ha babát szeretnél. A csontjaid egészsége, a libidód megőrzése végett is fontos...
   
 • Te is megfigyelted? Menstruáció alatt többet kakilsz... A belek kicsit furán viselkednek, a vérzés alatt folyton vécére jársz. Janka elmagyarázza, miért.
   
 • Akkor most hány lyuk is van rajtunk? A puncitól az ánuszig Jankával az összeset megismerhetjük, s olyanokat is megtudhatunk, amiket a bioszórán nem tanítottak meg velünk.

Senkit Sem hallottunk még így beszélni a punciról, a csiklóról, a menstruációs vér színéről...
Cserháti-Herold Janka a termékenységtudat szószólója, ami lehetőség a hormonok nélküli fogamzásgátlásra. Ezért is nevezi magát Hormonmentes Jankának! Azt mondja, kövesd a ciklusodat, s egészen elképesztő dolgokat fogsz tapasztalni. Megismered a saját testedet, a nyákodat, a csiklódat – és mély barátságot kötsz az eddig „szükséges rosszként“ kezelt menstruációddal. Nyugodt szívvel fogod fogadni a ciklushoz köthető súlyingadozásaidat, s tudni fogod, hogy ingerlékenységed a hormonok játékából fakad.

 • Úgy oktat, mint előtte senki! Janka a tüneti hőmérőzést, más néven a szimptotermális módszert tanítja. A kétgyermekes anyukának gondjai voltak az antibébi-tabletta mellékhatásaival, és ekkor találta meg a céget (Caya), amelyik többek között pesszáriumokat árul. Az ő kötelékükben képezte ki magát oktatónak – s ma hihetetlen sikereket könyvelhet el.
   
 • A legnépszerűbb fogamzásgátló a tabletta. Bekapod, és kész is vagy. (Vagyis: nem vagy kész a „babagyártásra“.) Van, aki hormontartalmú spirált vagy hüvelygyűrűt alkalmaz, de ezek is hasonlóan működnek. Értsd: a kívülről bevitt hormonok hatására leáll a peteérésed. A hormonok durván beavatkoznak a tested működésébe. Nincs igazi menstruáció, csak megvonásos vérzés jelentkezik. (Érdekes, hogy az első antibébi-tablettáknál a nők nem véreztek, de lelkileg nagyon rosszul viselték, ezért az orvosok visszaállították). – A hormonoktól egy fals helyzet alakul ki a szervezetedben, ami nem biztos, hogy jó – mondja Janka. Lehet, hogy pont emiatt lesz hüvelygombád vagy szorulásod, esetleg csökken a libidód. Az orvosok nem készítenek a tabletta felírása előtt hormontérképet (nem vesznek tőled vért), pedig kéne. Így nem derül ki, van-e trombózishajlamod, s rendben van-e a májad. Magas vérnyomás, vérrög is kialakulhat mellékhatásként... Az ovuláció, vagyis a peteérés a női egészség alapja, igenis szükség van rá! Tökéletes fogamzásgátlás nem létezik, de érdemes kiválasztani a számunkra megfelelőt. S addig is nézzük Hormonmentes Janka YouTube-csatornáját! (Egyik videójában például a világ összes fogamzásgátlóját bemutatja.)

Szalai Réka

web-bannerek-hirlevel-01_2.jpg

Új Nő csapata
Cookies